- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι 4 ταινίες που πρέπει να προλάβουμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας
Μέχρι την Κυριακή η κινηματογραφική Αθήνα συνεχίζει να γιορτάζει
Καθώς η πρώτη εβδομάδα από τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας πέρασε και άφησε βεβαίως ως highlight της την εντυπωσιακή πρεμιέρα με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσία μάλιστα του ίδιου του πολωνού σκηνοθέτη, μπαίνουμε στην τελική ευθεία με ορισμένες ταινίες να έχουν τραβήξει τα βλέμματα και άλλες να ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Την Κυριακή η αθηναϊκή κινηματογραφική γιορτή τελειώνει, όμως ακόμα προλαβαίνετε να δείτε τις πρεμιέρες που όλοι συζητούν.
Back to the Top / Επιστροφή στην κορυφή (2018, Ελλάδα, 96')
Ο Λεωνίδας, ένας 35χρονος πάνκης, αφηγείται την ιστορία της ζωής του και συγκινεί. Πριν από 9 χρόνια ανεβαίνει στην κορυφή του Ολύμπου εκπληρώνοντας ένα από τα όνειρά του, όμως γυρίζοντας έχει ένα ατύχημα με τη μηχανή του, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Εμπνέοντας τον περίγυρό του με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη ψυχής που έχει, αποφασίζει να φτάσει ξανά στο σημείο που άλλαξαν όλα. Μαζί του θα είναι η παρέα του και ο σκηνοθέτης της ταινίας Στρατής Χατζηελενούδας. Ένας ύμνος στη φιλία, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα. Η ταινία θα προβληθεί στο Cinema Ideal, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30, παρουσία των συντελεστών και σε συνεργασία με το CineDoc. Μετά την προβολή αναμένεται ξέφρενο πάρτυ στο Tall’s Toy στην οδό Καρύτση 10.
Studio 54 (2018, ΗΠΑ, 98')
Το μυθικό κλαμπ της Νέας Υόρκης Studio 54 αναβιώνει μέσα από το ντοκιμαντέρ του Ματ Τιρνάουερ και μας μύησε στην φρενίτιδα των 70s. Μέσα από τις διηγήσεις των δύο ιδιοκτητών, Στιν Ράμπελ και Ίαν Σράγκερ, το θρυλικότερο κλαμπ της ποπ κουλτούρας ανοίγει τις πόρτες του, 4 δεκαετίες μετά σε ένα απολαυστικό ντοκιμαντέρ. Η ταινία θα προβληθεί άλλη μια φορά στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στον Δαναό 2, στις 21:30.
Diane (2018 ΗΠΑ, 95')
Πρόκειται για ένα πανέμορφο γυναικείο ψυχογράφημα από τον Κεντ Τζόουνς, που απέσπασε θετικές κριτικές μετά τις πρώτες προβολές του και θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει και στη δεύτερη βδομάδα προβολής του. Η Μέρι Κέι Πλέις υποδύεται εκπληκτικά μια 70χρονη γυναίκα που προσπαθεί να φέρει στο σωστό δρόμο τον παραστρατημένο γιο της, με έναν μελαγχολικό και συνάμα αριστοκρατικό τρόπο, αποδεικνύοντας τους λόγους που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και της Τραϊμπέκα. Η ταινία θα προβληθεί για τελευταία φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21:15 στην Όπερα Odeon.
L’ Empire de la Perfection / John McEnroe (2018, Γαλλία, 95’)
Το 2018 φαίνεται να είναι η χρονιά του κινηματογραφικού ΜακΕνρό, αφού μετά το «Όλα για τη Δόξα» και την κόντρα του εκκεντρικού σταρ με τον Μπγιον Μποργκ, ο Ζιλιέν Φαρό επιχειρεί να σκιαγραφήσει κι αυτός με τη σειρά του το φαινόμενο του αμερικανού τενίστα. Ξεκινώντας από τον επικό τελικό Ρολάν Γκαρός του 1984 ο γάλλος σκηνοθέτης θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το αντισυμβατικό πορτρέτο του ΜακΈνρο. Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στον Δαναό 1, ενώ θα προλογίσει ο αθλητικογράφος Γιάννης Κυφωνίδης.
Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.