- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεκαπενταύγουστος: Η σημειολογία της ημερομηνίας για τον Χριστιανισμό
Γιατί μας ενδιαφέρει η Κοίμηση, δηλαδή η αποδημία της ψυχής της Θεοτόκου από τα εγκόσμια;
Δεκαπενταύγουστος: Η σημειολογία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι βιβλιογραφικές αναφορές ανά τα χρόνια
Για τους Ορθόδοξους λαούς, Δεκαπενταύγουστος δεν είναι μόνο η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 15 του μήνα, αλλά και η νηστεία και οι προσευχές που προηγούνται αυτής ως προετοιμασία και διαρκούν δύο ολόκληρες εβδομάδες. Η Παναγία αποτελεί το δεύτερο ιερότερο πρόσωπο στο θρησκευτικό σύστημα του Χριστιανισμού, μετά από εκείνο του ίδιου του Θεού. Στα ελληνικά, την αποκαλούν επίσης Μεγαλόχαρη, Παντάνασσα, Παρθένο, Κεχαριτωμένη, Φανερωμένη κλπ., ενώ σε διαφορετικές περιοχές δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένες ιδιότητές της, ανάλογα με την ιστορία και τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής. Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 500 τέτοια «Θεοτοκωνύμια», ενώ ο Δεκαπενταύγουστος αποκαλείται και «Πάσχα του καλοκαιριού».
Η Κοίμησις της Θεοτόκου, που αποτελεί σημαντική εορτή για όλη τη χριστιανοσύνη, αλλά και για τον Μουσουλμανικό κόσμο — όπου η Παναγία κατέχει επίσης εξέχουσα θέση — δεν περιγράφεται σε κανένα από τα βιβλία της Αγίας Γραφής. Η πηγή που σώζεται σήμερα είναι το απόκρυφο λατινικό κείμενο, "De transitu beatae Mariae virginis" («Περί μεταστάσεως της μακαρίας Παρθένου Μαρίας»), από τον 5ο αιώνα μ.Χ., που θεωρείται μετάφραση ενός παλαιότερου ελληνικού κειμένου, το οποίο βέβαια δεν σώζεται. Συγκρινόμενο με το παρόμοιο απόκρυφο έργο που σώζεται επίσης σε μετάφραση στα λατινικά, το "Joannis liber de Dormitione Mariae" («Βίβλος Ιωάννου περί της Κοιμήσεως της Μαρίας»), το "De transit" φαίνεται πως ήταν κάτι σαν μια σύνοψη όλων των απόκρυφων παραδόσεων που αφορούσαν την Κοίμηση.
Γιατί μας ενδιαφέρει η Κοίμηση, δηλαδή η αποδημία της ψυχής της Θεοτόκου από τα εγκόσμια; Θα πρέπει να θυμηθούμε πως σχεδόν όλες οι μέρες που είναι αφιερωμένες στη μνήμη Αγίων ή Μαρτύρων της Εκκλησίας συμπίπτουν με την επέτειο του — συνήθως μαρτυρικού — θανάτου τους. Στην περίπτωση της Παναγίας, υπάρχουν περισσότερες από μία εορτές αφιερωμένες στη μνήμη της, όπως για παράδειγμα η ημέρα του Ευαγγελισμού της, δηλαδή της επίσκεψής της από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και της ανακοίνωσης σε αυτήν ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού, ένα συμβάν το οποίο περιγράφεται και στην Καινή Διαθήκη. Τα Εισόδια, η Κοίμηση και η Ανάληψη της Θεοτόκου δεν περιγράφονται πουθενά μέσα στη Βίβλο, αλλά σε απόκρυφα κείμενα, τα οποία σώζονται μόνο σε μετάφραση.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της και αυτή τη φορά από έναν άγγελο, τρεις μέρες πριν αυτός συμβεί. Ως προετοιμασία για το γεγονός, μετέβη στο Όρος των Ελαιών (όπου υποτίθεται πως βρίσκεται σήμερα ο τάφος της) για να προσευχηθεί, αφότου χάρισε τα υπάρχοντά της σε δύο χήρες γειτόνισσές της. Καθώς την ημέρα της Κοίμησής της οι Απόστολοι βρίσκονταν σκορπισμένοι σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου, όπου κύρησσαν τον λόγο του Θεού, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της, στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Ο μόνος απών από την Κοίμηση ήταν ο Απόστολος Θωμάς.
Καθώς η αλληγορικής (μάλλον) σημασίας ιστορία αυτή δεν αναφέρεται σε κανένα από τα θεμελιώδη κείμενα του Χριστιανισμού, πολλοί την έχουν απορρίψει ως μεταγενέστερη «τσαρλατανιά», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κριτική που άσκησε σε αυτήν ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας τόσο για την ιστορία της Κοίμησης της Θεοτόκου, όσο και για εκείνη της προέλευσης της Αγίας Ζώνης, που υποτίθεται ότι φυλάσσεται στην Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος.
Αν διαβάσει κανείς με προσοχή την Καινή Διαθήκη, είναι βέβαιο πως θα συναντήσει και άλλα τέτοια χωρία, που με μοναδικό γνώμονα την λογική δεν μπορούν εύκολα να εξηγηθούν ή να θεωρηθούν ως δεδομένα. Όσο, όμως, και να προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει τις γραφές, και να βρει το νόημα ανάμεσα από τις λέξεις, είναι γεγονός ότι, είτε εθιμοτυπικά, είτε επειδή πιστεύουν πραγματικά πως θα δουν αποτελέσματα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν τάματα και να πηγαίνουν γονυπετείς από το λιμάνι μέχρι τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας της Τήνου, παρακαλώντας τον Θεό να εισακούσει τις προσευχές τους. Τα λεγόμενα αυτά «προσκυνήματα», όπως είναι αντίστοιχα και εκείνο στον ναό του Άγιου Σπυρίδωνα, στην Κέρκυρα, και βέβαια στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα, έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες παραδόσεις, που προηγούνται κατά πολύ του Χριστιανισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου, συγκροτήθηκε η ομάδα που εργάζεται για αυτόν τον σκοπό
Δεν δίνει απαντήσεις, αλλά σε βάζει να ξαναδείς τι σημαίνει αντρική ταυτότητα σήμερα
Είπε: «Κάθε νίκη μετεξελίσσεται σε ήττα»
Με κεντρικό άξονα το Μουσείο Μπενάκη, μετατρέπει την πόλη σε ένα ζωντανό δίκτυο σύγχρονου κοσμήματος, κεραμικής και εικαστικών αντικειμένων.
Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη
Πώς ένα κινηματογραφική saga έγινε παγκόσμιο πολιτισμικό φαινόμενο και απέκτησε τη δική του ημέρα
Το ταξίδι που σημάδεψε τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλέλληνα ρομαντικού ποιητή
Η κατανομή πόρων και οι κομβικές παρεμβάσεις
Είχαν κατασχεθεί από τις ΗΠΑ
Πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό δείγμα αποκαταστατικής οδοντιατρικής στη Σκωτία
Animation, ταινίες μικρού μήκους και δράσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα για ηλικίες 8–12 ετών
Ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, μουσικών δράσεων και οικογενειακών δραστηριοτήτων
Τι θα δούμε σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μικρή Επίδαυρο και στην Πειραιώς 260
Από τους στίχους του ΛΕΞ σε καρέ με μελάνι: o Δημήτρης - Κρις Αγκαράι μιλάει για την έμπνευση του επιδραστικού τραγουδιού και τη μεταμόρφωσή του σε κόμικ.
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής μουσικής και τηλεοπτικής σκηνής, έρχεται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 13 Μαΐου
Η Αρχαία Πέλιννα, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Εστιαιώτιδας, βρίσκεται περίπου 16 χλμ. ανατολικά των Τρικάλων
Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη θα διαγωνιστεί στην ενότητα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.