Κινηματογραφος

Ανωτέρα Βία: μια από τις αξέχαστες ενάρξεις στον κινηματογράφο

Ο Ρούμπεν Έστλουντ κάνει μια ταινία που θα σε κάνει να αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ανωτέρα Βία (Force Majeure / Turist)» του  Ρούμπεν Έστλουντ

Τι Να Δω Σήμερα: «Ανωτέρα Βία (Force Majeure / Turist)» του Ρούμπεν Έστλουντ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ευρηματικό, κοφτερό και παγωμένο, ένα φιλμ που ταιριάζει όσο κανένα στις τελευταίες τρεις μέρες και την περιπέτεια που έφερε η «Ελπίδα». Πριν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα και διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2017 με το «Τετράγωνο», ο εμψυχωτής του σουηδικού σινεμά, μας είχε συνεπάρει με την κατά πάσα πιθανότητα καλύτερη ταινία του 2014. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ανωτέρα Βία» του Ρούμπεν Έστλουντ.

Ανωτέρα Βία (Force Majeure / Turist) Trailer | GR Subs

Σε μια από τις πιο αξέχαστες ενάρξεις που έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο, μια οικογένεια Σουηδών εξορμά για ολιγοήμερες χειμερινές διακοπές κάνοντας σκι, σε χιονοδρομικό κέντρο στις Γαλλικές Άλπεις. Καθώς απολαμβάνουν το γεύμα τους και τον ήλιο σε εξωτερική ταράτσα μαζί με άλλους τουρίστες, μια χιονοστιβάδα στην απέναντι χιονισμένη πλαγιά φαίνεται να φουσκώνει απειλητικά και σταδιακά προς το μέρος τους. Όταν το χιόνι φτάνει πάνω από τα κεφάλια τους, ο σύζυγος μαζεύει βιαστικά τα γυαλιά, το κινητό του και τον εαυτό του και εξαφανίζεται, ενώ η μητέρα σκεπάζει προστατευτικά τα παιδιά της προς το έδαφος.

Ευθεία αντιπαράθεση, σύγκρουση και διαπληκτισμός, ανάμεσα στο ζευγάρι, με κερκίδα ή/και χωρίς, ανατρέπουν τις ισορροπίες της οικογένειας και εγείρουν σαφή ερωτηματικά, σχετικά με τις συμπεριφορές σε κρίσιμο σημείο και την επιλογές σε κατάσταση πίεσης. Συζυγική ένταση και αμφιβολίες σε μια πανέξυπνη και εξαιρετική ταινία που θα σας αφήσει αποσβολωμένους με την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία της και την ασταμάτητη ικανότητά της να σε εμπλέξει με έναν τρόπο προσωπικό σε ό,τι βλέπεις στην οθόνη, σε σημείο που θα αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Κατά τόπους αστεία, κυρίως λόγω του αγαπημένου μας από το «Game of Thrones» Κρίστοφερ Χίβγιου. Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες, το 2014.

Η ταινία «Ανωτέρα Βία» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

«Ανωτέρα Βία (Force Majeure / Turist)» του  Ρούμπεν Έστλουντ

Ανωτέρα Βία (Force Majeure / Turist)
Σουηδία, Γαλλία, Νορβηγία, Δανία, Ιταλία, 2014, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 120’
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ
Σενάριο: Ρούμπεν Έστλουντ
Πρωταγωνιστούν: Λίζα Λόβεν Κόνγκλσι, Γιοχάνες Κούνκε, Μπρέιντι Κόρμπετ, Κρίστοφερ Χίβγιου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.