Θεατρο - Οπερα

5 μεγάλες παραγωγές από τα Αθηναϊκά Θέατρα

Μία ενδιαφέρουσα θεατρική χρονιά στα Θέατρα Αλίκη, Αποθήκη, Μικρό Χορν, Εμπορικόν και Μικρό Παλλάς

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 722
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάμα Ρόζα

Πέντε παραστάσεις που προτείνουν τα Αθηναϊκά Θέατρα για τη θεατρική σεζόν 2019-2020.

Μάμα Ρόζα
Είμαστε στη Σικελία του 1935, όταν μια πρόσκαιρη «σεξουαλική δυσκολία» του Αντόνιο Μανιάνο, του σούπερ γόη γιου της αγαπητής Τσιτσιλιάνας Μάμα Ρόζα και γνωστού καρδιοκατακτητή Ρώμης και περιχώρων, φέρνει σε κίνδυνο τον γάμο αλλά και τη φήμη του. Η σπαρταριστή κωμωδία του Andre Roussin παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου. Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Φιλίππου, Σωκράτης Πατσίκας,  Μαρίνος Κόνσολος, Κωνσταντίνα Κομμάτα κ.ά.

Μάμα Ρόζα

Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4, 2103210021. Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00


Πατέρας
Με αφορμή το κλασσικό αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ, ο Βασίλης Μπισμπίκης, μετά την επιτυχία της περσινής θεατρικής χρονιάς (Άνθρωποι και ποντίκια), σκηνοθετεί την τραγική κωμωδία «Πατέρας». Στην ιστορία, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2019 κάπου στην Αθήνα, δύο σύζυγοι θα συγκρουστούν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσεως, με λάφυρο την κυριαρχία πάνω στο παιδί τους. Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Ιορδανίδης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Νικολέττα Χαρατζόγλου.

Πατέρας
Βασίλης Μπισμπίκης «Πατέρας» / Θέατρο Αποθήκη © ELina Giounanli

Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, 2103253153. Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00


Ένας αληθινός καουμπόι
Το βραβευμένο γλυκόπικρο κοινωνικό έργο της Μαρίλια Σαμπέρ Τόρρες παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη! Ένας πατέρας βρίσκεται με την κόρη του λίγο μετά τον θάνατο της συζύγου/μητέρας. Οι δυο τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα άλλοτε με θυμό και άλλοτε με χιούμορ. Αναπόφευκτα όμως η διαφορά φάσης της ζωής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο καθένας (νιάτα - γεράματα), αντί να τους ενώσει, τους χωρίζει. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι δύσκολη. Το ίδιο και η αλληλοκατανόηση.  Σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Ο θάνατος του εμποράκου

Θέατρο Μικρό Χορν, Αμερικής 10. Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00


Ο θάνατος του εμποράκου
Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στη Νέα Υόρκη (1949), ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το κορυφαίο έργο που χάρισε στον Άρθουρ Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ. Ο Γουίλυ Λόμαν είναι ένας πλανόδιος πλασιέ που έφαγε τα πόδια του στον δρόμο και τώρα πλέον αισθάνεται άχρηστος. Το αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο, καθιστώντας το ακόμη και σήμερα συγκλονιστικά επίκαιρο. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη - Aγαύη Παπανικολάου.

© Πάτροκλος Σκαφίδας
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, 2103211750. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 20.30, Τετάρτη & Κυριακή 19.00


ART
Ένας ζωγραφικός πίνακας, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών – άλλωστε πώς μπορούμε να είμαστε φίλοι, όταν ο ένας τολμά κι επενδύει τεράστια ποσά σε ένα έργο που ο άλλος θεωρεί «σκουπίδι»; Η πιο έξυπνη κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με περισσότερους από 40.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνεχόμενα sold out όλη την περσινή θεατρική χρονιά. Σε μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, παίζουν Θοδωρής Αθερίδης, Άλκης Κούρκουλος, Μιχάλης Οικονόμου.

ART

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), 2103210025. Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ