- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Και μια ορχήστρα θα σου παίζει το φινάλε…»: Τελευταία υπόκλιση στον Γιώργο Μαζωνάκη
Ήταν η μουσική υπόκρουση σε έρωτες, χωρισμούς, ξενύχτια, χορούς και αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς
Γιώργος Μαζωνάκης: Ένας προσωπικός αποχαιρετισμός στον «Μαζώ», στα τραγούδια που μας μεγάλωσαν και σε έναν καλλιτέχνη που δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια
Αντισυμβατικός, εκκεντρικός, αληθινός, ντόμπρος. Ένωσε είδη μουσικής αγεφύρωτα. Ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε και θα έχει (γιατί τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα) μια φωνή χάρισμα. Κάτι το μοναδικό που κάνει κάθε στίχο, κάθε μελωδία «δικά του».
Για εμάς, τα παιδιά της δεκαετίας των mid 90s, το απόγευμα της Τέταρτης 9 Σεπτεμβρίου ήταν σαν να χάσαμε ένα κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας. Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη ξύπνησε αμέσως μνήμες από το παρελθόν μας. Για τα αμέτρητα κομμάτια του που τραγουδήσαμε βάζοντας το CD να παίζει, για τις φορές που ντυθήκαμε και τσαλακωθήκαμε για να αντιγράψουμε το video clip από το «Gucci φόρεμα», για τις αμέτρητες φορές που στενοχωρηθήκαμε, απογοητευτήκαμε, ερωτευτήκαμε κι ο «Μαζώ» ήταν εκεί.
Γίνεται να μας συγκλονίζει ο θάνατος ενός καλλιτέχνη που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, ενός καλλιτέχνη τον οποίο έχουμε δει μόνο από απόσταση και σε βίντεο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εύκολη.
Ο «Μαζώ» ήταν πάντα εκεί
Είναι συχνό φαινόμενο οι τραγουδιστές, οι καλλιτέχνες γενικότερα, να μας εκφράζουν με τις ερμηνείες τους. Ταυτιζόμαστε με τους στίχους των τραγουδιών τους σαν να τους βιώνουμε. Ακούγοντας και τραγουδώντας τα κομμάτια τους νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος που μας καταλαβαίνει. Και ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν ένας εξ αυτών των καλλιτεχνών.
Δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια
«Νιώθω σαν θεός και δυνατός για μια στιγμή», είχε τραγουδήσει στο «Σαν ήμουνα παιδί», κομμάτι που έχει γράψει ο Φοίβος.
Απενεχοποίησε την ελευθερία στην έκφραση, στο ντύσιμο, δεν έμπαινε σε καλούπια και δεν ακολουθούσε τις νόρμες. Αυτό ίσως να ήταν το νόημα που πρέσβευε ο «Μαζώ». Να μη ζεις τη ζωή που θέλουν οι άλλοι για σένα, να μη ζεις τη ζωή για να ικανοποιήσεις τους άλλους. Να είσαι αυτό που είσαι και να τα κάνεις όλα για να είσαι εσύ ευτυχισμένος και να αισθάνεσαι γεμάτος. «Η φιλοσοφία μου όλα να τα ζήσω. Και τη φαντασία μου να την εξάντλησω. Η φιλοσοφία μου όλα να τα κάνω…».
Ο Γιώργος Μαζωνάκης ξεχώρισε και για την τόλμη του, ήταν διαφορετικός. Δεν ακολουθούσε τη μόδα, δημιουργούσε τη δική του. Είχε μια ταυτότητα που είναι δύσκολο να αντιγραφεί. Ήταν ένας και μοναδικός. Σε μια συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν τον ρώτησε τι του βρίσκουν οι «κουλτουριάρηδες», εκείνος απάντησε «είναι η αυθεντικότητά μου».
Τα τραγούδια που έγιναν αναμνήσεις
Τραγουδήσαμε, πονέσαμε, ερωτευτήκαμε, βρήκαμε παρηγοριά στα αμέτρητα τραγούδια του για ατελείωτες ώρες. Το «Λουκέτο» να παίζει στο repeat. Χορεύαμε μέχρι πρωίας και ζητούσαμε το «4 πήγε» από τον dj μόλις έφτανε εκείνη η ώρα. Και βάλε και λίγο «Νικοτίνη» μετά.
Κάποιες πρόχειρες σκέψεις, ξημερώματα Πέμπτης παίζοντας το «Όπως θα φεύγεις», «Παιδί της νύχτας», «Εδώ», «Έλα να δεις».
Το τηλέφωνο δεν χτυπάει πια…
→ Γιώργος Μαζωνάκης 1972-2026 | Αφιέρωμα: «Μεγάλωσα, νοστάλγησα, αυτά που πίσω άφησα»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύγκριση με το παρελθόν ήταν αναπόφευκτη
Ολοκληρώθηκε η προπώληση για τη μεγάλη συναυλία της 26ης Σεπτεμβρίου – Οι τελευταίες πρόβες, οι εκπλήξεις του σόου, οι ώρες προσέλευσης και η παράταση των δρομολογίων του ΗΣΑΠ
Οι δύο ποπ σταρ τιμούν τις κλαμπ σκηνές που τις διαμόρφωσαν
Το συγκρότημα γιορτάζει 50 χρόνια πορείας με νέο δίσκο και το single Silencio
Το κινηματογραφικό «Patient Zero» θα κάνει πρεμιέρα στα MTV Video Music Awards
Η νέα διευρυμένη έκδοση του δίσκου περιλαμβάνει τέσσερα νέα τραγούδια
Ο Βρετανός τραγουδιστής αποκάλυψε ακόμη ότι χρειάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις
Ο δημιουργός μιλά για το νέο του άλμπουμ και τη σημασία της γυναικείας φωνής στη μουσική του
Προστέθηκαν νέες συναυλίες σε Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία για το «Live '27»
Ο 77χρονος τραγουδιστής είχε επίσης αναβάλει δύο συναυλίες τον Ιούνιο, λόγω αδιαθεσίας
Ο σταρ της ποπ τραγούδησε δωρεάν για το κοινό στο MacArthur Park
Μία συζήτηση πριν το live στο Θέατρο Βράχων
Εγκαινιάζει τον κύκλο «Μπετόβεν 200», ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα τρέχει όλον τον χρόνο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη
Η επιτυχία της Έλα Λάνγκλεϊ «σαρώνει»
Η Δήμητρα Γαλάνη μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή την παράσταση «Ακόμα κι αν φύγεις...» στην ΕΛΣ
Θα είναι σύμμαχος ο καιρός;
Τι ήταν αυτό που πραγματικά τον κάνει τόσο σημαντικό
Στη συναυλία θα συμμετέχουν πάνω από 250 μουσικοί από διάφορες ορχήστρες και χορωδίες -ανάμεσά τους η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
H πρώτη νέα κυκλοφορία της μετά το άλμπουμ «The Life of a Showgirl»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.