Κινηματογραφος

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δεκατρία χρόνια μετρά φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 337
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12866-29142.jpg

Δεκατρία χρόνια μετρά φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Το «μικρότερο παιδί» της μεγαλύτερης κινηματογραφικής εκδήλωσης της χώρας από τα πρώτα του κιόλας βήματα ανάδειξε τη δυναμική και τον πλούτο των ταινιών τεκμηρίωσης, κερδίζοντας αμέσως την αναγνώριση όχι μόνο από το κοινό, αλλά και στη δύσκολη αρένα των διοργανώσεων του είδους. Από τις 11 ως τις 20 Μαρτίου παρουσιάζει και πάλι εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις –ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις–, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Όπως κάθε χρόνο, οι θεματικές των ταινιών ξεκινούν από το παγκόσμιο και καταλήγουν στο προσωπικό, μέσα από ιστορίες που αγγίζουν από την κατάσταση στην Αφρική και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, μέχρι μικρές αφηγήσεις και ζωές ανθρώπων που δεν έχουν εκ πρώτης όψεως κάτι ξεχωριστό. Μέσα από μια κινηματογραφική ματιά που αναζητά πράγματα που πάνε πολύ πέρα από το προφανές, οι ταινίες του κατορθώνουν να προβληματίσουν, να διασκεδάσουν, να προκαλέσουν με τρόπο απόλυτα δημιουργικό.

Πέρα από τα καθιερωμένα του τμήματα που προτείνουν μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης της χρονιάς, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης Τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα.

Παράλληλα, ενόψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, μια δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές. Τέλος, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 13ου ΦΝΘ κατέχει το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες που σκιαγραφούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και με επίκεντρο κοινωνίες σε αναβρασμό και μέρη που συνταράσσονται σε καθημερινή βάση.

Η ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ ζωντανεύει το μύθο και την ανεπανάληπτη μουσική πορεία της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζι, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» του Ρόι Σερ. Αυτή μάλιστα θα είναι και μία από τις ταινίες  που μέσω μιας πρωτοπόρας συνεργασίας του φεστιβάλ με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα προβληθεί ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικές πόλεις (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Λευκωσία) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET και τεχνολογίας οπτικής ίνας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Πεθαίνοντας για την αλήθεια

Ένα ντοκιμαντέρ με γυρίσματα στο Ιράκ και σε εννέα ακόμα χώρες. Η κινηματογραφική κάμερα του δημοσιογράφου Νίκου Μεγκρέλη κατέγραψε τις ιστορίες δημοσιογράφων που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο του Ιράκ. Αυτές οι εικόνες προβάλλονται στις 18-19 Μαρτίου στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» είναι η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, θύμα απαγωγής το 2005. Ο Μεγκρέλης έζησε μαζί της ένα μπαράζ εκρήξεων στο κέντρο της Βαγδάτης με 180 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. «Στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας ποτέ δεν είχα ξαναζήσει έναν τέτοιο εφιάλτη, μια τόσο μεγάλη απελπισία διάχυτη σ’ όλους τους κατοίκους. Οι Ιρακινοί αισθάνονται ότι αυτό που ζουν δεν έχει τέλος» δήλωσε  στην ATHENS VOICE ο Ν. Μεγκρέλης.

Μη χάσεις

«I would like to give you my heart for ever ZHTA-MI 1955-2010: 55 χρόνια μιας αισθητικής περιπέτειας» Μια ταινία-ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα, με τη συνεργασία της Κατερίνας Καμάρα για το μαγαζί σύμβολο που επί 55 χρόνια υπήρξε χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης και στέκι-σημείο αναφοράς για τους πνευματικούς ανθρώπους, τους εικαστικούς, τους κοινωνικά ενεργούς πολίτες κι εκείνους που μέσα σε μια κλειστή κοινωνία είχαν τα μάτια τους στραμμένα στον κόσμο, στο καινούργιο και στο μέλλον. Α´ προβολή: 12 Μαρτίου 2011, 17.30, Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Λιμάνι / Β´ προβολή: 13 Μαρτίου 2011, 11.00, Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, Ολύμπιον

Ολόκληρη η Metropolis

image

Μια από τις κλασικότερες ταινίες του γερμανικού εξπρεσιονισμού, το “Metropolis” του Φριτζ Λανγκ μπορεί να έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κορυφαία έργα του παγκόσμιου σινεμά, αλλά έχει γνωρίσει κι απίστευτες περιπέτειες: από βίαια κομμένες σκηνές μέχρι την επιχρωματισμένη εκδοχή του με μουσική του Τζόρτζιο Μόροντερ. Το 2010 στο Φεστιβάλ Βερολίνου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το 1927 σε ολοκληρωμένη μορφή, χάρη σε μια κόπια που βρέθηκε λίγα χρόνια πριν στη Βραζιλία και που περιείχε 30 λεπτά υλικού. Αυτή η εκδοχή της (παράλληλα με την κυκλοφορία της σε DVD και Blu ray στο εξωτερικό) βγαίνει σήμερα και στις ελληνικές αίθουσες.

Σάι-Φάι!

Έκτη χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού SFF-rated, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 10 ως τις 16 Μαρτίου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Θα προβληθούν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από το χώρο του sci-fi και του φανταστικού, ανάμεσά τους και η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας “The Whisperer In Darkness”, μια παραγωγή της H.P. Lovecraft Historical Society, καθώς και ταινίες Ελλήνων δημιουργών όπως το «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη που έκανε την πρεμιέρα του στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο sffrated.wordpress.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ