Μουσικη

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Tom Verlaine

Από τους Television στη σόλο καριέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tom Verlaine
© Youtube

Tom Verlaine: Νεκρός ο κιθαρίστας των Television - Τα πρώτα μουσικά βήματα, η σόλο καριέρα και ο θάνατος στα 73 του χρόνια

Ο Tom Verlaine, frontman, τραγουδοποιός και θρυλικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Television της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 73 ετών μετά από «σύντομη ασθένεια», όπως έκανε γνωστό η Jesse Paris Smith, κόρη της Patti Smith. 

«Δεν υπήρξε ποτέ άλλος σαν εσένα και δεν θα υπάρξει ποτέ», έγραψε μεταξύ άλλων η Jesse Paris Smith αποχαιρετώντας τον Tom Verlaine σε ανάρτησή της στο Instagram. 

Ο Tom Verlaine, τα πρώτα του βήματα και η έμπνευση για το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο

Ο Tom Verlaine γεννήθηκε ως Thomas Miller στο Ντένβιλ του Νιου Τζέρσεϊ. Αρχισε να σπουδάζει πιάνο σε νεαρή ηλικία, αλλά μεταπήδησε στο σαξόφωνο αφού άκουσε έναν δίσκο του Stan Getz. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την κιθάρα αφού άκουσε το 1966 επιτυχία των Rolling Stones, το 19ο Nervous Breakdown. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο αποτελεί αναφορά στον Γάλλο ποιητή, Paul Verlaine.

Tom Verlaine
© EPA / PEDRO GRANADEIRO

Ο Tom Verlaine και ο παιδικός του φίλος, Richard Hell, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τη μουσική και την ποίηση, μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη χωριστά και το 1972 σχημάτισαν το συγκρότημα Neon Boys, το οποίο αποτελείτο από τον Verlaine στην κιθάρα και τα φωνητικά, τον Hell στο μπάσο και τα φωνητικά και τον Billy Ficca στα ντραμς. Μετά από περίπου έναν χρόνο, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Television, ενώ στη μουσική τους παρέα εντάχθηκε και ο κιθαρίστας Richard Lloyd.

Η πρώτη τους συναυλία ήταν τον Μάρτιο του 1974. Το 1975, ο Hell αποχώρησε από το συγκρότημα και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τον Fred Smith, ο οποίος πήρε τη θέση του κιθαρίστα που απομακρύνθηκε. 

Tom Verlaine - Marquee Moon, La Edad de Oro 1985 - Television

Ο Tom Verlaine φέρεται να είχε σχέση με την ποιήτρια και μουσικό Patti Smith, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκαν. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το Marquee Moon και το Adventure, τα οποία κέρδισαν θετικά σχόλια από τους κριτικούς, αλλά μέτριες πωλήσεις. Το συγκρότημα διαλύθηκε τον Ιούλιο του 1978 και ο Tom Verlaine ξεκίνησε μια σόλο καριέρα τη δεκαετία του 1980. 

Tom Verlaine -  Words From the Front (Official music video 1982)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ