Βιβλιο

Book News 4-11/12

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18396-46350.jpg

Παρουσιάσεις βιβλίων

Το ημερολόγιο της Κρίσης

image

Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2008-Αθήνα, Οκτώβριος 2011 Ο γύρος του κόσμου της Κρίσης σε τρία χρόνια.

Το οδοιπορικό του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στο σκοτεινό γαλαξία της Κρίσης, από το 2008 ως το ελληνικό «κούρεμα», σε αναζήτηση μιας εξήγησης και μιας πρόβλεψης για το μέλλον. Το βιβλιοπωλείο IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα «Μετά την Κρίση, τι;» με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Τσίμα. Με το συγγραφέα και δημοσιογράφο συζητούν η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Δευτέρα 5/12, στις 12.30 το μεσημέρι, βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

ΧΡΙΣΜΑΤΑ

image

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Κοινωνία των «(δε)κάτων» παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Νάνου Βαλαωρίτη που εκδίδεται με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια και αποτελεί δώρο του ποιητή και εκδότη Ντίνου Σιώτη στον «πατέρα, αδερφό, φίλο, μέντορα, σύντροφο». Η συλλογή περιλαμβάνει 86 ποιήματα (2005-2011), που διακρίνονται για τον χαρακτήρα έμμεσης επέμβασης στα τρέχοντα γεγονότα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ελισάβετ Αρσενίου, ποιήτρια, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντιγόνη Κατσαδήμα, δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος, Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει ο Κωστής Τριανταφύλλου, ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης.

Δευτέρα 5/12, στις 20.00, Θέατρο της Ένωσης, Μασαλίας 22.

HITCH-22

image

Αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κρίστοφερ Χίτσενς. Για το συγγραφέα, έναν από τους διασημότερους αμφισβητίες στον κόσμο, και το βιβλίο του θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Ηλίας Κανέλλης και ο Μιχάλης Μητσός και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Δευτέρα 5/12, στις 20.00, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118

Στο αδιέξοδο

image

Εκεί που η Ιβηρική ακουμπά στην Αφρική, στο πιο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσογείου, γεννιέται σήμερα ένα νησί, η Άκρα Λεύκα. Κι εκεί, στην πιο όμορφη πόλη του νησιού, τη δεκαετία του '60 ξεκινάει η ιστορία της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη. Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της, με ομιλητές τη συγγραφέα, τον Κωνσταντίνο Κοκκόσης και τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Ακύλας Καραζήσης.

Δευτέρα 5/12, στις 20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Σόλωνος 133, 2ος όρ.

ΕΛΠΙΔΑ, Τα παιδιά του κόσμου

image

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο της Σιμόνης Ζαφειροπούλου. Η συγγραφέας ταξίδεψε σε πολλά μέρη και φωτογράφισε παιδιά από όλο τον κόσμο, διαφόρων εθνικοτήτων, φυλών, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία, και παντού, ακόμα και στις πιο «δύσκολες» χώρες, διέκρινε τη λάμψη της ελπίδας στο βλέμμα των παιδιών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Άλκη Ζέη, o Γιάννης Δήμου, φωτογράφος, ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef, ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην αναπλ. γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, και η συγγραφέας. Την εκδήλωση συνοδεύουν μουσικά οι Βασιλική Καρακώστα (τραγούδι), Λυδία Μπουντούνη (βιολί), Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο).

Πέμπτη 8/12, στις 20.00, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22

Οφειλή περιπέτειας

image

Oι εκδόσεις Μελάνι παρουσιάσουν τη νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Μοσχοβάκου, που περιλαμβάνει ποιήματα με αμεσότητα και συγκεκαλυμμένη οργή. Θα μιλήσουν οι Μιχάλης Μερακλής, Πάνος Καπώνης. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας. Θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης.

Πέμπτη 8/12, στις 20.00, Κρητική Εστία, Στράβωνος 12, Άλσος Παγκρατίου


CHEF ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

image

Για μικρά και μεγάλα «παιδιά» στην κουζίνα Τα PUBLIC και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν σε μια βραδιά με ιδιαίτερη γεύση με αφορμή το νέο βιβλίο του σεφ Γιάννη Λουκάκου. Ο συγγραφέας θα μιλήσει με τη δημοσιογράφο Εριφύλη Μαρωνίτη για τα μυστικά της τέχνης του και πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει το αγαπημένο παιχνίδι όλης της οικογένειας.

Παρασκευή 9/12, στις 19.00, PUBLIC Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1.

Το αστικό τοπίο μέσα από τα μάτια των λογοτεχνών

Τη λογοτεχνική συνάντηση Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων και συζήτηση με θέμα:«Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής» θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, υπό τη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών που βίωσαν πρόσφατα πόλεις όπως η Αθήνα και το Λονδίνο. Ο πολιτιστικός συντάκτης των «Financial Times» Peter Aspden και οι συγγραφείς Alex Preston, James Miller, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κάλλια Παπαδάκη θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν με το κοινό για τα επίκαιρα αυτά ζητήματα. Τη συζήτησή τους θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης. Προλογίζει ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby.

Δευτέρα 5/12, στις 19.00. Μέγαρο Μουσικής, διοργάνωση: Megaron Plus σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και τα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών

image

Συμπόσιο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς, του Στρατή Τσίρκα, οργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ, συγγραφέας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Δημήτρης Ραυτόπουλος, κριτικός. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, διευθυντής περιοδικού «Διαβάζω».

Πέμπτη 8 /11, στις 19.00, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30.


Εκδηλώσεις για παιδιά

Ξεκαρδιστικές ιστορίες

Ο Τζερόνιμο Στίλτον, ο πιο διάσημος συγγραφέας και δημοσιογράφος της Ποντικονήσου και ολόκληρου του κόσμου, θέλει πολύ να γνωρίσει τους μικρούς του φίλους, για να παίξουν, να τους υπογράψει τα βιβλία του, ενώ τρεις από αυτούς θα κερδίσουν από ένα καταπληκτικό δώρο. Σάββατο 10/12, στις 12 το μεσημέρι, βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0), Α. Παπανδρέου 35

Νάνι το κρίνο της αυγής

Οι εκδόσεις Κέδρος και η συγγραφέας Ζωή Βαλάση προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου. Βιβλιοπωλείο εκδ. Σάββατο 10/12, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος, Στοά βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ