- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Cindy Sherman επιλέγει 2 ταινίες για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αυτές οι ταινίες ήταν και η πηγή έμπνευσής της στις φωτογραφίες που εκθέτει στο Μουσείο με τίτλο «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα»
Cindy Sherman: Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, προβάλλει 2 ταινίες που επέλεξε η καλλιτέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα»
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται με το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και προγραμματίζει τα Cycladic Screenings. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα». Οι υπεύθυνοι του Μουσείου πρότειναν στην καλλιτέχνιδα - το έργο της οποίας έχει άμεση σχέση με τον κινηματογράφο- να επιλέξει 2 ταινίες, οι οποίες υπήρξαν πηγή έμπνευσής της για μια σειρά φωτογραφιών της που εκτίθενται στο Μουσείο.
Η Cindy Sherman στο Cycladic Screenings του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Στα Cycladic Screenings -που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και τις 5 Οκτωβρίου- οι επισκέπτες, παράλληλα με την έκθεση της, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις δυο ταινίες που επέλεξε η Sherman: Το «The Naked Kiss» (1964) του Σάμιουελ Φούλερ και το «Beyond the Valley of the Dolls» (1970) του Ρας Μάγιερ. Τις ταινίες θα προλογίσουν στις 3 Οκτωβρίου οι Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Ακης Καπράνος και στις 5 Οκτωβρίου οι Ζακλίν Λέντζου και Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).
Μέσα από την παραπάνω δράση, το έργο της Sherman φωτίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να το προσεγγίσει πολύπλευρα και να το κατανοήσει σε βάθος. Όπως δηλώνει η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Οι φωτογραφίες της Sherman αποτελούν έργα-ορόσημα που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο της τέχνης και τους θεατές με τη βαθιά αλλά ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη δύναμή τους. Η ματιά της κινείται στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, εκθέτοντας τους στερεοτυπικούς ρόλους που επιβάλλονται μέσα από την κοινωνία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας».
Η Cindy Sherman και ο κινηματογράφος
Η επιρροή του κινηματογράφου στο έργο της είναι εμφανέστατη καθώς η τέχνη της εμπνέεται από εικόνες της τηλεόρασης, των διαφημίσεων και του κινηματογράφου, ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μέσα στο στούντιό της, με τα δικά της μέσα, γίνεται η ίδια μοντέλο, μακιγιέζ, κομμώτρια, στυλίστρια αλλά και σκηνοθέτις και ποζάρει, αναπαράγοντας με την προσωπική της φωτογραφική... πινελιά τα όσα παρατηρεί. Παράλληλα, το έργο της συνιστά μια κριτική ματιά για τη θέση της γυναίκας, τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και άλλα στερεότυπα που αναπαράγονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων προαναφέραμε αποτελεί η σειρά εβδομήντα ασπρόμαυρων φωτογραφιών με τίτλο Untitled Film Stills (1977-1980) που παρουσιάζεται πλήρης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για εικόνες που παραπέμπουν στις λήψεις που χρησιμοποιούσαν εκείνη την περίοδο στα κινηματογραφικά στούντιο για να διαφημίσουν τις ταινίες τους και τις τράβηξε σε ηλικία 23-26 ετών.
Μια άλλη σειρά φωτογραφιών -μέρος της οποίας παρουσιάζεται στην έκθεση- είναι η Rear Screen Projections (1980). Εδώ η Sherman μιμείται την τεχνική που συχνά χρησιμοποιούσε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ποζάροντας μπροστά σε τοποθεσίες που προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη,.
Λίγα λόγια για τις ταινίες που επέλεξε η Sherman
«Τhe naked kiss» (1964), 90’
Σκηνοθεσία και σενάριο: Σάμιουελ Φούλερ
Πρωταγωνιστούν: Κόνστανς Τάουερς, Άντονι Άιλι, Μάικλ Ντάντε, Βιρτζίνα Γκρέι
Μια πόρνη θέλει να αλλάξει δρόμο, όμως η μικρή αμερικανική πόλη, οι Αρχές (και οι άνδρες της) δεν την αφήνουν. Θα απαντήσει. Ο Σάμιουελ Φούλερ δεν ήταν ποτέ «καλό παιδί», όμως όταν βγήκε στην ανεξάρτητη σκηνή εξερράγη πραγματικά στις διαστάσεις του. Και τα σκάγια πρέπει να πήραν τους πάντες, καθώς η ταινία, έστω και από το «ανυπόληπτο» πεδίο του b κυκλώματος, ακτινοβολεί μπροστά από τον καιρό της λέγοντας τα πράγματα ως έχουν. Η πορνεία, η κακοποίηση, η έκτρωση δεν ήταν κουβέντες ούτε για την εποχή του Κένεντι, όπως δεν ήταν και στο σινεμά η πλήρης ανατροπή του γυναικείου προτύπου με μια ενδυνάμωση σχεδόν πρωτοφανή. Αλήτικο, «κακοραμμένο», camp, επιθετικό περίπου σε κάθε σκηνή, εδώ συντίθεται το σινεμά που τα στούντιο θα καταλάβαιναν χρόνια μετά. Και ο Ντέιβιντ Λιντς κρατούσε τις σημειώσεις του.
«Beyond the Valley of the Dolls» (1970), 110’
Σκηνοθεσία: Ρας Μάγιερ
Πρωταγωνιστούν: Ντόλι Ριντ, Σίνθια Μάιερς, Τζον Λάζαρ, Φίλις Ντέιβις
Ένας ανεξάρτητος exploitation σκηνοθέτης και ένας παντελώς άπειρος σεναριογράφος (ο οποίος έμελλε να γίνει ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς κριτικούς που υπήρξαν ποτέ) προσεγγίστηκαν το 1970 από μεγάλο στούντιο προκειμένου να υπογράψουν μια σάτιρα των χολιγουντιανών δραμάτων, η οποία θα αποτελούσε άτυπη συνέχεια στην επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία «Η κοιλάδα με τις κούκλες» Το αποτέλεσμα στάθηκε μια από τις πιο εξωφρενικές και cult δημιουργίες όλων των εποχών. Συνδυασμός ηθικοπλαστικού μελοδράματος, μιούζικαλ, βίαιης σαπουνόπερας και λυσσαλέας παρωδίας, η ταινία σκιαγραφεί την είσοδο ενός κοριτσίστικου συγκροτήματος σε έναν επικίνδυνο κόσμο θεάματος, διαφθοράς και παρακμής. Ο Ρος Μάγιερ βομβαρδίζει την sex, drugs & rock' n 'roll οδύσσειά του με φανταχτερά χρώματα και ιλιγγιώδες μοντάζ, τροφοδοτώντας την πλοκή με τη μία εξωφρενική εξέλιξη μετά την άλλη και κορυφώνοντας τα πάντα σε ένα αξέχαστο ψυχεδελικό όργιο με πρωταγωνιστές σέξι θηλυκά, παρανοϊκούς crossdressers, δολοπλόκους πορνοστάρ, σαλταρισμένους χίπις και νεοναζί!
Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
20:00-21:30 «The Naked Kiss»
Την ταινία θα προλογίσει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου.
22:00-24:00 «Beyond the Valley of the Dolls»
Την ταινία θα προλογίσει ο Άκης Καπράνος, Κριτικός Κινηματογράφου και Ιδρυτής του Midnight Express.
Έκθεση «Cindy Sherman at Cycladic. Πρώιμα έργα» ανοικτή έως τις 22:00
Σάββατο 5 Οκτωβρίου
19:00-20:30 «The Naked Kiss»
Την ταινία θα προλογίσει η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Ζακλίν Λέντζου
21:00-23:00 «Beyond the Valley of the Dolls»
Την ταινία θα προλογίσει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).
Έκθεση «Cindy Sherman at Cycladic. Πρώιμα έργα» ανοικτή έως τις 21:00
Τιμές εισιτηρίων
Προβολή μίας ταινίας και είσοδος στην έκθεση: 12€
Προβολή δύο ταινιών και είσοδος στην έκθεση: 16€
Εισιτήρια διατίθενται μέσω more.com
info
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα/ Μέγαρο Σταθάτου-Ηροδότου 1, 210 7228321-3, www.cycladic.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Η 90χρονη σταρ της υποκριτικής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα και την καθημερινότητά της
«Μου αρέσει να δουλεύω με ηθοποιούς, δεν θέλω να τους αντικαταστήσω», ανέφερε ο σκηνοθέτης
Ο Βρετανός ηθοποιός προσπέρασε τους Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Χένρι Κάβιλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.