Κινηματογραφος

Η Ολυμπία Δουκάκη για πάντα «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού»

Μια ειλικρινής ρομαντική κομεντί και ταυτόχρονα μια ωδή στην οικογένεια

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
olympia-dukakis-moonstruck.jpeg
© MGM

Τι Να Δω Σήμερα: "Moonstruck" του Νόρμαν Τζούισον γιατί η Ολυμπία Δουκάκη, αυτή η τρομερή ηθοποιός δεν είναι πια μαζί μας

Στο βιογραφικό της υπήρξαν ταινίες όπως «Ανθισμένες Μανόλιες», «Εργαζόμενο Κορίτσι», «Κοίτα Ποιος Μιλάει» και «Υστερόγραφο μιας Σχέσης». Βραβευμένη με Όσκαρ το 1988, για το «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», μαχητική ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, η καταξιωμένη Ολυμπία Δουκάκη μας αποχαιρέτησε δυο μέρες πριν, την Πρωτομαγιά, στα 89 της χρόνια. Σήμερα βλέπουμε το «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», στη μνήμη μιας πολυαγαπημένης σταρ που θα λείψειαπότην κινηματογραφική κοινότητα.

Tο «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού»είναι μια ειλικρινής ρομαντική κομεντί και ταυτόχρονα μια ωδή στην ιταλική οικογένεια με τους περίπλοκους δεσμούς των μελών της, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Ρόουζ (Ολυμπία Δουκάκη). Η Λορέτα (Σερ) είναι μια χήρα λογίστρια που συμφωνεί να παντρευτεί τον βαρετό αλλά ασφαλή Τζόνι (Ντάνι Αϊέλο). Η ζωή της γίνεται άνω κάτω απροειδοποίητα καθώς ο έρωτας εισέρχεται απρόσκλητος με το πρόσωπο του Ρόνι (Νίκολας Κέιτζ), αδερφού του Τζόνι με τον οποίο έχουν απομακρυνθεί.

Η Σερ και ο σεναριογράφος Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ επίσης κέρδισαν Όσκαρ για αυτήν εδώ την πολύ όμορφα γραμμένη κωμωδία και οι ερμηνείες της Σερ και του Νίκολας Κέιτζ είναι αξιομνημόνευτες, ωστόσο είναι οι υποστηρικτικοί ρόλοι που κουβαλούν την ταινία και την ανεβάζουν σε αυτό που είναι, έως σήμερα.

moonstruck-cher-nicolas-cage.jpg

Σε μια ανυπόκριτη ταινία που αποπνέει έναν ελαφρύ τόνο θεατρικότητας, οι χαρακτήρες έχουν τηνπολυτέλεια να κοιτάξουν την πανσέληνο πάνω από το Μπρούκλιν και την άνεση να αφεθούν στη μυστηριώδη επιρροή της. Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού, αφήνουν τις ζωές τους να μπλέξουν κάνοντας «κακές» επιλογές, χωρίς να έχουν σκοπό να κάνουν τα πράγματα τέλεια. Αναρωτιούνται τί τη θέλουν αυτή την ανόητη ζωή που τους δόθηκε, τι κάνουν με αυτήν, αν περιπλανιούνται μέσα σε αυτήν πράττοντας όσα πράττουν φοβούμενοι το θάνατο. Σε μια από τις πιο καθαρές και συνειδητοποιημένες ερωτικές εξομολογήσεις που έχεις δει στο σινεμά, ο Ρόνι παραδέχεται στη Λορέτα πως η αγάπη δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Αντίθετα, η αγάπη καταστρέφει τα πάντα και σου ραγίζει την καρδιά. Τα κάνει όλα άνω-κάτω. «Είμαστε εδώ για να καταστραφούμε, να πληγωθούμε, να αγαπήσουμε τους λάθος ανθρώπους και να πεθάνουμε».

Σε αυτό το παρήγορο σύμπαν βρίσκεται ένας κόσμος στον οποίο, οι χαρακτήρες εν γνώση τους δεν είναι τέλειοι, έχουν ελαττώματα, επιτρέπεται να κάνουν λάθη και κάποιος είναι εκεί για να τους συγχωρέσει. Αυτή δεν είναι η λειτουργία της οικογένειας άλλωστε;

moonstruck-poster.jpg

Το «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού» προβάλλεται σήμερα στη 1:10 μετά τα μεσάνυκτα από το κανάλι TCM της CosmoteTV και είναιδιαθέσιμο στα iTunes, Google Play Movies και την εφαρμογή Νέα CosmoteTV.

Moonstruck Official Trailer #1 - Nicolas Cage Movie (1987) HD

Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού (Moonstruck)

Η.Π.Α., 1987, Έγχρωμη
Δράμα/ Κωμωδία/ Ρομαντική, 102’
Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον
Σενάριο: Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ
Πρωταγωνιστούν: Σερ, Νίκολας Κέιτζ, Ολυμπία Δουκάκις, Ντάνι Αϊέλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ