- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ο Μιχάλης Δέλτα συνομιλεί με τα γλυπτά του Takis
Ο μουσικός θα παρουσιάσει την «Πνοή» του στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Takis 100- Μαγνητικά πεδία», ο Μιχάλης Δέλτα έρχεται για τρεις βραδιές παρουσιάζοντας το έργο του «Πνοή» στο Μουσείο
Η μεγάλη έκθεση για τον γλύπτη Takis με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του -που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή- ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων -και με αφορμή τη σχέση των έργων του καλλιτέχνη με τη μουσική- ο Μιχάλης Δέλτα έρχεται για τρεις βραδιές στο Μουσείο, για μια ξεχωριστή συνομιλία με τα έργα της έκθεσης, παρουσιάζοντας το έργο του «Πνοή».
Ο Μιχάλης Δέλτα συνομιλεί με τα γλυπτά του Takis
Ο Μιχάλης Δέλτα, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος των Στέρεο Νόβα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή την παράσταση «Πνοή» — μια πρωτότυπη μουσική εμπειρία, εμπνευσμένη από τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Takis 1∞, αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού καλλιτέχνη.
Η «Πνοή» είναι κάτι περισσότερο από μια συναυλία. Αποτελεί μια ζωντανή διερεύνηση του ήχου και του φωτός, μια ποιητική συνομιλία ανάμεσα στην πρωτοπορία του Takis και την εσωτερική γαλήνη του Δέλτα. Μέσα από ένα τριμερές μουσικό σχήμα, η παράσταση καλεί το κοινό σε μια εμπειρία που κινείται ανάμεσα στο αναλογικό και το άυλο, στο σώμα και τη σιωπή. Οι ηλεκτρονικές υφές, τα μελωδικά μοτίβα, τα ηχοχρώματα του τσέλου και του πιάνου, υφαίνουν έναν ηχητικό καμβά που αναπνέει και πάλλεται, δίνοντας πραγματικά «πνοή» στα έργα και στους κραδασμούς του Takis.
«Η "Πνοή" γεννήθηκε από την ανάγκη μου για κάτι ωφέλιμο και ουσιαστικό απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Με συνδέει ζωτικά με το εδώ και τώρα. Η συγχρονικότητα με το πρωτοποριακό έργο του Takis λειτούργησε σαν σπίθα που γέννησε αυτή την Ανάσα μου. Με συγκινεί η ζωή του, γιατί κουβαλάμε κοινές εσωτερικές και υπαρξιακές αναζητήσεις», σημειώνει ο Μιχάλης Δέλτα.
Μαζί του, ο τσελίστας Σταύρος Παργινός, ο πιανίστας Μένιος Γούναρης, η σοπράνο Σοφία Καρβουνά και ο εικαστικός–σκηνογράφος Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος επιμελείται το οπτικό περιεχόμενο, συνθέτουν ένα πολυαισθητηριακό σύμπαν, όπου ο ήχος συναντά την εικόνα και η εικόνα αντανακλά τον ήχο.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ακούγονται αποσπάσματα ποιημάτων του Ευγένιου Γιαρένη, σαν αναπνοές μέσα στην ησυχία — μικρές λέξεις-φως που συνοδεύουν τη μουσική αφήγηση.
Συντελεστές
Μιχάλης Δέλτα: Synthesizers, Υπολογιστές
Σταύρος Παργινός: Τσέλο
Μένιος Γούναρης: Πιάνο
Σοφία Καρβουνά: Σοπράνο
Ευγένιος Γιαρένης: Ποίηση
Ανδρέας Γεωργιάδης: Visuals
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Seleznioff
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Οργάνωση παραγωγής: Μικρή Άρκτος
Διεύθυνση παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου
Φωτογραφίες: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau
ΙΝFO
11, 16 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου, στις 20:00, Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
Διάρκεια παράστασης: 80’
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xιλιάδες θαυμαστές της τραγουδίστριας σχηματίζoυν ουρές στις εισόδους
Αντιδράσεις στα σχόλια: «Μοιάζει με βρεγμένο χαρτί υγείας»
Η συναυλία είναι sold out, με περισσότερους από 95.000 θεατές να αναμένονται
Η σύγκριση με το παρελθόν ήταν αναπόφευκτη
Ολοκληρώθηκε η προπώληση για τη μεγάλη συναυλία της 26ης Σεπτεμβρίου – Οι τελευταίες πρόβες, οι εκπλήξεις του σόου, οι ώρες προσέλευσης και η παράταση των δρομολογίων του ΗΣΑΠ
Οι δύο ποπ σταρ τιμούν τις κλαμπ σκηνές που τις διαμόρφωσαν
Το συγκρότημα γιορτάζει 50 χρόνια πορείας με νέο δίσκο και το single Silencio
Το κινηματογραφικό «Patient Zero» θα κάνει πρεμιέρα στα MTV Video Music Awards
Η νέα διευρυμένη έκδοση του δίσκου περιλαμβάνει τέσσερα νέα τραγούδια
Ο Βρετανός τραγουδιστής αποκάλυψε ακόμη ότι χρειάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις
Ο δημιουργός μιλά για το νέο του άλμπουμ και τη σημασία της γυναικείας φωνής στη μουσική του
Προστέθηκαν νέες συναυλίες σε Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία για το «Live '27»
Ο 77χρονος τραγουδιστής είχε επίσης αναβάλει δύο συναυλίες τον Ιούνιο, λόγω αδιαθεσίας
Ο σταρ της ποπ τραγούδησε δωρεάν για το κοινό στο MacArthur Park
Μία συζήτηση πριν το live στο Θέατρο Βράχων
Εγκαινιάζει τον κύκλο «Μπετόβεν 200», ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα τρέχει όλον τον χρόνο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη
Η επιτυχία της Έλα Λάνγκλεϊ «σαρώνει»
Η Δήμητρα Γαλάνη μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή την παράσταση «Ακόμα κι αν φύγεις...» στην ΕΛΣ
Θα είναι σύμμαχος ο καιρός;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.