Κινηματογραφος

Μαρία Μαγδαληνή: Μια προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματός της

Ρούνι Μάρα και Χοακίν Φίνιξ με φόντο τη διαχρονικότερη ιστορία αγάπης προς τον άνθρωπο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maria-magdalini-tainia-ti-na-do-simera.jpg

Τι να δω σήμερα: Ιησούς ο Χόακιν Φίνιξ και Μαρία Μαγδαληνή η Ρούνι Μάρα σε μια ταινία που βλέπουμε ξανά με αφορμή το Πάσχα.

Ο επιτάφιος σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, στολίζεται από νωρίς το πρωί και περιφέρεται το βράδυ -ειδικά φέτος γύρω από την εκκλησία και όχι στα όρια της ενορίας- όπως προβλέπει το έθιμο, μετά την αποκαθήλωση του Ιησού και υπό τον ήχο των δημοφιλών τροπαρίων «Ω γλυκύ μου Έαρ» και «Η ζωή εν τάφω». Σύμφωνα με τα ευαγγέλια του χριστιανικού αφηγήματος η μυροφόρος Μαρία Μαγδαληνή ήταν παρούσα στον θάνατο και την ταφή του Ιησού και αναγνωρίσθηκε ως η πρώτη μάρτυς στην ανάστασή του. 

Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Μαρία Μαγδαληνή» με τη Ρούνι Μάρα και τον Χοακίν Φίνιξ, μια προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματος της αγαπημένης μαθήτριας του Ιησού, η οποία το 591 χαρακτηρίστηκε ως πόρνη από τον Πάπα Γρηγόριο, μια εσφαλμένη αντίληψη που παραμένει ως τις μέρες μας.

maria-magdalini-rooney-mara.jpg

Η Μαρία (Ρούνι Μάρα) από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας ασφυκτιά μέσα στην πατριαρχική οικογένειά της η οποία της υποδεικνύει τον άνδρα που πρόκειται να παντρευτεί, όπως είναι αναμενόμενο για τις γυναίκες, χωρίς να έχει λόγο πάνω στη ζωή και το σώμα της. Βρίσκει διέξοδο στο αναζωογονητικό και ριζοσπαστικό κήρυγμα ενός θεραπευτή με το όνομα Ιησούς (Χοακίν Φίνιξ) και αποφασίζει να τον ακολουθήσει. Σύντομα σε δυσφορία κάποιων εκ των μαθητών του, θα δημιουργηθεί μεταξύ τους μια ουσιαστική σχέση, φανερά πιο ισχυρή από εκείνες του Ιησού με τους υπόλοιπους ακόλουθούς του.

Για τη Μαρία η διδασκαλία του Ιησού σημαίνει κάτι άλλο από τους άλλους απόστολους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν προαποφασίσει τί είναι και περιμένουν με την έννοια του κατεπείγοντος έναν Μεσσία-αρχηγό που θα υλοποιήσει την επανάσταση που τόσο λαχταρούν οι ίδιοι αλλά και ο καταπιεσμένος και υποδουλωμένος από τους Ρωμαίους, λαός του Ισραήλ, του οποίου η αγανάκτηση και η αντίδραση φουντώνει κάθε μέρα. Αναμένουν εκείνο τον εκλεκτό που θα φέρει τέλος στην κυριαρχία της νεαρής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και θα τους βάλει στη Βασιλεία του Θεού πάνω στη γη, όπως έχει προφητευθεί από τις αρχαίες γραφές. Είναι κάτι που χρειάζονται τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά και ως γνωστόν όταν η ανθρωπότητα χρειάζεται κάτι, δημιουργεί όλες τις συνθήκες ώστε να συμβεί. Άλλωστε σε μια ψύχραιμη προσέγγιση πάνω στο θρησκευτικό ζήτημα, είναι ασφαλής η παρατήρηση πως όλες σχεδόν οι μονοθεϊστικές μαζικές θρησκείες εμφανίζονται περίπου ταυτόχρονα στον πλανήτη μέσα σε ένα εύρος κατά προσέγγιση πεντακοσίων ετών.

hoakin-phoenix-maria-magdalini.jpg
Ο Χόακιν Φοίνιξ στο ρόλο του Ιησού

Η Μαρία Μαγδαληνή καταδύεται αναρωτώμενη πώς θα είναι η βασιλεία κι όμως φαίνεται να είναι η μόνη που καταλαβαίνει σε βάθος πως ο δάσκαλός τους μιλά για μια επίγεια, κοινή και άνευ όρων αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Η ταινία μας πληροφορεί πως το 2016 αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Βατικανό ως Απόστολος των Αποστόλων, ισότιμή τους κι ως η πρώτη αγγελιοφόρος της αναστάσεως του Ιησού.

maria-magdalini-poster.jpg
© Tanweer

Η «Μαρία Μαγδαληνή» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και την εφαρμογή Νέα Cosmote TV.

Mary Magdalene Official Trailer #1 (2018) Rooney Mara, Joaquin Phoenix Drama Movie HD

Μαρία Μαγδαληνή (Mary Magdalene)

Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Η.Π.Α.,2018, Έγχρωμη
Βιογραφική/ Δράμα, 120’
Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις
Σενάριο: Έλεν Έντμουντσον, Φιλίππα Γκόσλετ
Πρωταγωνιστούν: Ρούνι Μάρα, Χοακίν Φίνιξ, Τσιουετέλ Ετζιόφορ, Ταχάρ Ραχίμ, Αριάν Λαμπέντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ