Μουσικη

Το νέο αίνιγμα των Sault: Σπάστε τον κωδικό και κατεβάστε τα 5 νέα «κλειδωμένα» albums, πριν τα κατεβάσουν

Η μυστηριώδης βρετανική κολεκτίβα κρύβει ένα password και βάζει ένα νέο γρίφο

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Sault κυκλοφόρησαν πέντε νέα άλμπουμ που προστατεύονται από password και τα προσφέρουν δωρεάν σε όσους βρουν τον κωδικό μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Οι Sault κυκλοφόρησαν πέντε νέα άλμπουμ που προστατεύονται από password και τα προσφέρουν δωρεάν σε όσους βρουν τον κωδικό μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Ποιοι είναι οι Sault; Αυτό είναι ένα από τα πιο επίμονα και δυσεπίλυτα ερωτήματα της μουσικής κοινότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. όσα δηλαδή είναι ενεργή η μυστηριώδης βρετανική κολεκτίβα που έχει καταφέρει να μετράει ήδη 11 (!) studio albums με καθολική αποδοχή από τον μουσικό Τύπο, πριν καν κλείσει την πρώτη της πενταετία, και όλα αυτά χωρίς να κανένα επισήμως επιβεβαιωμένο στοιχείο για το line – up και την ταυτότητα των μελών της – ένα πραγματικό κατόρθωμα στη σύγχρονη ψηφιακή μετα-εποχή. Μοναδικό lead το feature της σφραγίδας του διάσημου και βραβευμένου βρετανού παραγωγού Inflo (κατά κόσμον Dean Josiah Cover) -γνωστού από τη δουλειά του την αφρόκρεμα της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, από την Adele μέχρι τον Michael Kinawuka και από τους Jungle μέχρι τη Little Simz- στα albums των Sault γεγονός που έχει οδηγήσει και σε στιβαρές φήμες που θέλουν την Cleo Sol -η οποία επίσης έχει δουλέψει επανειλημμένως με τον Inflo- μέλος της αινιγματικής κολεκτίβας.

Η αόριστη μουσική συντροφιά που σημάδεψε τις λίστες του 2019 και του 2020 με τα καλύτερα της χρονιάς, με τις εξαιρετικές διπλές κυκλοφορίες “5” και “7” και “Untitled (Black Is)” και “Untitled (Rise)” αντίστοιχα, καταφέρνοντας να προσεγγίσουν την ακανθώδη “black lives” θεματολογία με τόσο φρέσκο και παράλληλα άμεσο τρόπο, όσο λίγα σύγχρονα εγχειρήματα μπορούν να το πιστωθούν, μετά τα releases “Nine” το 2021 και “AIR”, μόλις λίγους μήνες πριν τον Απρίλιο του 2021, επέστρεψε την 1η Νοεμβρίου για να ευχηθεί καλό μήνα με ένα ακόμα αίνιγμα κι ένα ακόμα δισκογραφικό μπαράζ για τους fans που θα λύσουν τον νέο της γρίφο: ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά πέντε (!) νέα albums κλειδωμένα σε έναν zip φάκελο, προς ελεύθερο «κατέβασμα» για πέντε μόλις μέρες, και τον κωδικό ερμητικά φανερωμένο στο ίδιο το μήνυμα της μπάντας προς τους fans της.

Πέντε albums λοιπόν, προσφορά στον (άγνωστο) Θεό κι ένα password που δεν ήθελε και πολύ κόπο για να σπάσει και να διαρρεύσει – άλλωστε ο σκοπός των Sault δεν ήταν να «δυσκολέψουν» τους ακροατές αλλά να αλατοπιπερώσουν λίγο το νέο τους εντυπωσιακό output. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ισορροπούν αριστοτεχνικά μεταξύ της ελεύθερης πρόσβασης στο περιεχόμενό τους και της συλλεκτικής αποκλειστικότητας που εξασφαλίζει το στενό χρονικό παράθυρο αυτής της ελευθερίας. Το album τους “Nine” έχει πια «σβηστεί» από τον ψηφιακό χάρτη, «δια παντός» κατά τη δήλωση των Sault, μετά από τις 99 ημέρες που έδωσαν περιθώριο οι Sault στο κοινό τους να το ακούσουν και να το κατεβάσουν, με ένα ακόμα κρυπτικό Instagram post, ενώ το σχετικό βινύλιο να έχει όλα τα φόντα να γίνει κάποια στιγμή να γίνει ένας από τους πιο πολυπόθητους τίτλους στο marketplace του Discogs.

SAULT - God Is Love

Όσο για τα “11”, “Aiir”, “Earth”, “Today & Tomorrow”, και “(Untitled) God” που κρύβονται στο καινούριο προ-χριστουγεννιάτικο πακέτο των SAULT επιφυλάσσουν μια χορταστική ποικιλία ήχων, ρυθμών και ύφους, από τις πιο «υπόγειες» 70s funk – rock καταβολές της κολεκτίβας μέχρι το σήμα-κατατεθέν στιλ του “Untitlled” δίπτυχου αλλά και τους πιο πρόσφατους «συμφωνικούς» πειραματισμούς που επιχείρησαν στο album “AIR”.

Πάνω απ’ όλα όμως οι Sault παραμένουν μια υπόθεση που ανήκει στην εποχή της, στη μουσική της και σε όσους την ακολουθούν και την απολαμβάνουν πιστά σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά «σίριαλ» των τελευταίων χρόνων. Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς promo – περιτύλιγμα, χωρίς ένα καλάθι easter eggs, μόνο με μερικά «αθώα» τρικ και μοτίβα σημειολογίας και αριθμολογίας και αιχμή του καλοδιατηρημένου μυστηρίου της τη μουσική και όλα όσα καταφέρνουν να εκφράσουν με αυτή οι Sault συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ακούστε και κατεβάστε τα νέα τους offerings πριν τα κατεβάσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ