- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αντιγόνη Δρακουλάκη
Έρωτας, επανάσταση, δύο αδερφές, ένα πιάνο και μια παράσταση με τίτλο «Cuba Libre» - Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά
Έρωτας, επανάσταση, δύο αδερφές, ένα πιάνο και μια παράσταση με τίτλο «Cuba Libre», που μας κάνει να ζητήσουμε επειγόντως από την «Αθηναία Μουλάτα» και πρωταγωνίστρια Αντιγόνη Δρακουλάκη τα απαραίτητα τι(ps) και πώς.
Με λένε Αντιγόνη Δρακουλάκη, αλλά το όνομά μου στο θεατρικό «Cuba Libre» του Nilo Cruz, που ξεκίνησε να παίζεται στο «Αγγέλων Βήμα», είναι… Σοφία Ομπίσμπο! Είμαισ καλλιτέχνης, πιανίστρια. Το πιάνο είναι η ζωή μου και, όταν επιχειρήσουν να μου το στερήσουν, φθάνω στα άκρα. Διψάω για ζωή, μουσική, χορό και έρωτα, και δεν μπορώ να τα έχω γιατί το καθεστώς με κρατά φυλακισμένη στο ίδιο μου το σπίτι. Θέλω να ζήσω! Δεν πρόλαβα και τώρα το καθεστώς δεν μου το επιτρέπει!
Έξαψη, ρούμι, θάλασσα, πάθος, μαράκες, τρελή μουσική, παλιά αυτοκίνητα, η Αμερική απέναντι, αλλά εδώ ανέχεια, σιωπή και καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα συμβαίνουν σε ένα σπίτι όπου είμαι έγκλειστη, γιατί… Υπέγραψα ένα πολιτικό κείμενο για την περεστρόικα. Έφαγα 2 χρόνια από τη ζωή μου στη φυλακή, κακοποιήθηκα, βασανίστηκα, εξευτελίστηκα, αλλά ακόμα ονειρεύομαι και ποθώ. Ο κόσμος αλλάζει, κοσμοϊστορικά γεγονότα συμβαίνουν έξω κι εγώ δεν μπορώ να γευτώ τίποτα. Το καθεστώς έχει εγκατασταθεί μέσα στο ίδιο μου το σπίτι και ελέγχει ακόμη και τα όνειρά μου. Ακόμη και το φαγητό είναι πολυτέλεια. Έξω χορεύουν, πίνουν, διασκεδάζουν κι εγώ τα βλέπω όλα αυτά μόνο από τη σκεπή. Στη σκεπή παρακολουθώ και ονειρεύομαι τη ζωή που δεν μπορώ να πλησιάσω, να γευθώ. Κι όταν αποφασίζω να αντιδράσω, με τιμωρούν με το χειρότερο τρόπο... στερώντας μου τη μουσική.
Εξαιτίας του ρόλου έπρεπε να γνωρίσω μια άλλη Κούβα, πέρα από τα στερεότυπα και των φίλων αλλά και των εχθρών της. Η μέθοδος δουλειάς μου για τις ανάγκες αυτού του ρόλου ήταν… Να διαβάσω πολύ για την Κούβα, κυρίως των αρχών της δεκαετίας του ’90. Την περίοδο που οι δύο ηρωίδες είναι καταδικασμένες σε κατ’ οίκον εγκλεισμό πέφτει η Σοβιετική Ένωση, ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της χώρας. Σταματά η οικονομική βοήθεια, η εξαγωγή της κουβανέζικης ζάχαρης και η εισαγωγή φθηνού πετρελαίου. Είναι μια οικονομία και μια κοινωνία που βρίσκεται ξαφνικά τελείως απομονωμένη… Είδα πολλά βίντεο, πέρασα μερόνυχτα ακούγοντας κουβανέζικη μουσική, έκανα μαθήματα χορού, γνώρισα και μίλησα με Κουβανούς που ζουν τώρα στην Ελλάδα. Συνεχίζω και τώρα να πηγαίνω σε κουβανέζικα πάρτι και να μαθαίνω από τον ερωτισμό και την αισιοδοξία που μεταφέρει η μουσική στο σώμα τους, στο Είναι τους. Η μουσική και ο χορός είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα στην Κούβα. Ωστόσο, η παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε, είναι να μείνουμε στην εικόνα ανεμελιάς που έχουμε όλοι μας για το νησί. Δεν είναι εικόνες διακοπών, είναι εικόνες πραγματικής ζωής, και η πραγματική ζωή για τους πολίτες της είναι φτώχεια, ανέχεια, ανελευθερία…
Γελάω με τα κλισέ των συνεντεύξεων, όπου οι συνάδελφοι πάντα κάνουν λόγο για μια παρέα ηθοποιών που περνάνε καλά στις πρόβες και τα παρασκήνια, «καλή χημεία, που φαίνεται άλλωστε κάθε βράδυ στο σανίδι». Όμως εμείς… Εμείς ερωτευθήκαμε την Κούβα! Όλα, φυσικά, ξεκίνησαν από την «κομπανιέρα» σκηνοθέτιδά μας Αναστασία Ρεβή. Η τρελή έμπνευση και η ταξιδιάρικη ερωτική κουβανέζικη ενέργειά της μας χάρισαν το πιο ωραίο δώρο αυτή τη μίζερη εποχή. Κάθε βράδυ μεθάμε από μυρωδιές γιασεμιών και δυόσμου, με ρούμι ξεδιψάμε θολώνοντας τον έρωτα και την ελευθερία που δεν μας επιτρέπουν στον κατ’ οίκον περιορισμό. Δουλέψαμε με πολλή αγάπη, τρέλα και χιούμορ... Είναι τόσο απελευθερωτικό το αποτέλεσμά του στη σκηνή. Δεν ξέρω για καλή χημεία, αυτό που βίωσα εγώ σε αυτή τη δουλειά ήταν πολλή γενναιοδωρία!
Ιnfo. «Αγγέλων Βήμα», Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242.211-213. Του Νίλο Κρους. Σκην.: Αν. Ρεβή. Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Αντώνης Καρυστινός κ.ά. Τετ., Σάβ. 17.30. Πέμ. Παρ. 20.00. €8. Από 3/10.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.