- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η γιορτή του Προφήτη Ηλία και ο μήνας Ιούλιος κατά την αρχαιότητα
Αλωνάρης, Αηλιάς και η σοφία του Ιουλίου από την αρχαιότητα έως σήμερα
Η προέλευση του Ιουλίου, η σύνδεση με τον ήλιο και η πνευματική παράδοση του Προφήτη Ηλία
Ο Ιούλιος πήρε τη σημερινή του ονομασία το 44 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο Καίσαρα, προς τιμήν του προκατόχου του, Γάιου Ιούλιου Καίσαρα (λατινικά: Gaius Julius Caesar), που δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά από μέλη της Συγκλήτου που συνωμότησαν εναντίον του. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από τις παλαιότερες λατινικές λέξεις «Iovillos» και «Iovis», που έχουν σχέση με τον ουρανό. Αν στο άκουσμα σας φαίνεται πως υπάρχει και κάποια μακρινή συγγένεια με την λέξη «Ἥλιος» (ή «Ἠέλιος» στην Ομηρική διάλεκτο) η σύνδεση δεν είναι εντελώς αυθαίρετη. Ο μήνας αυτός, από την αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένος στις γεωργικές εργασίες και ιδιαίτερα στο αλώνισμα των χωραφιών, γι’ αυτό άλλωστε του δόθηκε και το παρωνύμιο «Αλωνάρης» ή «Αλωνιστής». Στην Αβρααμική παράδοση, η 20ή ημέρα του Ιουλίου είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, ο οποίος συνδέεται με το λίχνισμα, δηλαδή τον διαχωρισμό των καρπών από τα άχυρα, που ακολουθεί μετά από το αλώνισμα. Προς τιμήν του, ο Ιούλιος ονομάζεται και «Αηλιάτης» ή «Αηλιάς».
Καθώς, για τους αρχαίους λαούς, η αστρολογία (που ήταν σχεδόν ταυτόσημη με την αστρονομία) είχε άμεση σχέση με τις θρησκευτικές τελετουργίες, οι περισσότερες αρχαίες γιορτές καθορίζονταν από τη θέση των αστέρων και των πλανητών. Για το βόρειο ημισφαίριο, όπου διασώζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα των αρχαίων λαών, ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού και ένας μήνας κατά τον οποίο έχουμε σχεδόν συνέχεια ήλιο. Στη διάρκεια αυτού του μήνα λάμβαναν χώρα και τα Θαλύσια, μια αρχαιοελληνική αγροτική γιορτή κατά την οποία οι πιστοί προσέφεραν καρπούς από την πρώτη συγκομιδή της χρονιάς στην τιμώμενη θεότητα —που αρχικά ήταν η Άρτεμις, αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε πρώτα από την Δήμητρα και ύστερα από τον Διόνυσο— για να ευλογήσει και την υπόλοιπη σοδειά.
Ο Προφήτης Ηλίας —ή Ελιάχου στα εβραϊκά, που σημαίνει «Ο Θεός μου είναι o Γιαχβέ»— στην ελληνική Χριστιανική παράδοση τουλάχιστον, σχετίστηκε αρχικά με τον Δία, αλλά και με τον Αίολο, τον «ταμία των ανέμων». Ομοίως με τον πατέρα των θεών, ο Προφήτης Ηλίας ήταν υπεύθυνος για τα καιρικά φαινόμενα, όπως την βροχή, τους δυνατούς ανέμους και βέβαια τους κεραυνούς και τις αστραπές. Στη διαδικασία του αλωνίσματος των χωραφιών, οι δυνατοί άνεμοι ήταν απαραίτητοι για να γίνει η δουλειά των γεωργών πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Ο Αηλιάς ήταν, λοιπόν, εκείνος στον οποίο προσεύχονταν για να ξεκινήσουν οι ευνοϊκοί αυτοί άνεμοι, πιθανότατα έχοντάς τον στο νου τους σαν μια φιγούρα παρόμοια με αυτή του Αιόλου στην «Οδύσσεια» (Ραψωδία Κ’), όπου ο θεός κλείνει όλους τους ανέμους, πλην του Ζέφυρου, σε ένα ασκί για να βοηθήσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να ταξιδέψουν πιο εύκολα προς την Ιθάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Επιτροπή Ολυμπίων ανακοίνωσε την αναβολή του φεστιβάλ για τεχνικούς λόγους
Η ελληνική μυθολογία έχει έντονη παράδοση να χρησιμοποιεί υβριδικά, μικτά πλάσματα ως σύμβολα της «ανάμειξης» πολιτισμένου ανθρώπου και άγριας φύσης.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και ακτιβιστής, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του SNF Nostos, μιλάει στην ATHENS VOICE
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον άνθρωπο, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν
Τα βράδια μας στον λόφο: Οι συναυλίες και οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος στον Λυκαβηττό
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες σε δρόμους, πλατείες, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους
Η δημιουργός που μετατρέπει το αστικό τοπίο σε κολάζ εμπειριών μιλάει στην ATHENS VOICE
Το κοινό έχει την ευκαρία να ζήσει μια σπάνια εμπειρία
Aποδεκάτισε τις κοινότητες κυνηγών - τροφοσυλλεκτών
Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
Tι γνωρίζουμε από την έρευνα για το μέγεθος και την παρουσία των προσώπων στις παιδικές ζωγραφιές
Η Οντολογία γνωστών φιλοσόφων, στοχαστών, λογοτεχνών
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Με φόντο τη θάλασσα, κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας δίνουν ένα ανοιχτό ραντεβού πολιτισμού και δημιουργίας
Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία
Ένα ηχηρό κάλεσμα ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - Δείτε το βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.