- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την έλεγαν Μαρία: Απομυθοποίηση τώρα για Μπερτολούτσι - Μπράντο
«Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», μια αληθινή ιστορία κι ένα διαχρονικό ερώτημα για τον διαχωρισμό ή μη της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού.
Κριτική για το Την έλεγαν Μαρία. Σκηνοθεσία: Τζεσικά Παλούντ. Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Σελέστ Μπρουνκέλ, Τζουζέπε Μάτζιο, Ιβάν Ατάλ, Μαρί Ζιγιάν, Ζονατάν Κουζινιέ, Ματ Ντίλον
Η νεαρή ηθοποιός Μαρία Σνάιντερ επιλέγεται από τον φτασμένο σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για να παίξει στη νέα του ταινία δίπλα στον μυθικό Μάρλον Μπράντο.
Είναι γνωστή η ιστορία με την κλασική σκηνή του βουτύρου στο φιλμ «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» και της κακοποίησης που υπέστη η πρωταγωνίστρια Μαρία Σνάιντερ στα γυρίσματα. Για πολλά χρόνια η εν λόγω σκηνή ήταν κάτι σαν αστικός μύθος, μέχρι που η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια, και αυτό ακριβώς περιγράφει στην ταινία της η Τζεσικά Παλούντ, συνεργάτιδα του Μπερτολούτσι στους «Ονειροπόλους». Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για ένα στιγμιότυπο φρίκης που είχε θύτες τους Μπερτολούτσι και Μπράντο (τον υποδύεται αρκετά πειστικά ο Ματ Ντίλον), ενώ το θύμα τους, η Μαρία Σνάιντερ, υπέφερε για χρόνια από τον βιασμό (σωματικό και ψυχικό) που υπέστη από τους δύο άντρες.
Η σκηνοθέτρια προφανώς και στοχεύει στην απομυθοποίηση των δύο ιερών τεράτων του κινηματογράφου αλλά και μιας εμβληματικής ταινίας των 70s, ξαναφέρνοντας στο τραπέζι την κουβέντα περί διαχωρισμού ή μη της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού. Αν και η ταινία σε αρκετά σημεία δείχνει επιφανειακή ή ακόμη και χτισμένη με τα κλισέ μιας εύκολης βιογραφίας (η σχέση της ηρωίδας με τους χωρισμένους γονείς της και ειδικά με τον ηθοποιό πατέρα της), στις σκηνές των γυρισμάτων η παθιασμένη κάμερα κάνει όργια. Μάλιστα, στην επίμαχη σκηνή καταφέρνει κυριολεκτικά να κόψει την ανάσα του θεατή με τον σοκαριστικό ρεαλισμό της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Ο Τζιν Σάλιτ άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο της δημοσιογραφίας και της ψυχαγωγίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν στο «Toy Story 5»
Η διάσημη ηθοποιός σχολιάζει το επεισόδιο και παίρνει θέση για το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα
Ο ηθοποιός επιστρέφει σε θρίλερ επιβίωσης, έχοντας στο πλευρό του έναν εκπαιδευμένο σκύλο στα άγρια τοπία της Αλάσκας
Το κινηματογραφικό πείραμα του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού για τη νέα του ταινία
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα προσωπικό φιλμ που υλοποιούσε επί δεκαετία
Η πρώτη προσέγγιση έγινε μετά την τεράστια επιτυχία του «Jaws» το 1975
Πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Ιουλίου
Ο πιο καλτ Έλληνας σκηνοθέτης μιλάει στην ATHENS VOICE σε μια πλούσια αναδρομή στην καριέρα του
Η νέα ταινία εστιάζει στις αποκαλύψεις - Με τον Τζέρεμι Στρονγκ στον ρόλο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Η προτίμηση του έχει... ονοματεπώνυμο
Ενισχύει τον ελληνικό κινηματογράφο μέσω του προγράμματος 1,5% - Οι ταινίες που εγκρίθηκαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.