- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Σκαθαροζούμης: Μια χαριτωμένη κωμωδία από τον Τιμ Μπάρτον
Ό,τι πρέπει για όσους έχουν μπει σε διάθεση για σκανδαλιές εν όψει Χάλογουιν
Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Σκαθαροζούμης (Beetlejuice)» του Τιμ Μπάρτον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Νέο που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες τον κινηματογραφικό και όχι μόνο κόσμο, είναι ο θάνατος της ανερχόμενης διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς και ο τραυματισμός του σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «Rust» στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού από το πιστόλι-προπ που κρατούσε για τις ανάγκες πρόβας o συντετριμμένος Άλεκ Μπάλντουιν. Πολύ πριν προστεθεί άλλη μία τραγική πράξη στην ούτως ή άλλως ταραγμένη ζωή του ηθοποιού, ο ίδιος πρωταγωνιστούσε το 1988 σε μία από τις πιο πολυπαιγμένες ταινίες γύρω από την εποχή του Χάλογουιν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Σκαθαροζούμης» του Τιμ Μπάρτον.
Ένα νεαρό ζευγάρι, η Μπάρμπαρα (Τζίνα Ντέιβις) και ο Άνταμ (Άλεκ Μπάλντουιν) πεθαίνει σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και στοιχειώνει το σπίτι του, καθώς οι νέοι ένοικοι καταφθάνουν. Όταν όλες οι προσπάθειές τους να διώξουν την αλλόκοτη οικογένεια από τη Νέα Υόρκη αποτυγχάνουν, τότε ζητούν τη συνδρομή του Σκαθαροζούμη (Μάικλ Κίτον), ενός αυτοανακηρυχθέντα βιο-εξορκιστή, ο οποίος δεσμεύεται πως θα τους απελευθερώσει από τους ανεπιθύμητους ενοίκους, ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υπόσχεται να επιλύσει.
Χαριτωμένο και σε περιπτώσεις κάπως αθώο, παρόλο που θα ήθελε να είναι ίσως λίγο πιο τρομακτικό σε σημεία, καθώς απλώνεται πάνω στο θέμα της μεταθανάτιας ζωής, το φανταστικό και παράξενο σύμπαν του Μπάρτον ξεδιπλώνεται με ειδικά εφέ, πομπώδη σετ και λεπτομερή προπς, αλλά και με την ξεχωριστή ερμηνεία του απολαυστικού Μάικλ Κίτον ως Σκαθαροζούμη να κλέβει την παράσταση. Μια κωμωδία, όχι απαραίτητα καλόγουστη ενίοτε, η οποία βασίζεται κυρίως στη φάρσα με πλούσια κινησιολογία και στις αταξίες του Σκαθαροζούμη. Ό,τι πρέπει για όλους τους μικρούς μας φίλους, αλλά και όσους από εσάς έχετε μπει σε διάθεση για σκανδαλιές εν όψει Χάλογουιν! Αξέχαστη στιγμή η σκηνή της τραπεζαρίας με την επική ερμηνεία του “Day-O” ή αλλιώς “Banana Boat Song” του Χάρι Μπελαφόντε, από την εξαιρετική Κάθριν Ο’Χάρα.
Ο Σκαθαροζούμης (Beetlejuice)
Η.Π.Α., 1988, Έγχρωμη
Κωμωδία / Φαντασίας, 92’
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Σενάριο: Μάικλ ΜακΝτάουελ, Λάρι Γουίλσον, Γουόρεν Σκάαρεν
Πρωταγωνιστούν: Άλεκ Μπάλντουιν, Τζίνα Ντέιβις, Γουινόνα Ράιντερ, Μάικλ Κίτον, Κάθριν Ο’Χάρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις
Ο συγγραφέας του τελευταίου μυθιστορήματος σχολιάζει τα ονόματα που ακούγονται για τον ρόλο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άβυσσο μιας αινιγματικής κακοποιού
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, φτιαγμένο εξολοκλήρου από αρχειακό υλικό
Ο σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει πως η ΑΙ δεν θα φέρει το τέλος του κινηματογράφου
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου
Μια 13χρονη και μια υποψήφια Playmate
H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα παραλάβει το Womenlands Excellence Award
«Μετακομίζει» στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης
To φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.