Κινηματογραφος

O «Ήχος από Μέταλλο» εμπλέκει τον θεατή με αισθητηριακό τρόπο

Ένα εύστοχο φιλμ για την απώλεια και τον σωματικό τραυματισμό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ
Ο Riz Ahmed στην ταινία «Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ © Courtesy of TIFF

Τι Να Δω Σήμερα: «Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Προς την τελική ευθεία για την τελετή των βραβείων Όσκαρ αυτή την Κυριακή –ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα– τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει με εξαίρεση την ανοικτή μάχη στο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου μεταξύ Κάρεϊ Μάλιγκαν («Promising Young Woman») και Βαϊόλα Ντέιβις («Η Θρυλική Μα Ρέινι»), όπου αναμένεται η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση. Το «Mank» συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες (δέκα), έξι παρακαλώ ταινίες έχουν κερδίσει από έξι υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και το «Nomadland» το οποίο έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα σε μια παράξενη και πολύ διαφορετική οσκαρική κούρσα και βραδιά, όπως έχει αναφέρει ξανά αυτή εδώ η στήλη.

«Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ

Μία από τις έξι προαναφερθείσες ταινίες και σίγουρο στοίχημα στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση των βραβείων Καλύτερου Μοντάζ Ήχου και Καλύτερου Μιξάζ Ήχου –μία από τις φετινές αλλαγές– είναι το «Ήχος από Μέταλλο». Ο Ρούμπεν (Ριζ Αχμέντ) είναι ένας μεταλάς ντράμερ, του οποίου η ζωή καταρρέει όταν βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση της σταδιακής απώλειας της ακοής του.

«Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ
Η Olivia Cooke στην ταινία «Sound of Metal»

Ο Μάρντερ, χρησιμοποιώντας τον ήχο με τέτοιο τρόπο ώστε να βάζει τον θεατή στη θέση του Ρούμπεν στην πορεία του προς την πλήρη κώφωση, τον εμπλέκει με έναν αισθητηριακό τρόπο που αποκαλύπτει –καθώς προχωρά η ταινία– πως αυτό που φοβίζει περισσότερο τον πρωταγωνιστή είναι το άγνωστο και η ανεξερεύνητη νέα εκδοχή του εαυτού του, παρά αυτή καθ’ αυτή η απώλεια. Οι προσλαμβάνουσες του τι είναι στ’ αλήθεια σημαντικό αλλάζουν και οι προτεραιότητες επαναπροσδιορίζονται, σε ένα εύστοχο φιλμ για την απώλεια και τον σωματικό τραυματισμό που σχεδόν πάντα ακολουθείται ή προηγείται του ψυχικού.

«Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ

Ο Ριζ Αχμέντ γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος ηθοποιός που κερδίζει υποψηφιότητα για το Όσκαρ 'Α Ανδρικού Ρόλου με μια έξοχη ερμηνεία απαλλαγμένη από αχρείαστες υπερβολές, προσανατολισμένη στην ιδέα πως μια προσωπική τραγωδία μπορεί να μην είναι μια καταστροφή χωρίς γυρισμό, αλλά μια άλλη κατάσταση που απαιτεί την συνειδητοποίηση πως αυτό που θέλουμε και διακαώς αναζητάμε ίσως να μην είναι τελικά αυτό που χρειαζόμαστε. Πως δεν είναι μόνο το τραύμα που πρέπει να αποκατασταθεί, αλλά κυρίως οι προσωπικές αγκυλώσεις του πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του και τη ζωή του όπως την ξέρει. Πως ένα ατύχημα ή μια κακοτυχία μπορεί να στιγματίσει το σώμα ή/και την ψυχή, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο αυτό να μας καθορίσει.

«Sound of Metal» του Ντάριους Μάρντερ

Το «Ήχος από Μέταλλο» έχει προβληθεί από το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και είναι διαθέσιμο στα iTunes, Google Play Movies και Amazon Prime Video.

SOUND OF METAL Trailer | TIFF 2020

Ήχος από Μέταλλο (Sound of Metal)
Η.Π.Α., 2019, Έγχρωμη
Δράμα / Μουσικής, 120’
Σκηνοθεσία: Ντάριους Μάρντερ
Σενάριο: Ντάριους Μάρντερ, Έιμπραχαμ Μάρντερ, Ντέρεκ Σιανφράνς
Πρωταγωνιστούν: Ριζ Αχμέντ, Ολίβια Κουκ, Πολ Ράτσι, Ματιέ Αμαλρίκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ