- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ωδή στο «διαταραγμένο» θόρυβο
Αν «η τρέλα είναι θείο δώρο» –όπως υποστήριζε ο Πλάτωνας– τότε φέτος οι θεοί κοιτάνε προς το ροκ
Ένα γκρουπ που λέγεται Girl Band και αποτελείται από 4 αγόρια που αν τα δεις στη φωτογραφία τα λες «μια χαρά παιδιά».
Αυτό το κουαρτέτο από το Δουβλίνο εισέβαλε στο σπίτι μου με τον πρώτο του δίσκο «Holding Hands With Jamie» και σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και 9 τραγούδια αναστάτωσαν τη ζωή μου με τον καλύτερο τρόπο φέτος. Πέρασα μαζί τους ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με εξαγνιστικό θόρυβο, με πνευματώδη στίχο, με δημιουργική τρέλα, με ποιητικά πλάσματα.
Καθώς άρχισαν να παίζουν σαν δαιμονισμένοι, να παράγουν τρέλα και θόρυβο, να αποβάλουν πανκ αισθητική, νομίζω πως είδα να μπαίνει απ’ το κλειστό παράθυρο το πνεύμα των Pere Ubu, των Suicide, του No Wave, τίποτα όμως δεν έμοιαζε κλεμμένο ή δανεικό. Κραυγές, οργισμένη ενέργεια, σουρεάλ στίχοι, όμως όλα καλοφτιαγμένα, προσεγμένα, φροντισμένα, δουλεμένα και αποτελεσματικά, χωρίς να «βαράνε στο γάμο του καραγκιόζη», χωρίς καθόλου «ροκ χύμα», χωρίς εμφανή σημεία αναφοράς.
Όταν τελείωσαν, ο τραγουδιστής Dara Kiely μού μίλησε για τα βάσανά του με την κατάθλιψη και τις ψυχικές διαταραχές. Για τη μάνα του που προσπαθούσε να τον βοηθήσει και τον έτρεχε σε νοσοκομεία ημερήσιας φροντίδας. Για τον ψυχίατρο στον οποίο πήγε κι όταν τον ρώτησε ποιο θεωρεί το καλύτερο γκρουπ στον κόσμο, αυτός του απάντησε: «Οι Abba!». Πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον να σε «κάνει καλά», όταν σου δίνει αυτή την απάντηση; Πήρε την αδερφή του, που τον συνόδευε, κι έφυγαν. Ακολουθώντας όμως τη συμβουλή της μητέρας του, να γράφει κάτι κάθε μέρα για να ξεφεύγει από την κατάθλιψη και να μένει συγκεντρωμένος, δημιούργησε ένα τετράδιο με σκέψεις, λογοπαίγνια, αστεία και κάθε τι που του πέρναγε από το μυαλό. Αυτό το υλικό που το έδειξε κάποια στιγμή στους παιδικούς του φίλους και συνοδοιπόρους τώρα στο γκρουπ, είναι η μαγιά για τους αλλόκοτους στίχους των Girl Band.
Όταν έφυγαν κι έμεινα μόνος, πλήρης κι ευχαριστημένος που μπορώ ακόμη και εκπλήσσομαι από ένα καινούργιο γκρουπ κι από ένα ντεμπούτο άλμπουμ, σκέφτηκα τον Nick Drake και τον Ian Curtis, τον Syd Barrett και τον Rocky Erickson, τον Van Gogh και τον Munch, τον Charles Mingus και τη Sylvia Plath κι όλα αυτά τα δεκάδες ποιητικά πλάσματα που δεν τα καταφέρνουν καλά με τον κόσμο ετούτο αλλά μπορούν και επικοινωνούν με το σύμπαν και με τις διαστάσεις που εμείς δεν μπορούμε, με έναν υπέροχο, απροσδιόριστο κόσμο που μόνο μέσα απ’ αυτούς μπορούμε να πλησιάσουμε και να δούμε ό,τι υπάρχει.
Κυρίως όμως σκέφτηκα πως πριν από λίγες ημέρες είχα απολαύσει ένα επίσης θαυμάσιο άλμπουμ δημιουργικού θορύβου, προϊόν της «τρέλας» κι αυτό. Οι Titus Andronicus έκαναν την καλύτερη δουλειά τους με το άλμπουμ «The Most Lamentable Tragedy», μία «ροκ όπερα» στην ουσία, βασισμένη στις εμπειρίες του αρχηγού Patrick Stickles από τη μανιοκατάθλιψη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Γιώργο Ζαμπέτα στο Happening, τους Magic De Spell και τη Rockarolla. Θυμάται το καλοκαίρι που ξεκίνησαν όλα και μιλά για μια ζωή που κύλησε ολόκληρη μέσα στη μουσική
«Το πιο δύσκολο είναι ότι δεν μπορώ να σε αγγίξω», έγραψε η κόρη του Πρίγκηπα του Σκότους
Η νέα τραγουδοποιός μιλά για το πρώτο της single, την άδεια Θεσσαλονίκη, το κρασί και τη νοσταλγία που, όταν βρίσκει ρυθμό, παύει να κοιτάζει πίσω.
2 ημέρες, 2 stages κάθε μέρα, 13 ώρες μουσικής ημερησίως, 18+ διεθνείς artists
Η βιρτουόζος βιολίστρια μιλά στην ATHENS VOICE για την εμφάνισή της στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
«Επιβλήθηκε ως κορυφαία ερμηνεύτρια, χάρη στο μεγάλο ταλέντο της, το οποίο ποτέ δεν σπατάλησε»
Τραγούδησε για τον έρωτα και τον χωρισμό, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή
Η ζωή, οι συνεργασίες και η διαδρομή μιας γυναίκας που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι
Μερικές φορές η απόδραση έχει κύματα. Μερικές φορές έχει διπλή κάσα. Στα Χανιά έχει και τα δύο.
Eπισκέπτες και ντόπιοι, διαφορετικές ηλικίες αλλά κοινή αγάπη για τον χορό και την καλή μουσική
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.