Κινηματογραφος

Η άνοιξη στον κινηματογράφο, μέσα από 7 ταινίες

Ανθισμένες κερασιές, ειδυλλιακά τοπία και εικόνες με έντονα χρώματα

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία του Χιροκάζου Κόρε Έντα «Η μικρή μας αδερφή»
Στιγμιότυπο από την ταινία του Χιροκάζου Κόρε Έντα «Η μικρή μας αδερφή» © Sony Pictures Classics

«Η Μελωδία της Ευτυχίας», «Η μικρή μας αδερφή», «Δωμάτιο με Θέα», «Μικρές Κυρίες»: Η άνοιξη στον κινηματογράφο μέσα από 7 αγαπημένες ταινίες

Βρισκόμαστε περίπου στα μισά της άνοιξης και παρόλο που οι βόλτες μας στην εξοχή ή πράσινες περιοχές κοντά στην πόλη είναι περιορισμένες και γίνονται με μεγάλη προσοχή προς αποφυγή συγχρωτισμού, πάντα υπάρχουν και οι κινηματογραφικές περιπλανήσεις που βοηθούν να παρακολουθήσουμε διαφορετικές εικόνες ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι. Ο κινηματογράφος αγαπά τα ανθισμένα τοπία και τα έντονα χρώματα της άνοιξης, οι ταινίες που διαδραματίζονται με εξωτερικά πλάνα σε αυτή την εποχή είναι πολλές. Παρακάτω, επιλέγουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές.

Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music), 1965

The Sound of Music | #TBT Trailer | Fox Family Entertainment

Καταπράσινοι λόφοι και όμορφα τοπία των Αυστριακών Άλπεων με τα οποία «χορταίνει» το μάτι. Η Τζούλι Άντριους ενσαρκώνει τη Μαρία φον Τραπ στη δημοφιλή ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ από το 1965. Το σενάριο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρία Φον Τραπ «Η ιστορία των τραγουδιστών της οικογένειας Φον Τραπ» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Μαρία είναι μια δόκιμη μοναχή που φεύγει από το μοναστήρι, αναλαμβάνει καθήκοντα νταντάς στο σπίτι της οικογένειας Φον Τραπ και βοηθά στη διαπαιδαγώγηση των ορφανών παιδιών. Η λάμψη της ηθοποιού, η αισιοδοξία που εκπέμπει ο χαρακτήρας που υποδύεται και κυρίως η εναρκτήρια σκηνή –μια από τις πιο αναγνωρίσιμες στην ιστορία του κινηματογράφου –  στην οποία τραγουδάει το «The Hills are Alive» με φόντο την ανθισμένη εξοχή, είναι που κάνει τη «Μελωδία της Ευτυχίας» ταιριαστή για μια ακόμα προβολή αυτή την άνοιξη.

Δωμάτιο με Θέα (A Room With A View), 1985

ACADEMY AWARD WINNER - A ROOM WITH A VIEW Trailer

Στο ρομαντικό δράμα σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Άιβορι, η Λούσι (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) γνωρίζει τον Τζορτζ Έμερσον (Τζούλιαν Σαντς) σε μια πανσιόν της Φλωρεντίας και οι δυο τους αναπτύσσουν μια σύντομη ερωτική σχέση, στα όμορφα ανοιξιάτικα τοπία της πόλης της Ιταλίας. Όλα αυτά γίνονται πριν την επιστροφή της Λούσι στο σπίτι όπου θα αρραβωνιαστεί τον πλούσιο και υπερόπτη άνδρα Σέσιλ Βάις (Ντάνιελ Ντέι Λιούις). Ωστόσο, πολύ σύντομα ο Τζορτζ θα εμφανιστεί ξανά στη ζωή της.

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (Youve got mail), 1998

You've Got Mail (1998) Official Trailer - Tom Hanks, Meg Ryan Movie HD

Η ιστορία της κλασικής rom-com από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 σε σκηνοθεσία της Νόρα Έφρον, διαδραματίζεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με φόντο το φθινοπωρινό, χειμωνιάτικο και ανοιξιάτικο σκηνικό στην περιοχή. Η Μεγκ Ράιαν και ο Τομ Χανκς υποδύονται τους Καθλίν Κέλι και Τζο Φοξ, δυο επιχειρηματίες που είναι αντίπαλοι καθώς τα προϊόντα των επιχειρήσεών τους είναι ίδια. Χωρίς να γνωρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από μια ανώνυμη διαδικτυακή συνομιλία, αναπτύσσουν ένα ρομάντσο αλλά σύντομα θα μάθουν την αλήθεια. Οι τελευταίες σκηνές της ταινίας με τα ανθισμένα λουλούδια στις γειτονιές, είναι μερικά από τα πιο όμορφα πλάνα στο σινεμά που κάνουν την άνοιξη, ακόμα πιο ειδυλλιακή.

Απίθανες Ιστορίες (Big Fish), 2003

Big Fish (2003) Official Trailer 1 - Ewan McGregor Movie

Βασισμένη στο βιβλίο του Ντάνιελ Γουάλας «Big Fish, A Story of Mythic Proportions», η ταινία σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον εστιάζει στον Εντ Μπλουμ (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ), έναν πωλητή αλλά και παραμυθά. Του αρέσει να αφηγείται παράξενες ιστορίες για το παρελθόν, γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στον ενήλικο γιο του Γουίλ (Μπίλι Κράνταπ). Ο Γουίλ διακόπτει τις σχέσεις με τον πατέρα του για ένα χρονικό διάστημα, όμως όταν μαθαίνει ότι είναι άρρωστος επιστρέφει για να τον δει. Και τότε θα προσπαθήσει να ενώσει τα κομμάτια της πραγματικής ιστορίας της ζωής του πατέρα του μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες που αφηγούνταν. Ο θεατής περιπλανιέται σε μαγικά τοπία, χρώματα και εικόνες ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Μια από αυτές τις εικόνες είναι και το πλάνο με το λιβάδι γεμάτο νάρκισσους (κίτρινα λουλούδια).

Η μικρή μας αδερφή (Our Little Sister), 2015

Our Little Sister Official Trailer 1 (2016) - Hirokazu Koreeda Movie HD

Ο σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε Έντα παρουσιάζει στο οικογενειακό δράμα από το 2015, την εποχή της ανθισμένης κερασιάς (Σάκουρα) στην Ιαπωνία. Αυτή η άνθιση σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για τη χώρα. Η ιστορία, βασισμένη στη σειρά manga Umimachy Diary της Ακίμι Γιοσίντα, ακολουθεί τρεις αδερφές που θα ζήσουν στην πόλη Καμακούρα μαζί με την ετεροθαλή αδερφή τους, την οποία γνωρίζουν στην κηδεία του πατέρα τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και όμορφες εικόνες του φιλμ είναι εκείνη με τους δυο επιβάτες στο ποδήλατο και τις πολύ ανθισμένες κερασιές δεξιά και αριστερά τους.

Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns), 2018

Mary Poppins Returns | Official Trailer

Η πρωτότυπη ταινία «Μαίρη Πόπινς» από το 1964 είχε μια από τις ωραιότερες κινηματογραφικές σκηνές όπου η μαγική νταντά, ο φίλος της Μπερτ και τα παιδιά «βουτούν» μέσα στα έργα ζωγραφικής και μεταφέρονται σε ένα άλλο, ανοιξιάτικο και πολύχρωμο μέρος που συνδυάζει live-action και animated φιγούρες. Στο φιλμ «Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ στον εμβληματικό ρόλο, η φύση έχει μια παλέτα από ακόμα πιο έντονα χρώματα. Κυρίως στις τελευταίες σκηνές που όλα είναι φωτεινά και φιλόξενα, όπως και η άνοιξη.

Μικρές Κυρίες (Little Women), 2019

LITTLE WOMEN - Official Trailer (HD)

Η φιλόδοξη συγγραφέας Τζο Μαρτς (Σίρσα Ρόναν) αφηγείται τη ζωή της οδηγώντας τον θεατή σε γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος στις «Μικρές Κυρίες». Ιστορίες της σχέσης και συμβίωσης με τις τέσσερις αδερφές της που η καθεμία είναι αποφασισμένη να ζήσει τη ζωή με τους δικούς της όρους. Στην επιτυχημένη σκηνοθεσία της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου της Λουίσα Μέι Άλκοτ από το 1868, η Γκρέτα Γκέργουικ παρουσιάζει την κλασική ιστορία μέσα από τη δική της ματιά. Η πρωτότυπη δομή και τα κοντινά πλάνα που αποκαλύπτουν τα συναισθήματα στα πρόσωπα των χαρακτήρων, διακρίθηκαν. Η αισθητική και οι ευχάριστες εικόνες στο εξωτερικό περιβάλλον που αλλάζει καθώς περνούν οι εποχές (και ιδιαίτερα η σκηνή του ανοιξιάτικου γάμου), κατατάσσει την εκδοχή της σκηνοθέτριας στη λίστα με τις must-watch ταινίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ