- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένας «μεγάλος» της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του φανταστικού, ο Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury, 1920-2012) υπήρξε γνωστός κυρίως για το μυθιστόρημα του «Φαρενάιτ 451» - ακόμα κι αν είχε γράψει μόνο αυτό, και πάλι θα συγκαταλεγόταν στους σύγχρονους κλασικούς.
Γεννημένος το 1920 στο Γουόκιγκαν του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, ο Μπράντμπερι μεγάλωσε σε μία τύπικη μεσοαστική οικογένεια. Σαν παιδί επηρεάστηκε από τα βιβλία των Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, Ιουλίου Βερν, Χ. Τζ. Γουέλς και Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ήδη από τα 18 του άρχισε να δημοσιεύσει διηγήματα επιστημονικής φαντασίας σε περιοδικά, τα οποία αργότερα συνελέγησαν στα βιβλία του «Τα Χρονικά του Άρη» (The Martian Chronicles, 1950) και «Εικονογραφημένος Άνθρωπος» (The Illustrated Man, 1951). Αμφότερα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Ήταν όμως το Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451, 1953), το οποίο τον έβαλε για τα καλά στον χάρτη των σημαντικότερων εκπροσώπων του φανταστικού. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο Μπράντμπερι περιγράφει μία δυστοπική κοινωνία, στην οποία οι πυροσβέστες έχουν το καθήκον όχι να σβήνουν αλλά να ανάβουν φωτιές, συγκεκριμένα για να καίνε βιβλία, τα οποία όλα, ανεξαιρέτως, είναι απαγορευμένα. Η δύναμη της αλληγορίας του και τα μηνύματά του περί λογοκρισίας και ελευθερίας της έκφρασης έχουν καταστήσει το «Φαρενάιτ» διαχρονικό κείμενο. Διδάσκεται σε σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το 1966 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφό. Ο Μπράντμπερι έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το βιβλίο αυτό, σε βαθμό που ο ίδιος παρήγγειλε να επιγράφεται στην ταφόπλακά του «Ρέι Μπράντμπερι, συγγραφέας του Φαρενάιτ 451».
Στο σύνολο της καριέρας του, ο Μπράντμπερι εξέδωσε 27 μυθιστορήματα και δημοσίευσε πάνω από 600 διηγήματα, ενώ μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 36 γλώσσες. Έγραψε επίσης σενάρια για ταινίες (το «Μόμπι Ντικ» του Τζον Χιούστον το 1953, διασκευή του κλασικού βιβλίου του Χέρμαν Μέλβιλ) και για την τηλεόραση (επεισόδια για τις σειρές μυστηρίου «Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει» και «Η ζώνη του λυκόφωτος»).
Ο Μπράντμπερι είχε τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, με δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, αλλά και με βραβείο Έμι. Ένας αστεροειδής έλαβε προς τιμήν του το όνομα «9766 Bradbury», ενώ έχει θεσπιστεί βραβείο για συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που φέρει το ονοματεπώνυμό του.
Στο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε πριν πεθάνει, στο New Yorker, ο Μπράντμπερι έγραψε για τις ιστορίες που τον ενέπνευσαν να γίνει συγγραφέας, αναφέροντας πως όταν ήταν μικρός «έβγαινα στην πρασιά τις καλοκαιρινές νύχτες και άπλωνα τα χέρια μου προς τα κόκκινα φώτα του Άρη και έλεγα «Πήγαινέ με σπίτι!»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Μια χορταστική συζήτηση για το ποδόσφαιρο με τον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Μάκη Διόγο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μίλησε για το βιβλίο του Τάσου Τέλλογλου «Πατριδογνωσία», στην παρουσίαση του βιβλιοπωλείου «Ευριπίδης στη Στοά» στο Χαλάνδρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.