- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αποκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν τρία σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία στην Αρχαία Ολυμπία
Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης τριών σημαντικών ρωμαϊκών μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας: της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (εργαστηρίου του Φειδία), του συγκροτήματος των Νοτίων Θερμών και των Θερμών του Λεωνιδαίου.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.
«Η Αρχαία Ολυμπία και οι αξίες που εκπέμπει, ξεφεύγουν από τα στενά όρια της πατρίδας μας και της Ευρώπης. Απευθύνονται σε όλον τον κόσμο. Μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη επίσκεψή μου στον χώρο, συζητήσαμε με τους συνεργάτες μου ότι πρέπει να αναδείξουμε τη μακρά ιστορική της διάρκεια, καθώς διαπιστώσαμε ότι ήταν αρκετά χρόνια που ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας εχείμαζε. Εκπονήθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, στρατηγικό σχέδιο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταγμένες σ’ αυτό απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη των Ρωμαϊκών Μνημείων, στον αρχαιολογικό χώρο. Η Αρχαία Ολυμπία είναι γνωστή για τα περίφημα αρχαϊκά γλυπτά, για τους ναούς, τα κλασικά χρόνια και, κυρίως, για το ιερό στο οποίο διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ωστόσο, υπήρξε ένας σημαντικός χώρος για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ως ένα από τα επιφανέστερα τοπόσημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στον ανατολικό της κόσμο. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας έδωσε την ευκαιρία να ενταχθούν τα τρία μνημεία που σήμερα εγκαινιάσαμε. Επίσης, το νέο πωλητήριο έργο το οποίο είναι έργο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Στην πραγματικότητα εγκαινιάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο, τέσσερα σημαντικά έργα υποδομής. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρούν και τα νέα έργα: Η αποκατάσταση του Οκταγώνου, η συνέχιση των εργασιών στο Γυμνάσιο, η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και η αποκατάσταση του Κρονίου λόφου. Σημειώνω, ότι η Ολυμπία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού σχεδιασμού για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή, αποτελώντας βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, πρωτοπορεί στον τομέα της βιοποικιλότητας, αποδεικνύοντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι όχι μόνο φορείς ιστορίας αλλά και κοιτίδες ζωής. Κοιτάζουμε, ήδη, το μέλλον. Η Αρχαία Ολυμπία θα είναι από τους πρώτους χώρους όπου θα εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, ενισχύοντας τη διεθνή της προβολή. Χρωστάμε όλοι στην Ολυμπία. Και η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη: Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε αυτόν τον μοναδικό τόπο, αντάξια της ιστορίας και της παγκόσμιας σημασίας του. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση των έργων: Τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης και Συντήρησης, τον ΟΔΑΠ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και όλους τους εργαζόμενους, επιστήμονες και συνεργάτες», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου προσδίδει νέα δυναμική στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αναβαθμίζεται μια εξαιρετικά σημαντική μνημειακή ενότητα, η οποία εντάσσεται πλέον στον επισκέψιμο πυρήνα του χώρου, διευρύνοντάς τον κατά, τουλάχιστον, δέκα στρέμματα. Με τον τρόπο αυτό, επεκτείνεται η περιήγηση πέραν της κλασικής αρχαιότητας, ενώ επιμηκύνεται ουσιαστικά ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών.
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ολυμπίας, καθώς διατηρεί πλήρως τα κατάλοιπα της κλασικής φάσης του κτηρίου, το οποίο, βάσει των ευρημάτων, έχει ταυτιστεί με το Εργαστήριο του Φειδία. Παράλληλα, σώζονται σε μεγάλο ύψος οι τοιχοποιίες της μεταγενέστερης ρωμαϊκής φάσης. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μνημεία του χώρου με αδιάλειπτη χρήση από την κλασική έως και τη βυζαντινή εποχή. Στο πλαίσιο του έργου, επιτεύχθηκε η επαναφορά του μνημείου στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τις γερμανικές ανασκαφές και έγινε αναστήλωση και αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών του στοιχείων, που διασφαλίζουν τη μακροχρόνια προστασία και ανάδειξή του.
Το συγκρότημα των Νοτίων Θερμών, εκτός του περιβόλου της Άλτεως, αποτελεί σύνθετο οικοδόμημα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σημαντική ιστορική αξία. Οι εργασίες περιέλαβαν στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη των σωζόμενων καταλοίπων, διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθιστώντας το μνημείο πλήρως αναγνώσιμο και επισκέψιμο.
Οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα μ.Χ., αποτελούν μοναδικό λουτρικό συγκρότημα, καθώς διατηρούν σχεδόν ακέραιη την οροφή τους, τα ψηφιδωτά δάπεδα, το σύστημα θέρμανσης και το υδραυλικό τους δίκτυο. Οι επεμβάσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των τοιχοποιιών, τη στεγανοποίηση και τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων.
Οι παρεμβάσεις επί των συγκεκριμένων μνημείων αποτελούν την αφετηρία της Πολιτιστικής Διαδρομής «Ο Δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», η οποία έχει ενταχθεί στα έργα του ΥΠΠΟ, που χρηματοδοτούνται από ΤΑΑ. Στόχος είναι η ανάδειξη του μνημείου και η ένταξή του στον επισκέψιμο πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου.
Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων παραδίδουν στους επισκέπτες νέες, σύγχρονες υποδομές υποδοχής στην Αρχαία Ολυμπία, συνολικής έκτασης 446 τ.μ. Το έργο, προϋπολογισμού 745.584,79 ευρώ- πλέον Φ.Π.Α.- περιλαμβάνει νέο εκδοτήριο, αναβαθμισμένο πωλητήριο και σύγχρονους χώρους υγιεινής, ενώ πλαισιώνεται από προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως ο ψηφιακός ξεναγός Hellenic Heritage Guide, ψηφιακή σήμανση και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
Η απόδοση των νέων υποδομών, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες επεμβάσεις στα μνημεία, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Αρχαία Ολυμπία, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την εμπειρία του επισκέπτη και ενισχύοντας τον διεθνή χαρακτήρα του κορυφαίου αυτού μνημειακού συνόλου.
Στα εγκαίνια μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: ο Πανοσιολογιότατος Πατέρας Νεκτάριος εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας, ο Άρης Παναγιωτόπουλος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, οι βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου από τη Νέα Δημοκρατία και Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Κοροβέσης Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ο Παναγιώτης Μπράμος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δυτικής Ελλάδας, η Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ, η Δρ. Ολυμπία Βικάτου Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Θέμης Βλαχούλης Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, η Έφη Χωραφά Τμηματάρχης Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Ερωφίλη Κόλλια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας, η Μαρία Αργυροπούλου Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, ο Υποδιευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Διευθυντής των γερμανικών ανασκαφών στην Ολυμπία Dr. Oliver Pilz και πλήθος κόσμου.
Το έργο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Διευθύνσεως Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, και της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, με χρηματοδότηση 3.607.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το περιβάλλον παραμένει το αδημοσίευτο θύμα του πολέμου
Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επαναφέρει δύο ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές
Πώς τα παιδιά οργανώνουν σταδιακά τον κόσμο τους πάνω στο χαρτί
Νέο έργο προστασίας και ανάδειξης στο εμβληματικό βυζαντινό μνημείο της UNESCO
Το καλλιτεχνικό επίτευγμα του Γιάννη Βέτσου είναι η ισορροπία μεταξύ φόρμας και περιεχομένου. Η εικαστική του αναζήτηση ακολουθεί το τρίπτυχο: συναίσθημα – γνώση – σύνθεση
Τι θα μπορούμε να κάνουμε φέτος τον Δεκέμβριο στους χώρους του Κέντρο Πολιτισμού
Η δικτατορία, το Νόμπελ και η ποίηση για το Φως και το Αιγαίο
Το θέμα της Δανάης και της χρυσής βροχής έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική διαδρομή
Το γιαπωνέζικο παραμύθι «Η ιστορία του ανθρώπου που δεν ήθελε να πεθάνει» έγινε ευρύτερα γνωστή στη Δύση μέσα από την καταγραφή της μεταφράστριας Γιέι Θεοδώρα Ουζάκι στις αρχές του 20ού αιώνα.
Διεθνείς υπογραφές, τολμηρές διασκευές και σύγχρονη χορευτική έρευνα
Μερικές αργοπορημένες σκέψεις πάνω στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα και της Νατάσας Τριανταφύλλη «Big Bang 1970-1973: Η άνθηση του πολιτισμού στα χρόνια της δικτατορίας»
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη σχεδιαστική ανάπτυξη των παιδιών
Η συνάντησή τους στο London Literature Festival και η συζήτησή τους για τη λογοτεχνία, τη δημιουργικότητα και το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Bread of Angels».
Η ArtRock Gallery στην Ερμούπολη της Σύρου φιλοξενεί μια ξεχωριστή βραδιά τέχνης, με την Ιζαμπέλ Ντεριγκό να εξερευνά όσα κρύβονται πίσω από την εικόνα μας
Μόλις η Ευρώπη έρχεται στην Κρήτη ολόκληρη η ήπειρος πήρε το όνομα της και ονομάστηκε Ευρώπη.
Μήνας-αφιέρωμα στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ, με διεθνείς προβολές και ειδικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες
Θετική γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ για την αποκατάσταση του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου της πόλη
Ένα αφιέρωμα στη γλωσσική μεταβολή και τα πολιτισμικά συμφραζόμενά της
Η ιστορία και ο πολιτισμός της δυτικής Κρήτης, μέσα από τις σπάνιες αρχαιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.