- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η γιορτή του Προφήτη Ηλία και ο μήνας Ιούλιος κατά την αρχαιότητα
Αλωνάρης, Αηλιάς και η σοφία του Ιουλίου από την αρχαιότητα έως σήμερα
Η προέλευση του Ιουλίου, η σύνδεση με τον ήλιο και η πνευματική παράδοση του Προφήτη Ηλία
Ο Ιούλιος πήρε τη σημερινή του ονομασία το 44 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο Καίσαρα, προς τιμήν του προκατόχου του, Γάιου Ιούλιου Καίσαρα (λατινικά: Gaius Julius Caesar), που δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά από μέλη της Συγκλήτου που συνωμότησαν εναντίον του. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από τις παλαιότερες λατινικές λέξεις «Iovillos» και «Iovis», που έχουν σχέση με τον ουρανό. Αν στο άκουσμα σας φαίνεται πως υπάρχει και κάποια μακρινή συγγένεια με την λέξη «Ἥλιος» (ή «Ἠέλιος» στην Ομηρική διάλεκτο) η σύνδεση δεν είναι εντελώς αυθαίρετη. Ο μήνας αυτός, από την αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένος στις γεωργικές εργασίες και ιδιαίτερα στο αλώνισμα των χωραφιών, γι’ αυτό άλλωστε του δόθηκε και το παρωνύμιο «Αλωνάρης» ή «Αλωνιστής». Στην Αβρααμική παράδοση, η 20ή ημέρα του Ιουλίου είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, ο οποίος συνδέεται με το λίχνισμα, δηλαδή τον διαχωρισμό των καρπών από τα άχυρα, που ακολουθεί μετά από το αλώνισμα. Προς τιμήν του, ο Ιούλιος ονομάζεται και «Αηλιάτης» ή «Αηλιάς».
Καθώς, για τους αρχαίους λαούς, η αστρολογία (που ήταν σχεδόν ταυτόσημη με την αστρονομία) είχε άμεση σχέση με τις θρησκευτικές τελετουργίες, οι περισσότερες αρχαίες γιορτές καθορίζονταν από τη θέση των αστέρων και των πλανητών. Για το βόρειο ημισφαίριο, όπου διασώζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα των αρχαίων λαών, ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού και ένας μήνας κατά τον οποίο έχουμε σχεδόν συνέχεια ήλιο. Στη διάρκεια αυτού του μήνα λάμβαναν χώρα και τα Θαλύσια, μια αρχαιοελληνική αγροτική γιορτή κατά την οποία οι πιστοί προσέφεραν καρπούς από την πρώτη συγκομιδή της χρονιάς στην τιμώμενη θεότητα —που αρχικά ήταν η Άρτεμις, αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε πρώτα από την Δήμητρα και ύστερα από τον Διόνυσο— για να ευλογήσει και την υπόλοιπη σοδειά.
Ο Προφήτης Ηλίας —ή Ελιάχου στα εβραϊκά, που σημαίνει «Ο Θεός μου είναι o Γιαχβέ»— στην ελληνική Χριστιανική παράδοση τουλάχιστον, σχετίστηκε αρχικά με τον Δία, αλλά και με τον Αίολο, τον «ταμία των ανέμων». Ομοίως με τον πατέρα των θεών, ο Προφήτης Ηλίας ήταν υπεύθυνος για τα καιρικά φαινόμενα, όπως την βροχή, τους δυνατούς ανέμους και βέβαια τους κεραυνούς και τις αστραπές. Στη διαδικασία του αλωνίσματος των χωραφιών, οι δυνατοί άνεμοι ήταν απαραίτητοι για να γίνει η δουλειά των γεωργών πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Ο Αηλιάς ήταν, λοιπόν, εκείνος στον οποίο προσεύχονταν για να ξεκινήσουν οι ευνοϊκοί αυτοί άνεμοι, πιθανότατα έχοντάς τον στο νου τους σαν μια φιγούρα παρόμοια με αυτή του Αιόλου στην «Οδύσσεια» (Ραψωδία Κ’), όπου ο θεός κλείνει όλους τους ανέμους, πλην του Ζέφυρου, σε ένα ασκί για να βοηθήσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να ταξιδέψουν πιο εύκολα προς την Ιθάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία και οι παραδόσεις του Δεκεμβρίου ανά τα χρόνια
Ποιητής των ιδεών και των καθημερινών στιγμών, πολιτικός και ερωτικός, ένας αδυσώπητος ανθρωπογνώστης
Το εμβληματικό γλυπτό επανατοποθετήθηκε πλήρως ανανεωμένο στο φυσικό του περιβάλλον
Νέα στοιχεία για τη λειτουργία του λαμπερού μινωικού ανακτόρου
Κάνε απλά αυτό που σου αρέσει, που σε γεμίζει και που θα κάνει τις γιορτές δικές σου
Αριστοτέλης: Η ολότητα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μελών της.
Βγήκε ξανά στο φως, σε δημοπρασία στο Παρίσι
Η μεγαλύτερη οθόνη του σύμπαντος
Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο ΚΠΙΣΝ μέχρι τις γιορτές
Ξεχωριστές περιηγήσεις στις συλλογές του μουσείου για μικρούς και μεγάλους
Από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι, στις πολλαπλές αφηγήσεις για την κοινωνία του Μεσοπολέμου
Η ιστορία μίας από τις σημαντικότερες ημέρες για τις ΗΠΑ
Επιμελούνται ένα τετράωρο DJ session, αντλώντας έμπνευση από το σύμπαν του φωτογράφου Juergen Teller
Με έργο άνω του 1 εκατ. ευρώ, το ΥΠΠΟ προχωρά στη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου
Το έργο θα εκτεθεί στο Μέγαρο Σταθάτου από τις 19 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2026
Ο πρωτοπόρος Έλληνας πολεοδόμος και το όραμα της παγκόσμιας πόλης του μέλλοντος
'Ενα τριήμερο αφιερωμένο στην παγκόσμια λογοτεχνία
Το υπουργείο Πολιτισμού αποκαθιστά τα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία
Πού μπορείτε να βρείτε τα δελτία εισόδου
Ανοίγει τις πύλες του το παγοδρόμιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.