- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Μπράιαν Φέρι κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ Loose Talk
Τους στίχους απαγγέλει εξαιρετικά η Amelia Barratt
Μπράιαν Φέρι: Το νέο άλμπουμ "Loose Talk" και η πορεία από τους Roxy Music στην επιτυχημένη σόλο καριέρα
Έχουν περάσει 53 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Μπράιαν Φέρρυ συστήθηκε στη μουσική κοινότητα με τον πρώτο δίσκο των θρυλικών Roxy Music. Σήμερα, στα 80 του χρόνια βρίσκεται πάλι κοντά μας καθώς το 17ο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "Loose Talk" βρίσκεται ήδη στα ράφια των δισκοπωλείων. Πρόκειται για την πρώτη του δουλειά με πρωτότυπο υλικό από το "Avonmore" του 2014 και είναι ένας δίσκος με ασυνήθιστο για τον Μπράιαν Φέρρυ ήχο, ταυτόχρονα όμως εξαιρετικά ποιοτικός και με πολλά στοιχεία από τη ξεχωριστή μουσική ταυτότητα του καλλιτέχνη. Στην απαγγελία των στίχων συναντάμε την Amelia Barratt και την ιδιαίτερα αισθησιακή φωνή της. Η Barratt είναι καλλιτέχνις με έδρα τη Γλασκώβη, όπου και σπούδασε στην τοπική Σχολή Καλών Τεχνών. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη γραφή, ενώ το 2021 συνεργάστηκε με τη βιβλιοθήκη της γκαλερί "Drawing Room" στο Λονδίνο. Η ίδια της θα πει για το "Loose Talk" χαρακτηριστικά πως είναι μια «συζήτηση μεταξύ δύο καλλιτεχνών», ενώ ο Φέρρυ θα συμπληρώσει πως:
«Το άλμπουμ είναι κάτι που έχουμε δημιουργήσει από κοινού και κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να είχε κάνει μόνος του. Και για μένα, φαίνεται πως άνοιξε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο για το έργο μου».
Έχοντας πειραματιστεί με την τζαζ τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο Μπράιαν Φέρρυ συνεχίζει στο ίδιο μελαγχολικό μοτίβο και στο "Loose Talk". Ο δίσκος ακούγεται «νεράκι» και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κάποιο κρύο φθινοπωρινό ή χειμερινό απόγευμα. Η έκπληξη ωστόσο έρχεται με το ομώνυμο και τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, ένα σαφές «κλείσιμο» του ματιού προς την πλούσια ποπ κληρονομιά του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 80. Μουσικά τουλάχιστον, καθώς και εδώ όπως και στον υπόλοιπο δίσκο οι αφηγήσεις της Barratt δίνουν έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα σε ένα σύνολο τραγουδιών που θα ήταν πολύ διαφορετικό με συμβατικά φωνητικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα δεμένο, σε σημείο που μια ορχηστρική έκδοση του άλμπουμ μοιάζει περιττή. Το παρελθόν του Μπράιαν Φέρρυ προσαρμόζεται πλήρως στα σύγχρονα δεδομένα, με το τελικό αποτέλεσμα να αξίζει κάθε λεπτό της ακρόασής του.
Δείτε παρακάτω το εξώφυλλο και το tracklist του "Loose Talk".
1. Big Things
2. Stand Near Me
3. Florist
4. Cowboy Hat
5. Demolition
6. Orchestra
7. Holiday
8. Landscape
9. Pictures On A Wall
10. White Noise
11. Loose Talk
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1945, ο Μπράιαν Φέρρυ υπήρξε ένα κλασικό παιδί της αγγλικής εργατικής τάξης που έβλεπε τη μουσική ως το ιδανικό μέσο για να εκφράσει την ανήσυχη καλλιτεχνική φύση του. Με τη δημιουργία των Roxy Music το 1970 και την απαρχή του γκλαμ ροκ κινήματος, ο Φέρρυ κατάφερε και επηρέασε όσο λίγοι το είδος, τόσο μουσικά όσο και στυλιστικά. Από κοντά η αφρόκρεμα της αγγλικής γκλαμ σκηνής όπως οι T-Rex του Marc Bolan, οι Slade, καθώς και πάνω από όλους ο Ντέιβιντ Μπόουι. Η σόλο καριέρα του ξεκίνησε το 1973 με το άλμπουμ "These Foolish Things" και την ίδια στιγμή που έδειχνε τις διαφορετικές σε σχέση με τους Roxy Music αναζητήσεις του καλλιτέχνη, μεταμόρφωσε τον Μπράιαν Φέρρυ σε ένα είδος "fashion icon" της εποχής, καθώς συνεχώς επαναπροσδιόριζε την εικόνα του με την γκάμα να περιέχει από πολυτελή κουστούμια, μέχρι στρατιωτική περιβολή. Μετά από την κυκλοφορία του θρυλικού άλμπουμ της μπάντας "Avalon" το 1982, επικεντρώνεται σε αυτή την προσωπική πορεία. Τραγούδια όπως τα "Slave to Love" και "Don't Stop the Dance" από τον δίσκο "Boys and Girls" έχουν κάνει - μεταξύ άλλων - τον καλλιτέχνη σε ένα διαχρονικό pop σύμβολο. Ακούραστος στα 80 του χρόνια, ο Μπράιαν Φέρρυ προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στον συνολικό του μύθο, προσφέροντας για άλλη μια φορά ένα ιδιαίτερα ποιοτικό pop αποτέλεσμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση της EBU
Υπήρξε βασικό μέλος των Blues Brothers, του συγκροτήματος των Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ
Η σπουδαία καλλιτέχνιδα επιστρέφει στη χώρα μας
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου metal ήχου
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Σχέδιο με το σύνθημα «Another Prick in the Wall» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις
Το βίντεο φαινόταν να προωθεί τη καμπάνια του κατά της παράνομης μετανάστευσης
Το πρόγραμμα της εορταστικής μουσικής βραδιάς - Με έργα από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα
Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «The Eras Tour: The Final Show»
Μια ονειρική βραδιά για τους νοσταλγούς του πανκ ροκ των 90s
Ο Ασάφ Αβιντάν μιλάει στην Athens Voice για τον νέο του δίσκο, τις δυσκολίες και όσα του έλειψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Floyd
Η θέση των διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκη με αφορμή το ζήτημα της περιοδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.