Κινηματογραφος

«Τζέιν Έιρ»: ένα γοτθικό μυθιστόρημα σε πλήρη ανάπτυξη

Καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκδήλωτη σεξουαλική έλξη και απαγορευμένη επιθυμία

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jane Eyre, τι να δω σήμερα

Τι Να Δω Σήμερα: «Jane Eyre» του Κάρι Φουκουνάγκα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κινηματογραφικές μεταφορές του πασίγνωστου μυθιστορήματος αυτής της σπουδαίας Αγγλίδας συγγραφέως και ποιήτριας. Αυτή εδώ, δια χειρός Φουκουνάγκα, δεν είναι απλά μία από τις συνεπέστερες ως προς το βιβλίο, αλλά είναι και η καλύτερη απάντηση στην «Twilight-o-φρενίτιδα» της προηγούμενης δεκαπενταετίας, σχετικά με το πώς απεικονίζεται ένα γοτθικό μυθιστόρημα και τί είδους ατμόσφαιρα οφείλει να αποπνέει. Σαν σήμερα γεννιέται το 1816, στο Θόρτον της Μεγάλης Βρετανίας, η Σαρλότ Μπροντέ. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Τζέιν Έιρ» του Κάρι Φουκουνάγκα.

Jane Eyre - Official Trailer

Ο Φουκουνάγκα με το πρώτο πλάνο τοποθετεί την Τζέιν (Μία Γουασικόφσκα) ήδη ενήλικη, να περιπλανιέται κουρελιασμένη στην αφιλόξενη αγγλική ύπαιθρο, η οποία αποδίδεται έξοχα με επιδέξια κινηματογράφηση και χτίζει προς τα πίσω με την αφήγηση να κάνει αναδρομές στο παρελθόν της τραγικής ηρωίδας της Σαρλότ Μπροντέ.

Η ορφανή Τζέιν ενηλικιώνεται σκληρά στην βικτωριανή Αγγλία, μεγαλώνοντας στερημένη από αγάπη και φροντίδα, υπό την προστασία της σκληρής της θείας. Οι κακουχίες συνεχίζονται στο βάναυσο οικοτροφείο, όπου και την εγκαταλείπει. Εκεί, όπου η βία εξασκείται στο όνομα του Άγιου Πνεύματος, θα δει την καλύτερή της φίλη να πεθαίνει. Τελικά θα καταλήξει στη μοναξιά του να απασχολείται ως γκουβερνάντα μιας ορφανής νεαρής Γαλλίδας, της οποίας κηδεμόνας είναι ο σκοτεινός και απότομος Ρότσεστερ (Μάικλ Φασμπέντερ) στην επιβλητική εξοχική του κατοικία, όπου κρύβεται ένα άσεμνο μυστικό.

Καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκδήλωτη σεξουαλική έλξη, απαγορευμένη επιθυμία και αυταπάρνηση, κοστούμια εποχής, γκρίζα τοπία, σκοτεινή αισθητική, κρύα ατμόσφαιρα, υποβλητικοί ήχοι, άνεμος και βροχή. Όλα στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας, πλαισιώνουν τους τραγικούς χαρακτήρες της Μπροντέ, μέσα από μια υπέροχη κινηματογράφηση, όπου το βασικό θέμα είναι η αποκαρδιωτικά μοναχική πορεία, του να διαλέγεις το δικό σου δρόμο, μέσα από το άγνωστο μονοπάτι της ενηλικίωσης.

Η ταινία «Τζέιν Έιρ» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon.

 

«Jane Eyre» του Κάρι Φουκουνάγκα

Τζέιν Έιρ (Jane Eyre)
Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 120’
Σκηνοθεσία: Κάρι Φουκουνάγκα
Σενάριο: Σαρλότ Μπροντέ (μυθιστόρημα), Μόιρα Μπουφίνι
Πρωταγωνιστούν: Μία Γουασικόφσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζούντι Ντεντς, Τζέιμι Μπελ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ