Κινηματογραφος

«Borg / McEnroe»: Η επική αναμέτρηση στο Γουίμπλεντον

Μια αθλητική ταινία διαφορετική από τις άλλες

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα» του Γιάνους Μετζ
© Julie Vrabelova - © 2018 - Neon

Τι Να Δω Σήμερα: «Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα» του Γιάνους Μετζ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Όλα τα είχε χθες ο ημιτελικός του μονού των γυναικών στο Ρολάν Γκαρός, σε ένα παιχνίδι πλήρες που έμοιαζε με τελικό και που μας χάρισαν η πολύ-σκληρή-για-να-πεθάνει Μαρία Σάκκαρη κι η υπομονετική Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε: αρκετά δραματικά ματς πόιντ και αποφασιστικά σβησίματα εκατέρωθεν, νικηφόροι άσσοι στα πιο κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και αβίαστα λάθη σε φαινομενικά εύκολα ντροπ σοτ. Μέχρι και που -σαν βγαλμένο από σενάριο ταινίας του Γούντι Άλεν- είδαμε με κομμένη την ανάσα το μπαλάκι να κοκκαλώνει στην κορυφή του φιλέ και με την πιο βασανιστικά αργή κίνηση να διαλέγει εντελώς τυχαία από ποια μεριά του γηπέδου θα πεθάνει. Δύο φορές.

Οι φίλοι του αθλητισμού έχουν να απολαύσουν ένα άκρως ανταγωνιστικό τριήμερο μπροστά τους μέχρι τους τελικούς, με τον σημερινό αγώνα των δύο κορυφαίων του αθλήματος Τζόκοβιτς και Ναδάλ να συγκεντρώνει την προσοχή και οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να συμβαδίσουν βλέποντας την κινηματογραφική μεταφορά της ανάλογης αναμέτρησης των θρύλων των γηπέδων του τένις της δεκαετίας του ’80, «Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα».

Ο «ψυχρός Σουηδός» Μπγιορν Μποργκ (Σβέριρ Γκούντνασον) είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του τένις κι ένας από τους πιο διάσημους αθλητές στον κόσμο ενώ ο ανερχόμενος διεκδικητής, οξύθυμος και κακό παιδί των γηπέδων Τζον ΜάκΕνρο (Σάια ΛαΜπάφ) έχει κερδίσει -όχι άδικα- το χαϊδευτικό «superbrat» από τον πάντα λεπτό βρετανικό τύπο. Η επική συνάντησή τους στο Γουίμπλεντον το 1980 είναι το θέμα της ταινίας του Δανού Γιάνους Μετζ.

Ο Σβέριρ Γκούντνασον στο Borg vs. McEnroe
Ο Σβέριρ Γκούντνασον στο Borg vs. McEnroe © Julie Vrabelova - 2018 - Neon

Ο Σάια ΛαΜπάφ στο Borg vs. McEnroe
© Julie Vrabelova - © 2018 - Neon

Μια αθλητική ταινία διαφορετική από τις άλλες, με χειροποίητη εμφάνιση, για δύο πρώτης γραμμής τενίστες με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, προερχόμενους από εκ διαμέτρου διαφορετικές σχολές, οι οποίοι βρίσκουν ο ένας στον άλλο έναν ισότιμο αντίπαλο, αναγνωρίζουν τις ομοιότητες των υψηλών και συχνά παράλογων απαιτήσεων του να είσαι πρωταθλητής και την τρομερή πίεση της συνεχούς ανάγκης του επαγγελματία αθλητή να κρατά το σώμα και το πνεύμα του σε ένα επίπεδο πάνω από το ανθρώπινο όριο.

Το «Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Rosebud 21 και τη Seven Films. Είναι διαθέσιμο στο Cinobo.


Borg / McEnroe: Όλα για τη Δόξα (Borg McEnroe)
Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, 2017, Έγχρωμη
Βιογραφία / Δράμα / Αθλητική, 107’
Σκηνοθεσία: Γιάνους Μετζ
Σενάριο: Ρόνι Σάνταλ
Πρωταγωνιστούν: Σβέριρ Γκούντνασον, Σάια ΛαΜπεφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ