- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Έραν Κολτρέιν, Πατρίτσια Αρκέτ, Ίθαν Χοκ
Υπάρχουν ταινίες που προσπαθούν να απεικονίσουν την αλήθεια της ζωής κι άλλες που δοκιμάζουν να τη μιμηθούν ή να την αναπαραστήσουν. Ταινίες που φιλοδοξούν να συλλάβουν την εμπειρία του να μεγαλώνεις. Kαι υπάρχει και το «Boyhood». Το φιλμ του Λινκλέιτερ είναι γυρισμένο στη διάρκεια δώδεκα χρόνων, απ’ όταν ο νεαρός πρωταγωνιστής του ήταν 5 ετών και μέχρι τα 17 του (μερικές σκηνές στη διάρκεια κάθε χρόνου) και στην οθόνη τον βλέπεις να μεγαλώνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου. Το αγόρι της αρχής, μεταμορφώνεται σε ένα νεαρό άντρα και οι ηθοποιοί που υποδύονται την οικογένειά του μεγαλώνουν μαζί του σε ένα υπέροχο κινηματογραφικό timelapse που απολαμβάνεις πρωτίστως με την καρδιά. Γιατί το φιλμ του Λινκλέιτερ, ακόμη κι αν ακούγεται σαν ένα έξυπνο πείραμα στην υπομονή ενός σκηνοθέτη και την αφοσίωση των ηθοποιών του, είναι όταν το βλέπεις κάτι συγκλονιστικά πιο βαθύ και σπουδαίο, ένα συγκινητικό, τρυφερό, κυριολεκτικά αληθινό ταξίδι στα όσα ορίζουν την ανθρώπινη υπόστασή μας. Και βλέποντας το φιλμ αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, σε ποια εποχή μεγάλωσες και κάτω από ποιες συνθήκες, αν οι γονείς σου σε αγαπούσαν, τι γλώσσα μιλάς ή τι μουσική άκουγες, ποιο κομμάτι του ουρανού κοίταζες ξαπλωμένος στο γρασίδι. Το «Boyhood» είναι μια ταινία που σε κάνει να ξεχνάς πολύ γρήγορα αυτό που αρχικά σε εντυπωσιάζει (τα δώδεκα χρόνια γυρισμάτων), το γεγονός ότι αποτελείται από στιγμές που θα μπορούσαν να είναι αποσπασματικές, και δημιουργεί μια συναισθηματική αφήγηση που λειτουργεί με τον τρόπο της προσωπικής εμπειρίας ή των αναμνήσεων. Και μέσα από τη ματιά του στη ζωή ενός παιδιού κατορθώνει να μιλά για την οικογένεια και τους γονείς, για τις σχέσεις και την αγάπη, για τα πιο μικροσκοπικά και τα πιο μεγάλα, για τις ασήμαντες στιγμές που μπορεί να έχουν την ίδια καθοριστική σημασία με τα κοσμογονικά γεγονότα στην πορεία ενός ανθρώπου. Και με έναν τρόπο αληθινά σπάνιο το φιλμ δεν είναι απλά ένας αντικατοπτρισμός, μια απεικόνιση της ζωής, μα κάτι σαν βουτιά σε στιγμές που δεν τις παρακολουθείς απλά, μα τις αναγνωρίζεις και τις θυμάσαι σε μια εμπειρία που περισσότερο από το να βλέπεις σινεμά μοιάζει με βουτιά στο πηγάδι των εμπειριών και της συνείδησης που σε κάνει «άνθρωπο».



*Όλο τον Φεβρουάριο, με αφορμή τα Oscar, τα κανάλια Novacinema στρώνουν το κόκκινο χαλί με πάνω από 100 ταινίες On Demand για να τις απολαμβάνεις όποτε εσύ θέλεις.
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 03:30, τα κανάλια Novacinema1 & Novacinema1HD προβάλλουν για 18η συνεχόμενη χρονιά τη λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκηνή συνδεόταν με την επιστροφή του χαρακτήρα της Έμιλι Τσάρλτον
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ρώμη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποντίφικα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Το φινάλε του CineDoc προβλέπεται άχαστο
Ο ηθοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή
Το θερινό σινεμά με θέα την Ακρόπολη επιστρέφει και φέτος με σούπερ πρόγραμμα ταινιών
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου 2026
Επιστρέφει και ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Συνέχεια του κινηματογραφικού franchise «Meet the Parents»
Eπιστρέψει, μαζί με τον παραγωγό Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Ο Ντενί Βιλνέβ παρουσίασε νέο εντυπωσιακό υλικό με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ρόλο του Πολ Ατρείδη
Εντυπωσιακό υλικό στο CinemaCon από τη φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Mία πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού franchise
Ο σκηνοθέτης παρουσίασε τη νέα του ταινία «Disclosure Day» στο φετινό CinemaCon
Ταινίες-έκπληξη, διεθνείς καλεσμένοι και άρωμα Γκαουντί στο επετειακό πρόγραμμα του Μαΐου
Ο σπουδαίος άνθρωπος του σελιλόιντ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1889
Μια ελεύθερη πτώση στο σύμπαν του σκηνοθέτη την Τρίτη 28 Απριλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.