- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης τιμάται στη Νέα Υόρκη με μία ρετροσπεκτίβα
Το μεγάλο αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή που κοίταξε στα μάτια τη σύγχρονη Αθήνα
Ρένος Χαραλαμπίδης: Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη από το Hellenic Film Society στη Νέα Υόρκη - Οι αφιερωματικές προβολές κι εκδηλώσεις στη φιλμογραφία του
Ενώ η νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Νυχτερινός εκφωνητής» ολοκληρώνεται στο μοντάζ, ένα τιμητικό αφιέρωμα για την κινηματογραφική του πορεία διοργανώνεται από το Hellenic Film Society στο Museum of the Moving Image από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του New York Film Expo «…το αναδρομικό αφιέρωμα αποτίνει φόρο τιμής σε έναν από τους πραγματικούς δημιουργούς της Ελλάδας, του οποίου το έργο ζωής είναι η τέχνη του, που περιλαμβάνει τα ταλέντα του ως σκηνοθέτη, ηθοποιού, σεναριογράφου και μουσικού. Ο Ρένος αντιπροσωπεύει την καλύτερη πλευρά της Ελλάδας και του ελληνικού κινηματογράφου με τους προσωπικούς του προβληματισμούς για τη σύγχρονη Αθηναϊκή ζωή στον πυρήνα κάθε ταινίας του».
Ρένος Χαραλαμπίδης: Η ρετροσπεκτίβα του Hellenic Film Society στη Νέα Υόρκη για τον έλληνα σκηνοθέτη
Το πρόγραμμα των προβολών στο Museum of the Moving Image ξεκινά με τα «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Ένα road movie που είχε όχημα ένα φέρετρο και τόλμησε να μιλήσει για τον θάνατο και την Ελλάδα της αρπαχτής την περίοδο που κατέρρεε η χώρα. Ένα φιλμ στοχαστικού σινεμά από τον Ρένο Χαραλαμπίδη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον David Schwartz, ιδρυτή των Cinema Projects και πρώην Chief Curator του Museum of the Moving Image.
Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα προβληθεί το «No Budget story». Ακολουθώντας τον DIY τρόπο σε μια εποχή που ούτε social media υπήρχαν ούτε διαδικτυακές δίοδοι για να επικοινωνήσει κάποιος τη δημιουργία του, το ασπρόμαυρο φιλμ «No Budget Story» ενός εικοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη -ίσως του νεότερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα- εξυμνήθηκε από το Variety, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αυτού που ονομάστηκε «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton. Ο Andrew Horton είναι καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και συγγραφέας τριάντα βιβλίων για το σινεμά συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Princeton U Press, 1999).
Την ίδια μέρα θα προβληθεί «Η καρδιά του κτήνους» με τον David Schwartz να πρωταγωνιστεί στο αφιερωματικό πάνελ.
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα προβληθούν τα «Φτηνά τσιγάρα», η ταινία που κατάφερε να υμνήσει την Αθήνα εκείνη που πολλοί απέφευγαν να κοιτάξουν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton.
Αναζητώντας την αυθεντική κινηματογραφική εμπειρία τα «Φτηνά τσιγάρα» και «Η καρδιά του κτήνους» θα προβληθούν σε κόπιες φιλμ 35 mm που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ρένος Χαραλαμπίδης: Οι εκδηλώσεις του τιμητικού αφιερώματος στη Νέα Υόρκη
Στη ρετροσπεκτίβα εντάσσεται μια σειρά εκδηλώσεων:
Στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, 11-27 Οκτωβρίου, θα λάβει χώρα έκθεση φωτογραφίας πίσω από την κάμερα της ταινίας «Τέσσερα μαύρα κουστούμια», με άξονα την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη.
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα δοθεί συναυλία από τον διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα της Jazz Χρήστο Ραφαϊλίδη πριν από την προβολή της ταινίας «Φτηνά τσιγάρα» στο Museum of the Moving Image. Μετά τη συνεργασία τους στη Λυρική Σκηνή, το 2021 και 2022, όπου η ταινία ανέβηκε ως μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ξανασυναντιούνται στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας τη μουσική της ταινίας που έγραψε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος διασκευασμένη για σόλο βιμπράφωνο.
Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Andrew Horton «Renos Haralambidis: Cinema & Manhood as radical carnival» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ
Στις 13 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα δοθεί από τον Ρένο Χαραλαμπίδη Masterclass στο αρχετυπικό «The Players Club», την παλαιότερη λέσχη ηθοποιών της Νέας Υόρκης από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Στα πλαίσιο του Masterclass θα διατίθεται με αγγλικούς υπότιτλους στο YouTube το ντοκιμαντέρ «Filming the heart of the beast».
Στις 11 Οκτωβρίου στο Hana House, στο Μπρούκλιν, μετά από τη συνομιλία Directors on Directors με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και διακεκριμένους κινηματογραφιστές θα γίνει το πάρτι της ρετροσπεκτίβας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.