Μουσικη

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

«Τζαζ πέρα από τα σύνορα» στο Θέατρο Πέτρας

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά και για τρεις ημέρες στο Θέατρο Πέτρας

Μουσικές του κόσμου γεμάτες ποικιλία, έμπνευση και ενέργεια, μουσικές που εδώ και δεκαετίες ενώνουν τους λαούς της γης μέσα από τις διαχρονικές και οικουμενικές εκφράσεις τους. Αυτό το καλοκαίρι, η καρδιά της τζαζ μουσικής χτυπά ξανά στο Θέατρο Πέτρας, εκεί όπου το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ "Jazzèt" θα λάβει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου 2025. Με σύνθημα "Jazz Beyond Frontiers", καλλιτέχνες και συγκροτήματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ξεχωριστή τζαζ γιορτή, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας, των ιδεών και των πολιτισμών, με όπλο τη δημιουργική έκφραση και τις σαγηνευτικές τζαζ νότες. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν είναι η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ινδονησία και φυσικά η Ελλάδα.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Jazzèt είναι για άλλη μια χρονιά ο κιθαρίστας και συνθέτης, Λευτέρης Χριστοφής. Με δεκαετίες εμπειρίας στη τζαζ μουσική, γνωρίζει πολύ καλά πως το Φεστιβάλ είναι πολλά περισσότερα από ένα μουσικό event. Αποτελεί ένα ευρύτερο πολιτιστικό κάλεσμα για ελεύθερη έκφραση και συνύπαρξη, σε μια εποχή εντάσεων, προκαταλήψεων και αποκλεισμών όπου μονάχα οι τέχνες και η μουσική μπορούν να υπερκεράσουν. Κι αυτό λόγω του γεγονότος ότι όπως αποδεικνύει και το Jazzèt, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για τρεις συνεχόμενες βραδιές, το ιστορικό Θέατρο στην Πετρούπολη Αττικής θα μετατραπεί σε ένα ηχητικό σταυροδρόμι, μια γιορτή για τη διαχρονική μουσική του παρελθόντος με το βλέμμα στο μέλλον. Με τη φιλοδοξία να γίνει το νέο σημείο αναφοράς της τζαζ στην πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι το παρακάτω:

Κυριακή 20 Ιουλίου
21:00 BAG OF NAILS (ΕΛΛΑΔΑ)
Πάνος Κατσικογιάννης (φωνητικά, κιθάρα), Θάνος Ζαχείλας (πλήκτρα, φωνητικά), Ηλίας Κατής (τύμπανα, κρουστά)
22:00 ESPEN BERG TRIO (ΝΟΡΒΗΓΙΑ)
Espen Berg (πιάνο & σύνθεση), Bárður Reinert Poulsen (κοντραμπάσο), Simon Albertsen (τύμπανα)

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Human Touch

Δευτέρα 21 Ιουλίου
20:30 NORTH SIDE TRIO – NEW JAZZ ARTISTS (ΕΛΛΑΔΑ)
Tommy Lynch (σαξόφωνο), Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο), Δημήτρης Κοντός (τύμπανα)
21:00 ENOSIS QUARTET (ΣΟΥΗΔΙΑ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ)
Orfeas Wardig Tsoukalas (σαξόφωνο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα), Oli Rantala (κοντραμπάσο), Johan Birgenius (τύμπανα)
22:00 HUMAN TOUCH (ΕΛΛΑΔΑ)
David Lynch (τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φωνή, φλάουτο, πίκολο, φλογέρα, cajon), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο - άταστο & ένταστο), Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, πλήκτρα, τύμπανα, κρουστά)

Τρίτη 22 Ιουλίου
21:00 LEFTERIS CHRISTOFIS TRIO (ΕΛΛΑΔΑ)
Λευτέρης Χριστοφής (ηλεκτρική, ακουστική, συνθεσάιζερ κιθάρες), Λάκης Τζίμκας (ηλεκτρικό μπάσο), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα)
22:00 DWIKI DHARMAWAN’S ATHENIAN ENSEMBLE (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ)
Dwiki Dharmawan (πιάνο), Gilad Atzmon (σαξόφωνα, κλαρινέτο), Ιta Purnamasari (φωνητικά), Dede Yanto (multi Ethnic instruments), Βύρωνας Ντόλας (ηλεκτρική κιθάρα), Κίμων Καρούτζος (κοντραμπάσο), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα)

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Lefteris Christofis Trio

Οι καλλιτέχνες του Jazzèt

Εμπνευσμένοι από την μακρά τζαζ παράδοση αλλά και τις μοντέρνες εκδοχές του είδους, τα συγκροτήματα του δεύτερου Διεθνούς Τζαζ Φεστιβάλ υπόσχονται μοναδικές συγκινήσεις, με δεδομένη την βαθιά γνώση των μουσικών οργάνων και τη χημεία μεταξύ των μελών τους. Ποια είναι τα γκρουπ που θα δώσουν το παρών στη μεγάλη γιορτή της τζαζ μουσικής;

Espen Berg Trio
Φέρνοντας το ξεχωριστό σκανδιναβικό ηχόχρωμα στο παγκόσμιο τζαζ σκηνικό, συνδυάζει μελωδίες με σύνθετους ρυθμούς, εξαιρετική τεχνική και ιδιαίτερη σκηνική παρουσία. Ο Νορβηγός Espen Berg είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος πιανίστας, έχοντας ανακηρυχθεί ως επίσημος Steinway Artist και με το album του 2019 "Free to Play" να έχει ξεχωρίσει στο είδος του.

Lefteris Christofis Trio
Πέρα από καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Λευτέρης Χριστοφής χαιρετίζει το κοινό και ως μουσικός και performer. Είναι γνωστός για το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, το περίφημο "Grecian Guitar Style", ενώ ανήκει στο δυναμικό της Blue Note Records. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές για το είδος σκηνές, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στο "Tribute to the Life and Legacy of Pat Martino" στις ΗΠΑ.

Enosis Quartet
Με ρίζες στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, πρόκειται για ένα εγχείρημα που επιδιώκει τη σύζευξη πολιτισμών και την εξερεύνηση μιας νέας, αυθεντικής μουσικής ταυτότητας, εμπνευσμένης από τη μοντέρνα τζαζ, αλλά και από την παράδοση του είδους. Μουσική έντονα αυτοσχεδιαστική, με συνδυασμό των προσωπικών επιρροών των μελών και αποτέλεσμα έναν πολυφωνικό και δυναμικό ήχο.

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

North Side Trio
Μετά από μια περίοδο δημιουργικού πειραματισμού σε δρόμους, πλατείες και underground στέκια των βορείων προαστίων, οι North Side Trio φέρνουν στο φεστιβάλ το ανεπιτήδευτο ηχητικό τους αποτύπωμα. Το γκρουπ εμφανίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος "New Jazz Artists" του φετινού Jazzèt, το οποίο δίνει βήμα σε νέους και υποσχόμενους της ελληνικής jazz σκηνής.

Dwiki Dharmawan's Athenan Ensemble feat. Gilad Atzmon
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ινδονήσιος πιανίστας και συνθέτης Dwiki Dharmawan θα παρουσιάσει στην Αθήνα ένα ξεχωριστό project με κορυφαίους Έλληνες αυτοσχεδιαστές μουσικούς, καθώς και τον πολυοργανίστα πολίτη του κόσμου, Gilad Atzmon. Μουσική που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με τζαζ αυτοσχεδιασμούς, σε μια σύμπραξη ήχων της Ασίας με την ευρωπαϊκή αρμονία.

Human Touch
Ένα ιστορικό όνομα της ελληνικής σκηνής, οι Human Touch αποτελούν ένα από τα πλέον γνωστά, καινοτόμα και επιδραστικά γκρουπ της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Η χημεία των βιρτουόζων David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρκτσόγλου είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ με αφορμή το δεύτερο Jazzèt το συγκρότημα θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο "Colorblind".

Πληροφορίες

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Χριστοφής
Παρουσίαση Φεστιβάλ: Ιλάν Σόλομων (τζαζ ραδιοφωνικός παραγωγός)
Διοργάνωση | Επικοινωνία: Ελένη Γεωργίου
Παραγωγή: Music Center Athens | Elegant Asymmetry
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Πετρούπολης
Με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Ινδονησίας & Νορβηγίας
Προαγορά Εισιτηρίου/ ανά ημέρα: 15€ | Ταμείο Θεάτρου / ανά ημέρα: 20€
Ενιαίο Εισιτήριο για τις 3 ημέρες: 35€
Πληροφορίες για τα εισιτήρια ΕΔΩ.

Jazzèt: Το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Blues Diffusion

Στα προέορτια του Φεστιβάλ, οι Blues Diffusion ολοκληρώνουν τις συναυλίες στο Jazzet Music Hall, αυτή την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Το συγκρότημα που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής σκηνής, αναμένεται να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο live που τιμά τις ρίζες των μπλουζ, προσδίδοντάς τους προσωπικό ύφος και πνοή.

Info:
Blues Diffusion Live
Jazzèt Music Hall, Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025, 22.00
Καραϊσκάκη 99, Χαϊδάρι, 12461, 210-5815626 www.musicenterathens.com
Λεωφορεία: 731, 845, 892, Α15 & Μετρό Μ3 - Στάση Αγία Μαρίνα
Είσοδος:10€ - Ελάχιστη κατανάλωση: 6€

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY