Μουσικη

Lambrini Girls: Το queer punk συγκρότημα τα «χώνει» στη βρετανική κυβέρνηση

Το μήνυμα του «God's Country» είναι σαφές, περιεκτικό και αιχμηρό

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lambrini Girls: Το βρετανικό queer punk συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο του single «God's Country».
© Bridie Florence

Lambrini Girls: Το βρετανικό queer punk συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο του single «God's Country».

«Το “God's Country” είναι η εκπρόθεσμη φωνή μας απέναντι στην κυβέρνηση και την άνοδο της ακροδεξιάς. Γράφτηκε πριν από λίγους μήνες, όταν το πολιτικό τοπίο είχε προφανώς φτάσει σε σημείο “βρασμού” παγκοσμίως. Μεγάλη Βρετανία: Σκέψου ένα αποικιοκρατικό, σκ@τένιο κομμάτι γης. Το οποίο τρέφεται από τον ανεξάρτητο εθνικισμό, τον οποίο μας τροφοδοτεί το δεξί κόκκινο χέρι μη εκλεγμένων πρωθυπουργών. Παρόλα αυτά, έχουμε το θράσος να αποκαλούμε τη χώρα μας “Μεγάλη”. Σας ρωτάμε λοιπόν. Είστε σίγουροι;»

Το μήνυμα των Lambrini Girls είναι σαφές, περιεκτικό και αιχμηρό. Ταιριάζει απόλυτα με το νέο τους επιθετικό single God's Country”. Συμπληρώνεται δε από ακόμα πιο αιχμηρά λόγια για τον πρωθυπουργό Rishi Sunak, τον David Cameron, καθώς και τον πρώην σύμβουλο του Boris Johnson, Dominic Cummings. Όπως λένε δε και στο μήνυμά τους, το βασικό ερώτημα του τραγουδιού είναι ένα: «ΜΕΓΑΛΗ Βρετανία. Είστε σίγουροι;».

Οι Lambrini Girls έχουν ήδη δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά τους, με το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο ΕΡ τους “You're Welcome”. Τα δύο κορίτσια έρχονται από το Brighton και είναι οι Phoebe Lunny σε κιθάρα και φωνητικά και Lilly Macieria στο μπάσο. Χρησιμοποιούν για τους εαυτούς τους τις αντωνυμίες she και they. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, έχουν καταφέρει να κάνουν τον Iggy Pop να δηλώνει θαυμαστής τους, ενώ έχουν την υποστήριξη πολύ σημαντικών μέσων της χώρας όπως το BBC Radio, KEXP, Variety Magazine, Evening Standard κ.α. Όλα αυτά, μέσα από τις εκρηκτικές εμφανίσεις τους, με τη βοήθεια ενός drummer για τον οποίο φημολογείται πως είναι ένας γνωστός street artist ονόματι Banksy. Με παρουσιαστικό που παραπέμπει στις πρώτες ημέρες των Def Leppard και με ήχο ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στην τεράστια punk κληρονομιά της χώρας, φυσικά μέσα από τη σύγχρονη προσέγγιση, οι Lambrini Girls δείχνουν ότι θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε με τη βοήθεια του Daniel Fox των post-punk rockers Gilla Band (πρώην Girl Band), τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνοδεύεται από βιντεοκλίπ που γυρίστηκε σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου, ανάμεσά τους και η περιοχή γύρω από το Buckingham Palace, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα διάφορα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει.

Lambrini Girls - God's Country (Official Video)

Οι Lambrini Girls αποτελούν μέρος του ευρύτερου queer punk κινήματος, το οποίο κάνει όλο και μεγαλύτερη αίσθηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια μορφή του punk rock η οποία ενώ περιέχει όλα τα συστατικά του (θυμό, χιούμορ, ειρωνεία), είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να δημιουργήσει μια ξεχωριστή playlist, καθώς η διαμόρφωση του είδους δε συνέπεσε χρονικά με τη διαμόρφωση του punk rock καθαυτού. Οι ρίζες του βρίσκονται στις αρχές των 80s και σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Σικάγο και σε κινήματα όπως το Queercore, το οποίο εκείνη την εποχή πυροδότησε μια πολιτισμική έκρηξη από λογοτεχνία, μουσική και κινηματογράφο, δίνοντας νέα μορφή στον LGBTQ ακτιβισμό. Με τα ζητήματα αυτά να παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα, οι Lambrini Girls μιλάνε για τα ανδρικά προνόμια στη μουσική βιομηχανία, μέσα από το τραγούδι τους “Boys in the Band”, το οποίο και είναι το πιο δημοφιλές τους μέχρι σήμερα.

Το συγκρότημα ετοιμάζεται να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2024 σε περιοδεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ