Θεατρο - Οπερα

Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων «Κάρολος Κουν» και Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022/23

Στο Ολύμπια η τελετή απονομής των βραβείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μεγάλο βραβείο θεάτρου κέρδισε ο Μάνος Βακουσης για την παράσταση «Ο Επισκέπτης».
Το μεγάλο βραβείο θεάτρου κέρδισε ο Μάνος Βακουσης για την παράσταση «Ο Επισκέπτης» © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Βραβεία «Κάρολος Κουν» και Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος, ο δραματουργός και σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης, η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Βερόνικα Δαβάκη, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μανία Παπαδημητρίου, ο μαέστρος Έκτορας Ταρτανής, η ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτις Βαλέρια Δημητριάδου και ο ηθοποιός Μάνος Βακούσης είναι οι νικητές των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022/23, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η Τελετή Απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα(11.03) στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

 H Τελετή Απονομής των Βραβείων
H Τελετή Απονομής των Βραβείων στο Ολύμπια © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το σύμβολο των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ αυτό των βραβείων «Κάρολος Κουν» είναι αντίγραφο του «Ηλίου» που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της τραγωδίας «Άλκηστις» του Ευριπίδη - του πρώτου αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανέφερε: «Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί την αλήθεια…»

Χάρης Δούκας
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Δούκας πρόσθεσε ακόμη πως ο Δήμος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή τη διοργάνωση και παρατήρησε ότι «Ο τομέας του Πολιτισμού είναι εκείνος μπορεί να δώσει την ψυχική ανάταση που όλοι χρειαζόμαστε και να συμβάλλει στην εξωστρέφεια που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Ως Δήμαρχος, θα προσπαθήσω εξασφαλίσω κάθε Αθηναίος-α να έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να εκτιμήσει τον πολιτιστικό πλούτο που μας περιβάλλει».

Τα βραβεία και οι έπαινοι αναλυτικά

  • Ο Θανάσης Σαράντος έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου Κάρολος Κουν για την παράσταση Οιδίποδας Τύραννος.
  • Ο Χρήστος Θεοδωρίδης έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για έργο διεθνούς ρεπερτορίου.
  • Το βραβείο ερμηνείας ελληνικού έργου απέσπασε η Βερόνικα Δαβάκη για την παράσταση«Μαρίκα Νίνου» του θεάτρου Τέχνης.
  •  Η Μανία Παπαδημητρίου ήταν η νικήτρια στην κατηγορία δραματουργία ελληνικού έργου για το «Σμύρνη μανίτσα μου».

Στα βραβεία κριτικών η μεσόφωνος Νεφέλη Κωτσέλη απέσπασε τον έπαινο του νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της μουσικής και το βραβείο ο μαέστρος και συνθέτης Έκτορας Ταρτανής. Ο έπαινος νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη του θεάτρου απονεμήθηκε στον Τάσο Λέκκα και το βραβείο απέσπασε η Βαλέρια Δημητριάδου για το έργο της «Και Εφύτευσεν ο θεός Παράδεισον».

Νικητής για δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ο δίσκος Bridges της εταιρείας BIS. Βραβείο θεατρολογικού συγγράμματος κέρδισε ο Συμεών Σταμπουλός για το βιβλίο «Ο ποιητής και ο τύραννος», μουσικολογικού συγγράμματος η Ξένια Θεοδωρίδου για βιβλίο «Η μουσική δωματίου του Γιάννη Παπαϊωάννου από το 1965» και βραβείο αρχαίου δράματος απέσπασε ο Δημήτρης Καταλειφός για τον Οιδίποδα επί Κολωνώ. Κλείνοντας το μεγάλο βραβείο θεάτρου κέρδισε ο Μάνος Βακουσης για την παράσταση «Ο Επισκέπτης».

Ποιοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή

Την Κριτική Επιτροπή Θεάτρου 2022/23 απαρτίζουν οι θεατρικοί κριτικοί: Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Κώστας Ζήσης, Μαρία Μαρή, Νίκος Μπατσικανής και Κωνσταντίνος Μπούρας, ενώ την Κριτική Επιτροπή Μουσικής οι μουσικοί κριτικοί: Κυριάκος Λουκάκος (πρόεδρος), Αθανάσιος Βαβλίδας, Δημήτριος Κιουσόπουλος, Θάνος Μαντζάνας και Θωμάς Ταμβάκος.

Με πληροφορίες από athina984

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ