- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Και ΕΛ και ΑΛ»: Ντοκιμαντέρ για τη διπλή ταυτότητα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ιλίρ Τσούκο προβάλλεται με συζήτηση και DJ set
Ιστορίες νέων ελληνοαλβανικής καταγωγής φωτίζουν τη σύγχρονη ταυτότητα πέρα από σύνορα και στερεότυπα
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Και ΕΛ και ΑΛ» του Ιλίρ Τσούκο προβάλλεται την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026, στις 21:00, στη Μικρή Σκηνή της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η παραγωγή ανήκει στο Onassis Culture και η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας.
Ιστορίες μιας γενιάς «και τα δύο» στη Στέγη
Η ταινία που προβάλλεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εστιάζει στις προσωπικές αφηγήσεις της Ντενίσα Μπαϊρακτάρι, του Δημήτρη Καπουράνη, της Στεφανίας Κόστα και του Ορέστη Σκιάου: παιδιά και εγγόνια Αλβανών μεταναστών της δεκαετίας του ’90, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Όχι ως γενικό αφήγημα μετανάστευσης, αλλά ως βιωμένη εμπειρία πολλαπλής ταυτότητας, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει μια νέα αίσθηση ανήκειν, πέρα από τα παραδοσιακά δίπολα «Έλληνας» ή «Αλβανός».
Το «Και ΕΛ και ΑΛ» έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε σημαντικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Tirana International Film Festival, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το DocFest Χαλκίδας.
Συζήτηση για την ελληνοαλβανική ταυτότητα
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την ελληνοαλβανική ταυτότητα, με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη, των τεσσάρων πρωταγωνιστών της ταινίας και του επιστημονικού συμβούλου και σεναριογράφου Δημήτρη Χριστόπουλου. Τον συντονισμό αναλαμβάνει η σκηνοθέτρια και ποιήτρια Μπρικένα Γκίστο.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με DJ set από τον Leart Rama [blissblissbliss/RKS], με ήχους που συνδυάζουν αναλογικά όργανα, ηχογραφήσεις πεδίου και ηλεκτρονικές υφές, διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας, μνήμης και μετανάστευσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21:00 | Προβολή της ταινίας «Και ΕΛ και ΑΛ»
21:30 - 22:30 | Συζήτηση για την ελληνοαλβανική ταυτότητα
Δημήτρης Χριστόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος, σεναριογράφος
Ιλίρ Τσούκο, σκηνοθέτης
Και τα τέσσερα βασικά πρόσωπα που συμμετέχουν και μιλούν στην ταινία: Ντενίσα Μπαϊρακτάρι, Δημήτρης Καπουράνης, Ορέστης Σκιάου, Στεφανία Κόστα
Tη συζήτηση συντονίζει η Μπρικένα Γκίστο, σκηνοθέτρια, ποιήτρια.
22:30 - 23:30 | Mουσική και ποτό στο Bar 107, στο ισόγειο της Στέγης.
23:00 | DJ set με τον Leart Rama [blissblissbliss/RKS] και reception στο Bar 107, στο ισόγειο της Στέγης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «εξωφρενικό crowd pleaser» στο Artbox Fargani
Γεννημένη στη Χίο το 1945 με καταγωγή από το Αϊβαλί είχε μακρά καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο
Η πρώτη ταινία «Saw» έκανε πρεμιέρα το 2004 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance
Το χολιγουντιανό πρωταγωνιστικό δίδυμο ενώνει τις δυνάμεις του για τέταρτη φορά
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις
Ο συγγραφέας του τελευταίου μυθιστορήματος σχολιάζει τα ονόματα που ακούγονται για τον ρόλο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άβυσσο μιας αινιγματικής κακοποιού
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, φτιαγμένο εξολοκλήρου από αρχειακό υλικό
Ο σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει πως η ΑΙ δεν θα φέρει το τέλος του κινηματογράφου
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου
Μια 13χρονη και μια υποψήφια Playmate
H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα παραλάβει το Womenlands Excellence Award
«Μετακομίζει» στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.