Χορος

Η AbbysX & το πιο exclusive πάρτι πειραματικής dance μουσικής

Tο πιο σημαντικό και πριβέ φεστιβάλ πειραματικής χορευτικής μουσικής έρχεται στην Σούδα με σπουδαία ονόματα της διεθνούς dance σκηνής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 705
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
AbbysX © Kostis Fokas
AbbysX © Kostis Fokas

Η Abyss X, curator του φεστιβάλ Πειραματικής Χορευτικής μουσικής «Nature Loves Courage» που έρχεται στη Σούγια 7 & 8 Ιουνίου μιλάει στην ATHENS VOICE

Tο πιο σημαντικό και πριβέ Φεστιβάλ Πειραματικής Χορευτικής μουσικής που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με σπουδαία ονόματα της διεθνούς dance σκηνής, έρχεται στη Σούγια στις 7&8 Ιουνίου. Eυρωπαϊκά και αμερικάνικα μουσικά sites και blogs προτείνουν σε όλους τους festival goers με ενθουσιασμό αυτό το πραγματικά ξεχωριστό διήμερο φεστιβάλ που υμνεί τη διαφορετικότητα. 

Με τίτλο που εμπνέεται από τη γνωστή φράση του αμερικανού φιλοσόφου Terence McKenna «Nature Loves Courage», η παραγωγός σύγχρονης πειραματικής μουσικής και πολυσχιδής περφόρμερ Abyss X είχε την ιδέα να προτείνει μια εναλλακτική και πιο οικεία εμπειρία για το κοινό, έξω από την τετριμμένη λογική ενός club event, στη μαγική Σούγια της Νότιας Κρήτης, για μόλις 350 επισκέπτες. 

Δημιουργώντας ένα πραγματικά διεθνές line up με 13 ονόματα, όπως η υποψήφια για Grammy SOPHIE και οι Juliana Huxtable, Aurora Halal, Nkisi, Rabit, Ziur, Gabber Eleganza, DEBONAIR, DJ Paypal, Aquarian, Kilbourne και Abyss X. Όλοι τους καταξιωμένοι και ανερχόμενοι παραγωγοί από μητροπόλεις του κόσμου, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Mιλάνο, τη Νέα Υόρκη και το Χιούστον, που διαμορφώνουν το μέλλον του ηλεκτρονικού ήχου.  

Η curator του φεστιβάλ Abyss X μας εξηγεί πώς υλοποίησε με επιτυχία ένα τόσο παράτολμο σχέδιο.

Tι θέλει να προτείνει το «Nature Loves Courage»; 
Έναν εναλλακτικό τρόπο «απόλαυσης» της πειραματικής χορευτικής μουσικής, στα πλαίσια της οποίας τα διάφορα δρώμενα σπάνια λαμβάνουν χώρα σε «απόμακρες τοποθεσίες» σαν τη Σούγια. Το κοινό αυτού του ιδιαίτερου είδους μουσικής είναι συνηθισμένο σε πιο «σκοτεινά» locations με βιομηχανικό ή «κρύο» χαρακτήρα ή σε φεστιβάλ με πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσέλευσης. Το NLC 2019 θέλει να δημιουργήσει μία πιο οικεία ατμόσφαιρα και να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους παρευρεθούν στη μαγική αυτή πλευρά της Κρήτης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πόσο δύσκολο ήταν να υλοποιηθεί;
Πάντα ένιωθα ότι κάτι τέτοιο έλειπε από τα μουσικά δρώμενα της Ευρώπης και την ιδέα αυτή την είχα για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια, όταν βρέθηκα στον χώρο του Fortuna, όπου και πραγματοποιείται το event φέτος. Επειδή το φεστιβάλ δεν έχει σπόνσορες, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπόρεσε να υλοποιηθεί ήταν με τη συμμετοχή καλλιτεχνών με τους οποίους είχα σχέσεις φιλίας. Οι καλλιτέχνες αυτοί θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθειά μου και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο line up. 

Τι ακολουθεί;
Αυτή την περίοδο δουλεύω το καινούργιο μου live set με νέο μουσικό υλικό το οποίο θα παρουσιάσω το φθινόπωρο σε περιοδεία.  

insta_1080x1350_nlc_may19b.jpg

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝLC 2019

Παρασκευή 7 Ioυνίου

Ο εγκατεστημένος στο Βερολίνο καναδός παραγωγός Aquarian συνδυάζει old school jungle με breaks και electro σε ένα υβριδικό αποτέλεσμα.

O Αμερικανός παραγωγός και DJ Rabit (7/6), ιδρυτής του label Halcyon Veil στο Χιούστον, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως η Bjork και φτιάχνει screw hip hop κολάζ ήχων.

Η Aurora Halal, παραγωγός, visual artist & DJ με techno και experimental ήχο, γνωστή στη νεοϋρκέζικη club σκηνή με τα Mutual Dreaming parties και το Sustain-Release Festival.

Ο ιταλός καλλιτέχνης και DJ Alberto Guerrini (aka Gabber Eleganza), που ξεκίνησε το 2011 από το Tumblr, φέρνει hardcore και post-rave cultures στο σήμερα.

Η Ζiúr (7/6)από τη σκηνή του Βερολίνου δημιουργεί με τόλμη στο ευρύτερο techno κυκλοφορώντας σε labels όπως η Planet Mu.

O συναρπαστικός Αμερικανός juke παραγωγός DJ Paypal είναι ιδρυτής της κολεκτίβας Mall Music, το ’15 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του «Sold Out» στo σπουδαίο label Brainfeeder του Flying Lotus. Ζει στο Βερολίνο, δεν του αρέσει να δείχνει το πρόσωπό του και τρολάρει τα πάντα. Ακόμη και με το όνομά του.

Σάββατο 8 Ιουνίου

H παραγωγός, περφόρμερ και ιδιοκτήτρια του label SHXME Αbyss X δημιουργεί μια διευρυμένη παλέτα από jazz, folk, techno, noise και world music με πειραματική πάντα διάθεση και κυκλοφορίες σε labels όπως τα  Halcyon Veil, Danse Noire και Infinite Machine.

Η Debonair από τους πιο ανοιχτόμυαλες DJ και ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Λονδίνου (ΝΤS) συνδυάζει με μοναδική αισθητική το no wave και πρωτόλειο techno με rave και post punk.

Η παραγωγός DJ και συνιδιοκτήτρια της NON Records Nkisi, από το Κονγκό, μεγάλωσε στο Βέλγιο, ζει στο Λονδίνο και παίζει σκοτεινό techno με world beats.

Εγκατεστημένη στο Los Angeles, η βρετανίδα παραγωγός, συνθέτης και DJ Sophie Xeon, γνωστή με το όνομα SOPHIE, κατάφερε να συνενώσει την underground dance music με ένα δικό της υπερκινητικό twist στην  pop μουσική φτάνοντας μέχρι τα Γκράμι. 

Η Tεξανή Juliana Huxtable, καλλιτέχνιδα, ποιήτρια και μοντέλο, που έχει ρεμιξάρει την Bjork, ενσωματώνει τους ποιητικούς της στίχους στις μίξεις της.

H Κολομβιανή Laura Puentes (aka Rosa Pistola) είναι σχεδιαστρια μόδας και ιδιοκτήκτρια της μπουτίκ «RIP by Rosa Pistola» με συλλογές ρούχων από ανεξάρτητα brands στο Centro Histórico του Μεξικού, όπου ζει για πάνω από μία δεκαετία. Πρώην μέλος πειρματικών projects, όπως οι Mangina, τα τελευταία 4 χρόνια έχει εστιάσει στο reggaeton σχηματίζοντας τους Peppeo Pesado.

Η νεοϋορκέζα παραγωγός  Kilbourne συνδυάζει industrial και club ήχο σε έναν απρόσμενο συνδυασμό, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο hardcore άλμπουμ της Evnika.

*Περισσότερες πληροφορίες στο naturelovescouragefest.com και facebook.com/nlcfest/Nature Loves Courage

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ