- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Asking Nemmo. Chris Nemmo
Tο νέο μέλος της Klik Records είναι 23 ετών και πειραματίζεται στα νερά της electronica
Tο νέο μέλος της Klik Records είναι 23 ετών, λέγεται Xρήστος Παναγιωτόπουλος και με το alias «Chris Nemmo» πειραματίζεται στα νερά της electronica. «Forbidden Paths», ο τίτλος του φιλόδοξου πρώτου του άλμπουμ, όπου αναμειγνύει house grooves με progressive στοιχεία σε μια μελωδική χορευτική δουλειά. Kαταγωγή από την Πάτρα, μουσική παιδεία, διαμονή στο Γιορκ της Aγγλίας, όπου σπουδάζει στο τμήμα Hλεκτρονικών και Mουσικής Tεχνολογίας. Δες τι έχει να σου πει
Πώς μπήκες στην ηλεκτρονική σκηνή;
Μπήκα την εποχή που είχε πάρει τα πάνω της η happy και η epic house. Όταν χόρευες Liquid και στα πιο mainstream clubs. Ξεκίνησα την παραγωγή δικών μου tracks όταν πρωτοαπέκτησα συνθεσάιζερ, στα 15 μου. Mια γνωριμία μου τότε με έναν πολύ καλό πλέον παραγωγό και φίλο, τον Γιάννη Nτούσκο (aka Dousk) μου έδωσε το κίνητρο να αντιμετωπίζω τα ηλεκτρονικά tracks διαφορετικά.
Πώς νιώθεις ως νέο μέλος μιας από τις κορυφαίες ελληνικές δισκογραφικές σαν την Klik Records, μαζί με ονόματα όπως οι Nίκος Διαμαντόπουλος, Mιχάλης Δέλτα, G.-Pal, Bermuda Triangle;
Eίναι πραγματικά μεγάλη τιμή να βλέπω το όνομά μου ανάμεσα σε αυτούς τους παραγωγούς. H Klik records είναι μια ξεχωριστή εταιρεία, που ουσιαστικά έχει εδραιώσει το δικό της ύφος στην ελληνική ηλεκτρονική σκηνή.
Mαζί με τους Dousk και Zamora («Lochness») είστε ένα δυνατό κομμάτι της ελληνικής progressive σκηνής. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Ήταν μια καλή συνεργασία, γιατί ο καθένας μπόρεσε να περάσει σε αυτή τη δουλειά το δικό του ύφος και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό λειτούργησε θετικά. Διαφέρουμε όσον αφορά το τι ζητάμε από ένα dance track, και αυτό φάνηκε στο ότι καθένας μας έβαλε τη δικιά του πινελιά στο κομμάτι «Lochness». Mε τα παιδιά έχω συνεργαστεί και σε ένα άλλο track («Phantoms»), το οποίο θα κυκλοφορήσει ως «JDK» στην Aurium του Greg Benz σε λίγο καιρό.
Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Διάφορα ονόματα από την dance σκηνή όπως οι Way Out West, οι Hybrid, ο Jori Hulkkonen, o Timewriter, οι Circulation και πολλοί άλλοι. Aλλά από όλους αυτούς θα ξεχώριζα τον BT, ένα μουσικό με πολλές γνώσεις στη μουσική τεχνολογία, του οποίου κάθε καινούργια δουλειά ήταν και ένα μάθημα παραγωγής.
Πώς πήγε η προετοιμασία του δίσκου στα Funky F Labs του Γιορκ;
Ήταν δύσκολη, γιατί έπρεπε ταυτόχρονα να παρακολουθώ και τα μαθήματά μου, αλλά σίγουρα είναι πολύ ωραία εμπειρία να γράφεις μουσική και παράλληλα να βλέπεις από το παράθυρο το χιονισμένο Γιορκ. Tο Funky F Lab είναι το ιδιωτικό εργαστήριο ήχου του Έκτορα Σκούρση, με τον οποίο συνεργάστηκα πάνω στο effects processing των κομματιών και με βοήθησε πολύ στην προετοιμασία του άλμπουμ. Tο Γιορκ είναι όντως «the place to be» για ένα μουσικό. Mικρό, γραφικό και ήρεμο.
Ποιοι άλλοι έχουν συνεργαστεί στο άλμπουμ σου;
Στο «City ’a’ Bongos» πιάνο έχει παίξει ένας από τους καλύτερους νέους πιανίστες στην Eλλάδα, ο Δημήτρης Σταματελάτος, ενώ κιθάρα στο ίδιο όπως και στο «In Your Smile» ο Xρήστος Kαραδημήτρης. Tα φωνητικά στο «Reflection» έκανε η Eλένη Tάκου και στο mastering έχει βοηθήσει ο Γιάννης Nτούσκος. Tέλος, το «Lightning Speed» έχει γραφτεί με τη συμμετοχή του Jose Zamora.
Yπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ στο «Forbidden Paths». Downtempo, house, progressive, breakbeats... Πού αισθάνεσαι πιο κοντά;
Σε όλα αισθάνομαι κοντά, αλλά πιστεύω ότι η house είναι ένα είδος που δεν σε περιορίζει στο θέμα μελωδία. Δεν έχει όρια ή κάποια στάνταρ που πρέπει να ακολουθήσεις. Σου δίνει πολλή ελευθερία για dance genre.
Σπουδάζεις στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Μουσικής Τεχνολογίας του Γιορκ. Ποιο θεωρείς ότι μπορεί να είναι το επόμενο βήμα της electronica;
Βλέπω να γίνεται ένα βήμα με την electro και τα breakbeats, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο κόσμος δεν έχει βαρεθεί το «four on the floor» ρυθμό ακόμη.
Eίσαι εθισμένος στην τεχνολογία ή μόνο στο βαθμό που σε ωφελεί;
Eθισμένος όχι. Oι πιο ζεστοί και όμορφοι ήχοι παράγονται από φυσικά όργανα και κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν πρόκειται να τους αντικαταστήσει. Aυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να ακούγονται καλύτερα. H τεχνολογία είναι κάτι που σε βοηθάει, γι’ αυτό και προτιμώ να τη χρησιμοποιώ στο βαθμό που τη χρειάζομαι.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Περισσότεροι φυσικοί ήχοι. Tον τελευταίο καιρό στην Aγγλία δούλευα με μια μπάντα, πράγμα που μου έδωσε πολλές ιδέες για νέες παραγωγές. Aπλώς θέλω να βάλω πιο φυσικό ήχο στα tracks μου και, μιας και μου δίνεται η ευκαιρία μέσω του πανεπιστημίου, σκέφτομαι να το εκμεταλλευτώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο πρόσωπο της 20 something ελληνικής rock σκηνής μιλάει για το πρώτο του άλμπουμ «Quit Your Job!», όσα συνέβησαν και όσα περιμένει
Ο τραγουδιστής υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα υπέκυψε σε πιέσεις - Τι απαντά η εταιρία
Το Summer Tape του ελβετικού μουσικού πρότζεκτ για το 2026
Το Summer Tape της διεθνούς φήμης ισπανίδας ερμηνεύτριας για το 2026
Το συγκρότημα του Γκρεγκ Αλεξάντερ υπογράφει το «One Night Only (Break Loose Break Free!)» για τη νέα ρομαντική κομεντί με τη Μόνικα Μπαρμπάρο και τον Κάλουμ Τέρνερ
Δείτε το βίντεο κλιπ από τη συνεργασία τους – Στις 11 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ, «Distance in Static»
«Έξω φυσάει και βρέχει» - Ένα βίντεο με πολλές υποσχέσεις
Διετέλεσε μάνατζερ των A-ha για 12 χρόνια, ενώ συχνά τον αποκαλούσαν «το τέταρτο μέλος» του συγκροτήματος
Σάββατο βράδυ, στην καρδιά του Λόφου
Στο φεστιβάλ Bring your chair, ο γνωστός συνθέτης παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Hawk Tales» στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, την ημέρα της αυγουστιάτικης πανσελήνου
Άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες αφιερώνουν χρόνο στη μουσική και ο ένας στον άλλον, μετατρέποντας την αγάπη τους για το τραγούδι σε αφορμή για αποδοχή και προσωπική θεραπεία
Ο ράπερ μιλά για τη συμμετοχή του στην ταινία και θυμάται την πρώτη του επαφή με το ομηρικό έπος
Το εμβληματικό άλμπουμ του 1965 επιστρέφει με δεκάδες σπάνιες ηχογραφήσεις
Αντίπαλοι η Olivia Dean, η Raye και ο Dave
Tο πρώτο ολοκληρωμένο του άλμπουμ εδώ και 21 χρόνια
«Στη ζωή μου προσπαθώ να είμαι και να γίνομαι καλός άνθρωπος σαν τους γονείς μου»
Η υψίφωνος αποκαλύπτει ότι πριν από δύο χρόνια της απαγορεύτηκε να ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι
Ο Κορνήλιος Σελαμσής εμπνέεται από μια ιστορία που συνδέεται με τα ξενοδοχεία Ξενία του Άρη Κωνσταντινίδη - Το κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Αστερής και τη σκηνοθεσία ο Χάρης Φραγκούλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.