- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αντίο στον Νίκο Παναγιωτόπουλo
Στα 74 του χρόνια, έφυγε από την ζωή ένας από τους σπουδαίους σκηνοθέτες του Ελληνικού σινεμά.Στα 74 του χρόνια, έφυγε από την ζωή ένας από τους σπουδαίους σκηνοθέτες του Ελληνικού σινεμά.
Υπήρξε ένας από τους πιο «εργατικούς» δημιουργούς του του νέου ελληνικού κινηματογράφου, αφήνοντας πίσω του 17 ταινίες που διατρέχουν με γοητευτική αυθάδεια τα κινηματογραφικά είδη. Από την κωμωδία μέχρι το δράμα κι από το μιούζικαλ έως το θρίλερ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε ταινίες που δεν έμοιαζαν με τίποτα, αλλά μάλλον έδιναν σχήμα στον υπέροχο, γοητευτικό τυφώνα ιδεών που έμοιαζε να στριφογυρίζει ασταμάτητα στο κεφάλι του.
Ταινίες άλλοτε παιχνιδιάρικες, άλλοτε σκοτεινές, άλλοτε βαθιές, μερικές φορές ελαφριές σαν τον αφρό της ίδιας της ζωής, πάντα όμως ενδιαφέρουσες. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μοιάζει να έκανε σινεμά με την ίδια ευκολία που άλλοι ανασαίνουν. Με την ίδια ευκολία που μιλώντας μαζί του ένιωθες ότι διαβάζεις ένα βιβλίο, γεμάτο χιούμορ, ευφυΐα, αποφθέγματα.
Η τελευταία του ταινία «Η Κόρη του Ρέμπραντ» βγήκε στις αίθουσες πριν λίγες μόλις εβδομάδες, αλλά ο Παναγιωτόπουλος είχε ήδη αρχίσει γυρίσματα για την επόμενη. Στους δρόμους της Αθήνας, την οποία χαρτογράφησε συχνά στο σινεμά του, από το «Delivery» μέχρι το «Πεθαίνοντας στην Αθήνα», ή τα «Οπωροφόρα της Αθήνας».
Μαζί χαρτογράφησε την ανθρώπινη κατάσταση, τις πιο βαθιές αλλά και αστείες στιγμές της, την ελληνική πραγματικότητα, το εφήμερο και το σπουδαίο, κάτι απ όλα αυτά που έμοιαζε να σκέφτεται συνεχώς πίσω από το σκανταλιάρικο χαμόγελό του, πίσω από μια ατάκα που πάντα είχε να πει.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Μυτιλήνη και σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και το Παρίσι. Έκανε την πρώτη του μεγάλου μήκους «Τα Χρώματα της Ιριδας» το 1974 ενώ το 1978 «Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» κέρδισαν την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο. Ακολούθησαν ταινίες όπως το «Μελόδραμα», το «Ονειρεύομαι τους Φίλους μου», «Ο εργένης», «Αυτή η Νύχτα Μένει», «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη», «Η Λιμουζίνα».
Δεκαεφτά συνολικά φιλμ που διαφέρουν τόσο μεταξύ τους, όσο επίσης μοιάζουν. Που συνθέτουν μια φιλμογραφία αποκαλυπτική για τον κινηματογραφικό -κι όχι μόνο- κόσμο ενός ανθρώπου με νου οξυδερκή, με ιδέες ερεθιστικές και μια πάντα ανήσυχη ματιά για την ζωή και το σινεμά.
Φιλμογραφία

Τα Χρώματα της Ίριδος (1974)

Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας (1978)

Μελόδραμα;(1981)

Βαριετέ (1985)

Η Γυναίκα που Εβλεπε τα Ονειρα (1988)

Ονειρεύομαι τους Φίλους μου (1993)

Ο Εργένης (1997)

Αυτή η Νύχτα Μένει (1999)

Beautiful People (2001)

Κουράστηκα να Σκοτώνω τους Αγαπητικούς σου (2002)

Delivery (2004)

Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)

Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)

Τα Οπωροφόρα της Αθήνας (2010)

Δεσμά Αίματος (2012)

Η Λιμουζίνα: κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)

Η Κόρη του Ρέμπραντ (2015)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η πιο «κλειδωμένη» κατηγορία των Όσκαρ, αυτή του Α΄ Ανδρικού Ρόλου, έγινε ξαφνικά ανοιχτή
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.