Θεατρο - Οπερα

Τι ετοιμάζει η ομάδα Dεcadēre στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου;

Η performance Ίσαλος Γραμμή σε έναν ξεχωριστό χώρο που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
isalos_grammi4celinagioynanli.jpg
Ελίνα Γιουνανλή

Μέσα στο χώρο δημοπρασιών της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό, η ομάδα Dεcadēre που αποτελούν η Άρτεμις Γρύμπλα, η Άλκηστις Πολυχρόνη και ο Gary Salomon παρουσιάζει την performance Ίσαλος Γραμμή - μία ωδή στη φθίση. 

isalos_grammi6celinagioynanli.jpg

Δέκα ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, μαζί με πενήντα μέλη από την Χορωδία των ΚΑΠΗ Νίκαιας Ρέντη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου, εξερευνούν την προσευχή η οποία από πράξη απόγνωσης, γίνεται πράξη επαναστατική, κόντρα στο θάνατο και την απελπισία, δημιουργώντας έναν πολυπολιτισμικό πολυφωνικό ύμνο, που τραγουδιέται απαράλλαχτος από την πρώτη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος απέκτησε συνείδηση του επερχόμενου θανάτου του.

isalos_grammi1celinagioynanli.jpg

isalos_grammi2celinagioynanli.jpg

Λίγο πριν τις παραστάσεις η ομάδα Dεcadēre μάς συστήνει την παράσταση και εξηγεί την ξεχωριστή επιλογή του συγκεκριμένου χώρου:

Η φθίση αν και αποτελεί αναπόστατο κομμάτι της φύσης, με ακροτελεύτιο σημείο τον θάνατο, φέρνει στον άνθρωπο τρόμο και τον ωθεί σε μια μάταιη προσπάθεια υπερνίκησής της. Η  εύθραυστη οριακότητα ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο εντείνει την αγωνία της ύπαρξης.

Ίσαλος γραμμή –ναυπηγικός όρος-λοιπόν ο τίτλος της παράστασης μας, γιατί όπως μια γραμμή καθορίζει το επιπλέω και το βυθίζομαι στα πλοία, έτσι και μια αόρατη γραμμή καθορίζει το είμαι και το ήμουν, την ύπαρξη και την ανυπαρξία.

Ο χώρος της Ιχθυόσκαλας επιλέχθηκε γιατί φέρει αυτή την οριακότητα.  Αποτελεί σημείο συνάντησης της στεριάς και της θάλασσας, του ζωντανού και του νεκρού όντος, της εργατικής και της άρχουσας τάξης. Ένας χώρος γεμάτος ζωή, μυρωδιές και φωνές την νύχτα, αλλά απόλυτα αποστειρωμένος, και  ήσυχος την μέρα. Ένας ιδιαίτερος χώρος όπου όλα είναι πιθανά- σαν την ζωή. 

Ο φόβος μπροστά στον θάνατο ωθεί τους ανθρώπους ιστορικά να στρέψουν το βλέμμα σε κάτι ανώτερο και άυλο, έτσι δημιουργούμε θεούς και θεές, και ιδεολογίες. Πόσο μελάνι χύθηκε για να εξηγήσουμε και να έρθουμε σε ειρήνη με το ύστατο σημείο της φθίσης;

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τελετουργικά κείμενα καθώς κέντρο τους είναι  αυτό το δίπολο ζωής και θανάτου. Απογυμνώνοντας τα από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς έχεις να αναμετρηθείς με κείμενα που θυμίζουν σύγχρονη ποίηση και λογοτεχνία, σκληρά και ζωντανά σαν θεατρικοί μονόλογοι.

isalos_grammi5celinagioynanli.jpg

Σύλληψη / Δραματουργία: Ομάδα Dεcadēre

Μουσική σύνθεση: Gary Salomon 

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Άλκηστις Πολυχρόνη

Παίζουν:
Παναγιώτης Γαβρέλας

Κωνσταντίνος Γεωργαλής

Άρτεμις Γρύμπλα

Αγάπη Ηλιάδου

Ίρις Κανδρή

Στέφανος Μουαγκιέ

Άλκηστις Πολυχρόνη

Γιάννης Σπανός

Λυγερή Ταμπακοπούλου

Gary Salomon

Info: Ιχθυόσκαλα, Κερατσίνι. Eίσοδος ελεύθερη. Στις 29&30 Ιουνίου. 

*H παράσταση συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και είναι ενταγμένη στο Άνοιγμα στην πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ