- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
O Γιάννης Κουρούδης και το χαμένο γράμμα Qoppa
Ένα μουσικό έργο και μία συναυλία «ανάμεσα στο Κ και το Ο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
O Γιάννης Κουρούδης ανασύρει από την αρχαιοελληνική αλφάβητο το χαμένο γράμμα Qoppa και ανασυνθέτει ηχητικά την πορεία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Γιάννης Κουρούδης, από τους κορυφαίους Έλληνες γραφίστες, συχνά φιλοξενούμενος στα εξώφυλλα της Athens Voice και επικεφαλής του γραφείου Κ2design, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο δημιουργίας, τη μουσική σύνθεση, γράφοντας έργα που υπηρετούν πάντα μία ιδέα, ένα θέμα, έχουν από πίσω τους μια ιστορία να αφηγηθούν.
Το νέο του έργο έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γραφιστική, μια και είναι αφιερωμένο σε ένα χαμένο γράμμα της αρχαίας ελληνικής αλφαβήτου, το οποίο όμως συνεχίζει να υπάρχει ως ξεχασμένο σύμβολο σε ψηφιακές γραμματοσειρές: το Qoppa.
Το έργο, γραμμένο για κουαρτέτο εγχόρδων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 11 Οκτωβρίου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στις μουσικές γλώσσες του σήμερα, όπου τo δραστήριο Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima θα αποδώσει δύο έργα που ανοίγουν παράθυρα σε κόσμους μνήμης και μεταμόρφωσης.
Το ένα από τα δύο είναι το «In Flames» (Στις φλόγες) του συνθέτη Χάρρυ Σταφυλάκη – ένα έργο σαν μουσικό παρανάλωμα, με σημείο εκκίνησης την progressive metal, την παραδοσιακή ελληνική μουσική και τον κινηματογράφο. Το δεύτερο έργο είναι το «Qoppa» του Γιάννη Κουρούδη, μια ανασύνθεση της ηχητικής πορείας του χαμένου γράμματος από τη λήθη στην αναβίωση, σαν μια μνήμη που ζητά να ακουστεί ξανά – όχι όπως ήταν, αλλά όπως έχει εξελιχθεί.
Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον Γιάννη Κουρούδη για το γράμμα Qoppa
Τι είναι το «Qoppa»; Πώς προέκυψε ως ιδέα;
Το «Qoppa» γεννήθηκε από τη σκιά ενός γράμματος που χάθηκε. Ως γραφίστας, το συναντούσα σαν ίχνος στις γραμματοσειρές, χωρίς να ξέρω γιατί επιμένει. Κι όμως, το Qoppa υπήρξε: γράμμα που σβήστηκε από τη γλώσσα, αλλά επέζησε στη μνήμη, στη μορφή του λατινικού Q. Αυτό το παράδοξο της παρουσίας μέσα από την απουσία έγινε για μένα πηγή μουσικής έμπνευσης.
Τι γνωρίζουμε γι’ αυτό το γράμμα ιστορικά και γλωσσολογικά;
Το Qoppa (Ϙ) κάποτε έδινε φωνή σε έναν ήχο τραχύ, συγγενή του k. Με τον χρόνο, σιώπησε. Έμεινε όμως ως αριθμός, το 90, κι ύστερα μεταμορφώθηκε σε ξένο αλλά γνώριμο σύμβολο: το Q της λατινικής γραφής. Είναι το γράμμα που χάθηκε, χωρίς να χαθεί ποτέ.
Πώς μετέφρασες τον ήχο σε μουσική;
Σε τέσσερα μέρη, σαν τέσσερις αναπνοές: • Qoppa I – Largo, μια ησυχία γεμάτη μνήμη. • Qoppa II – Larghetto, μια μελωδία που αναδύεται σαν μισοσβησμένη ανάμνηση. • Qoppa III – Allegro ma non troppo, θραύσματα που χορεύουν ανάμεσα στο παιχνίδι και την ένταση. • Qoppa IV – Moderato, μια μεταμόρφωση. Όχι επιστροφή, αλλά αναγέννηση.
Σχεδίασες και τη γραφιστική απόδοση του Qoppa;
Όχι. Εδώ ήθελα να μείνω καθαρά σε ρόλο συνθέτη. Το εικαστικό δημιουργήθηκε στην Κ2design από τον Μενέλαο, την Ιώ και την Ελένη.
Θα μπορούσε το Qoppa να ξαναμπεί σε χρήση, για παράδειγμα σε σύγχρονα αλφάβητα ή ψηφιακές γραφές;
Στη γλώσσα, όχι. Ο ρόλος του τελείωσε. Μα ως σύμβολο, ως σημάδι που κουβαλά μνήμη, ναι. Το Qoppa μπορεί να επιστρέψει ως εικόνα, ως αφορμή για νέες γραφές, ακόμη και στο άυλο πεδίο του ψηφιακού πολιτισμού.
Πώς σχετίζεται με τα άλλα γράμματα;
Μοιάζει με ένωση του Κ και του Ο. Ένα γράμμα-μεταίχμιο, ούτε εδώ ούτε εκεί. Αυτό το «ενδιάμεσο» με συγκίνησε: ένας ήχος που δεν χωρά πια, κι όμως κάποτε ήταν απαραίτητος. Σαν μουσική που σβήνει, αλλά συνεχίζει να δονεί την ψυχή.
Τι σου πρόσφερε ως συνθέτη;
Με έμαθε να ακούω τη σιωπή. Να βλέπω τη μουσική σαν ανάσυρση μνήμης. Δεν έγραψα μια αφήγηση· άφησα θραύσματα ήχων να μιλήσουν, όπως ένα γράμμα παλιό, μισοσβησμένο, που ακόμα πάλλεται.
Υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο θέμα του «Qoppa» και τα προηγούμενα έργα σου;
Ναι. Στα προηγούμενα έργα μου, ανάμεσα σε classical crossover και υβριδικές φόρμες, με απασχολούσε πάντα η μνήμη, η λήθη, η ζωή. Στο «Qoppa» αυτό το μοτίβο κορυφώνεται: είναι η πρώτη φορά που τολμώ να στραφώ σε καθαρή σύγχρονη κλασική φόρμα.
Πώς θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο;
Το «Qoppa the Lost Letter» θα ζωντανέψει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσα από το εξαιρετικό κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima, με το πάθος και την αφοσίωση που κουβαλούν στην ερμηνεία τους. Εγώ δεν θα παίξω· θα είμαι παρών ως ακροατής. Το κοινό θα μοιραστεί μαζί μας την ιστορία ενός συμβόλου που χάθηκε, για να βρει ξανά φωνή μέσα από τη μουσική.
Info
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025, στις 18:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Την ημέρα της συναυλίας θα κυκλοφορήσει και ο δίσκος σε όλες τις πλατφόρμες με ολόκληρο το έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Οι κριτικές από την Αυστραλία μιλάνε ήδη για μία από τις καλύτερες περιόδους του γκρουπ
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Ποιες χώρες δίνουν «μάχη» για την πρωτιά
Ιστορική διάκριση για τη διάσημη τραγουδοποιό - Πλαισιώνει κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας μουσικής
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπερνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.