- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το μακρινό 1977 πήρα τις δύο πρώτες μου συνεντεύξεις, από τον Διονύση Σαββόπουλο και από τους Socrates και από τότε παρακολουθώ την «ελληνική σκηνή». Μιλάω με μουσικούς, ακούω τα demo και τους δίσκους τους, πάω στα στούντιο που ηχογραφούν και στις συναυλίες τους, έχω επαφή μαζί τους κι όσο περνάει απ’ το χέρι μου προσπαθώ να βοηθήσω γιατί τους θαυμάζω.
Θαυμάζω μία μάχη που φαίνεται από την αρχή χαμένη. Χιλιάδες δίσκοι σπίτι μου από ελληνικά γκρουπ που έζησαν γρήγορα και πέθαναν νωρίς, μου υπενθυμίζουν τη διαρκή «γενοκτονία της τέχνης» που συμβαίνει στη χώρα μου. Μιλάμε συνέχεια για το «brain drain» αυτών που φεύγουν, υπάρχει όμως και το αντίστοιχο αυτών που μένουν μεν, αλλά υποχρεώνονται να κάνουν κάτι άλλο απ’ αυτό που αγαπάνε και σπούδασαν και που ονειρεύτηκαν να ζήσουν απ’ αυτό.
Ένα γερασμένο, παραιτημένο, αμόρφωτο και χωρίς αισθητική σύστημα αδυνατεί να συντονιστεί με αυτό που συμβαίνει και να το συμπεριλάβει στη ζωή του. Επειδή δεν μπορεί να το δει, νομίζει πως δεν υπάρχει. Τι βλάκες!
Αυτοί, λοιπόν, που δίνουν άνισες μάχες, όπως τα ελληνικά συγκροτήματα και μουσικοί, είναι οι δικοί μου ήρωες, αυτοί που πάνε στη μάχη για να σκοτωθούν μπας και ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτούς που ακολουθούν. Έχουν περάσει 40 χρόνια και το μονοπάτι συνεχίζει να είναι τόσο δύσβατο που, από όσους επιχειρούν να το διαβούν, επιβιώνει ένας στους χίλιους.
Daphne & the Fuzz - 2AM
The Fog Ensemble - Throbs
Ένα χαρμάνι από postrock, shoegaze και αστικό θόρυβο δείχνουν τις προθέσεις του γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που με το 2ο άλμπουμ του αποδεικνύει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει και από μία μονοδιάστατη ανάπτυξη του μουσικού της κόσμου.
Moonshine Effect - Our eyes should meet
Ένα κορίτσι στέκεται μπροστά στο παράθυρο, τραγουδάει και κοιτάζει τον ήλιο που όλο κρύβεται ανάμεσα στις στέγες και στα σύννεφα. Στο βάθος του δωματίου ένα αγόρι τη συνοδεύει με μία ακουστική κιθάρα. Ίσως βρέξει αργότερα… Dream pop με την αθωότητα και την ομορφιά του πρωτόλειου που μας κάνει να αναμένουμε τη συνέχεια.
Roman Gomez / Thodoris Ziarkas - Vigilia
Το σύμπαν της μουσικής… Ένας αργεντινός πιανίστας που έζησε στην Αθήνα για καιρό συναντιέται με έναν έλληνα μπασίστα από το Λονδίνο και ηχογραφούν τη μουσική τους συνομιλία. Πιάνο και μπάσο κελαηδάνε μαζί με δεξιοτεχνία, ηρεμία και καλές μελωδίες κι όλα αυτά δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα για ευχάριστη ακρόαση, αλλά μέχρι εκεί.
The Callas with Lee Ranaldo - Trouble and Desire
Οι αδελφοί Ιωνά μεγαλώνουν με ωραίο τρόπο κι αυτό φαίνεται από το πιο ώριμο άλμπουμ τους ως τώρα με την καταλυτική συμμετοχή του Lee Ranaldo (Sonic Youth). Εικαστικοί, δημιουργοί ταινιών και μουσικοί έχουν δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικό σύμπαν που λειτουργεί διαρκώς και αποτελεσματικά και αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτόν τον ολοκληρωμένο δίσκο γεμάτο από rock ’n’ roll ενέργεια αλλά και καλλιτεχνικό στοχασμό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επική αντίδραση της
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, διοργανώνουν μεγάλη συναυλία με δωρεάν είσοδο
Η απρόσμενη εμφάνιση στο Jones Beach Theater και η συγκινητική αγκαλιά με τον Ian Gillan
Συνδυάζουν τζαζ, λάτιν, σουίνγκ και σύγχρονους ήχους – Μιλούν για την πορεία και τους επόμενους σταθμούς τους
Θύμα ένα ζευγάρι μαζί με τις ανιψιές του
Η επίσημη ανακοίνωση για τη διοργάνωση στη Βουλγαρία
Ο 71ος διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο στη Βουλγαρία
Έπειτα από σαράντα χρόνια pop μεταμορφώσεων
Έρχεται επετειακή κυκλοφορία για τo άλμπουμ-ορόσημο της ηλεκτρονικής μουσικής
Η επιτυχία που σημάδεψε το πρώτο σόλο άλμπουμ του Όζι, «Blizzard Of Ozz» συνεχίζει να κατακτά νέες γενιές ακροατών
Ο θρυλικός κιθαρίστας θα εμφανιστεί ως guest στη συναυλία του συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά από το 1993
«O ήχος είναι ελαστικός, σαν πλαστελίνη, μπορείς να κάνεις οτιδήποτε μαζί του»
Η συλλεκτική κούκλα είναι εμπνευσμένη από μία από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις της θρυλικής τραγουδίστριας
Ο 81χρονος τραγουδιστής υποβλήθηκε πρόσφατα σε ιατρική επέμβαση
Το πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας
Το Summer Tape του βρετανικού ντουέτου για το 2026
Ο Σάκης Φράγκος, publisher και chief editor του Rock Hard Greece, εξηγεί τι μάς περιμένει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου
Η Καμεράτα του Μάντσεστερ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το εμβληματικό ambient άλμπουμ του 1979 στον φυσικό του χώρο
Ο επιδραστικός Βρετανός παραγωγός και μουσικός σφράγισε τον ήχο της ποπ και ηλεκτρονικής σκηνής στα τέλη των 90s
Τι θα δούμε φέτος, από τις 30 Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.