Θεατρο - Οπερα

Θεατρική άνοιξη Ετοιμάσου για περισσότερες από 100 νέες παραστάσεις

Νέοι συγγραφείς, ελληνικά στην πλειονότητά τους έργα, επιθεωρήσεις αλλά και επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων συνθέτουν το τοπίο της φετινής θεατρικής σεζόν.

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 269
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8008-18214.jpg

Νέοι συγγραφείς, ελληνικά στην πλειονότητά τους έργα, επιθεωρήσεις αλλά και επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων συνθέτουν το τοπίο της φετινής θεατρικής σεζόν.Πάρε μια γεύση πριν σηκωθεί η αυλαία.

Οι επιθεωρήσεις

● «Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί» στο Θέατρο Αλίκη, σε κείμενα των Θοδωρή Αθερίδη και Θοδωρή Πετρόπουλου. Η επιθεώρηση στη λουσάτη της μορφή με τον Γιώργο Μαρίνο, τη Χρυσούλα Διαβάτη και τον Παύλο Κοντογιαννίδη, με άξονα τη σύγχρονη πόλη, την πολυφυλετική ατμόσφαιρα και τις απίθανες ιστορίες καθημερινής συμβίωσης στη χαοτική Αθήνα.

● «Ζωή σ’ ελόγου μας» των Ρέππα - Παπαθανασίου με την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Γιάννη Ζουγανέλη στο Θέατρο Πειραιώς 131. Επιθεώρηση - γαϊτανάκι με 14 ιστορίες πολιτικής και καθημερινής τρέλας που καταγράφουν την παράνοια και την αφασία στην καθημερινή ζωή.

Οι επαναλήψεις

Για όποιον δεν πρόλαβε: Ο «Βιοπαλαιστής στη Στέγη» με τον Λάκη Λαζόπουλο στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος, ο «Μπακαλόγατος» με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Θέατρο Μουσούρη, «Οι Συμπέθεροι από τα Τίρανα» με την Τζόυς Ευείδη και τη Βίκυ Σταυροπούλου στο Θέατρο Λαμπέτη, το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου στο Δημήτρης Χορν με τη Σοφία Φιλιππίδου, η επιτυχημένη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, το «Από μακριά» του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη το «Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου από τον Κώστα Καζάκο.

● Επίσης, οι «Χοηφόρες» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, ο «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, οι «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ, η «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, η «Όπερα της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Θέμη Μαμουλίδη αλλά και η «Άλκηστις» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου είναι μερικές από τις σημαντικότερες παραγωγές του φετινού καλοκαιριού που συνεχίζουν ακάθεκτες την περιοδεία τους εντός και εκτός Αθηνών.

Οι νέες παραστάσεις

«Το μπουφάν της Χάρλεϊ», το νέο έργο του Β. Κατσικονούρη, ένας σπαρακτικός μονόλογος με την Ά. Παναγιωτοπούλου Δευτ.-Τρ. στο Θέατρο Χορν.

«Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή θα είναι το εναρκτήριο έργο στο Κοτοπούλη Ρεξ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τις Νένα Μεντή, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Τάνια Τρύπη.

● Ο Τάκης Ζαχαράτος στο θέατρο Πόρτα θα υποδυθεί τη «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά, ενώ το «Αττική Οδός», των Ρέππα - Παπαθανασίου, με την Τζένη Ρουσσέα και την Ελένη Γερασιμίδου να πρωταγωνιστούν, θα εναλλάσσεται με τη «Φουρκέτα» της Ελένης Γκασούκα, με τη Μαρία Καβογιάννη, στο Θέατρο Εμπορικόν.

«Μάνα, Μητέρα, Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου στο Θέατρο Βεάκη, ένα έργο που μέσα από το τοπίο των οικογενειακών συγκρούσεων περιγράφει την Ελλάδα που αλλάζει οριστικά, με την Ντίνα Κώνστα στο ρόλο της Μάνας.

● Το «Σήμα κινδύνου» του Αντώνη Σαμαράκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελου Αντωνόπουλου, θα ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, ενώ θα επαναληφθεί το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού με τον Ηλία Λογοθέτη.

● Στο καινούργιο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Κωλοδουλειά» στο Από μηχανής Θέατρο πρωταγωνιστεί η Αγγελική Στελλάτου. Στο ίδιο θέατρο, τον Δεκέμβριο, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου θα ανέβει το έργο του Γιώργου Χρονά «Η γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου.

● Μια ανατομία της γυναικείας φύσης αποτελεί το «Μαύρη Εύα, Άσπρη Εύα» της νέας συγγραφέως Εύας Κατσιφή, στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Στην παράδοση των ελληνικών έργων του Θεάτρου Στοά έρχεται να προστεθεί το καινούργιο έργο των Παναγιώτη Μέντη και Θανάση Παπαγεωργίου «ΤΕΛΕΙΑ gr», ένα ψηφιδωτό ογδόντα σκηνών με διακόσιους ρόλους παιγμένους από 11 ηθοποιούς, που σχολιάζει όλα όσα μας απασχολούν καθημερινά. Εξάλλου, με αφορμή το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσεζάρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή, στη Νέα σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με επτά πρόσωπα να συζητούν σε αντιπαράθεση με το μύθο του Ζορμπά.

● Στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας ο Σίμος Κακάλας και η ομάδα Χώρος παρουσιάζουν την καινούργια τους δουλειά “recycle”, ενώ η ομάδα Κανιγκούντα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, τη «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη. Το «Φιόρο του λεβάντε» του Ξενόπουλου ανεβάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο Θέατρο Άνεσις, ενώ ο Δημήτρης Πιατάς θα είναι το «Στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στο θέατρο Γκλόρια. Στο θέατρο Μεταξουργείο ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο έργο του Θωμά Ψύρρα «Μάραν Άθα ή Ιερά και Ανόσια». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ