Θεατρο - Οπερα

«Ένας αληθινός καουμπόι»: Οι πρώτες φωτογραφίες

Η ATHENS VOICE παρακολούθησε πρώτη την πρόβα της παράστασης της Ελένης Γκασούκα στο Μικρό Χορν

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς

Το «Ένας αληθινός καουμπόι» σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ξεκινάει στις 12/10 στο Μικρό Θέατρο Χορν.

Οι φωτισμοί και τα λόγια. Η έκφραση. Το θέατρο είναι άδειο και κόκκινο. Δυο πιτσιλιές, μια στην μπροστινή σειρά και μια στην τέρμα τελευταία, σπάνε τη μονοχρωμία. Πίσω κάθεται η Ελένη Γκασούκα, η σκηνοθέτρια της παράστασης. Μπροστά με το κινητό στο ένα χέρι να παίζει μουσική και το χαρτί με τα λόγια στο άλλο, είναι η βοηθός της, Καίτη Ιωαννίδου. 

ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς / Γιάννης Φέρτης - Ιωάννα Μαυρέα

Αυτήν τη στιγμή στην σκηνή είναι ο Γιάννης (Φέρτης) με τις πυτζάμες του και η Ιωάννα (Μαυρέα) με τα νεύρα της. Ο διάλογός τους είναι έντονος. Και η καρδιά κάπως σφίγγεται πριν προλάβει να αράξει στο βελούδινο κάθισμα. Είναι αυτή η επίθεση της κόρης προς τον ηλικιωμένο πατέρα της που φέρνει στο μυαλό κάτι οικείο. Είναι αυτό το «φόρτωμα» που νιώθει ο ίδιος απέναντι στο παιδί του που «ζουλάει» τα αγγεία της καρδιάς.

Ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς

Σε εκείνο το σημείο η Ελένη (Γκασούκα) μετακινεί λίγο τον Γιάννη πάνω στο σκηνικό. Η Ιωάννα φεύγει. Ο Γιάννης μένει μόνος. Τα φώτα πέφτουν μετά από την εντολή της Ελένης και ξαφνικά, στο πίσω δωματιάκι εμφανίζεται ο Βασίλης (Μαυρογεωργίου). Με το καπέλο του καουμπόι στο κεφάλι να μασάει την προφορά του Τζον Γουέιν στο στόμα. 

Το σκηνικό αποκτά ξανά φως. Σαν η ατμόσφαιρα να χαλάρωσε λίγο. Ή πολύ. Με χιούμορ οι δύο άντρες μιλούν και εμείς από κάτω γελάμε. Κάπου μέσα μας συγκινούμαστε κιόλας. Η ανάγκη του Γιάννη να επινοήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα για να έχει παρέα φταίει.

Ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς

Ή ίσως η σκέψη ότι και εμείς κάπου κάπως κάποτε «αναγκάσαμε» τους δικούς μας ηλικιωμένους να καλέσουν στο σπίτι εν αγνοία μας τον δικό τους φανταστικό ήρωα για να πιουν ένα γάλα μαζί ή ένα χαμομήλι (το τσάι είναι βαρύ). 

Ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς

Παίζουν πόκερ, μιλούν για γυναίκες. Ο Γιάννης είναι χαρούμενος. Το καπέλο του Βασίλη φταίει. Και οι περιπέτειές αυτού στην Άγρια Δύση. Και στο σημείο αυτό, ένα σπόιλερ εκσφενδονίζεται αντί για το καλά κρυμμένο λάσο του Βασίλη: Αυτή η παράσταση θα σε κάνει να γελάσεις και να κλάψεις. Ίσως και ταυτόχρονα. Παράλληλα, γυρνώντας προς το σπίτι ίσως, σου δημιουργήσει την ανάγκη να μιλήσεις λίγο καλύτερα σε αυτόν ή αυτήν που σε περιμένει. Πρώτα για να πείτε μια κουβέντα και έπειτα για να της αλλάξεις τα ρούχα ή να της δώσεις να φάει. 

Ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς

Το «Ένας αληθινός καουμπόυ» της Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ανεβαίνει από τις 12/10 στο θέατρο Μικρό Χορν και θα παίζεται εκεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. 

Ένας αληθινός καουμπόι
© Θανάσης Καρατζάς / Ελένη Γκασούκα

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ