Χορος

H Kεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ ανοίγει

Πρώτη παράσταση: Τα «Τοπία» τριών χορογράφων

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 608
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347117-720622.jpg

Ένα σπονδυλωτό τρίπτυχο χορογραφιών είναι τα «Τοπία» που εγκαινιάζουν την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής Σκηνής ΕΛΣ –Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λι παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops. Μιλήσαμε με τον Διευθυντή Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη για την παράσταση, αλλά και το όραμά του για τη νέα εποχή στο καινούργιο κτίριο.

«Τα “Toπία” είναι μια σύνθετη παράσταση. H χορογραφία του Μπενζαμέν Μιλπιέ ξεκινάει με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μουσική Μπαχ. Ο Ντάγκλας Λι έρχεται με μια ολοκαίνουργια χορογραφία πάνω στο σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο ”, κι εγώ με μια χορογραφία που πρωτοπαρουσίασα στο Μπαλέτο της Λωραίνης πάνω σε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το Shaker Loops. Αναφέρομαι στη μουσική γιατί είναι ο κύριος άξονας και των τριών έργων. Όχι ως ύφος ή μέσω μιας ιστορικής διασύνδεσης, αλλά γιατί και για τους τρεις μας ήταν το σημείο εκκίνησής μας. Όμως, και εκτός αυτών των έργων, η μουσική αποτελεί έμπνευση στις περισσότερες χορογραφίες μας.

«Τοπία»

«Τοπία»

Ο άλλος λόγος που επέλεξα τους συγκεκριμένους χορογράφους είναι γιατί θέλω να δώσω ένα δείγμα γραφής για το πώς σκέφτομαι τη μετάβαση του Μπαλέτου στο νέου του σπίτι. Θεώρησα πως το στιλ τους είναι ομαλό και συμβατό με την κλασική και τη νεοκλασική τεχνική που ως επί το πλείστον χορεύουν οι χορευτές μας. Άρα ήταν και στιλιστικοί οι λόγοι της επιλογής τους. Στα “Τοπία” το δικό μου έργο είναι το πιο μοντέρνο ‒ κρίνοντάς το από τα χορογραφικά μοτίβα και το ρυθμό του. Ωστόσο κι εδώ η νεοκλασική βάση υπάρχει, απλά σε μια πιο χαλαρή μορφή.

Στο καινούργιο κτίριο ένας από τους στόχους μου είναι το μπαλέτο να ανοίξει στο ρεπερτόριο και να εμπλουτιστεί από διαφορετικά έργα, αλλά πάντοτε βασισμένα στη νεοκλασική γραφή ‒η μοντέρνα έπεται‒, αναβιώνοντας κάποιους κλασικούς τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω πως θα ανθήσει το μπαλέτο μας και θα σταθεί με μεγαλύτερη γενναιότητα στα πόδια του απ’ ότι στο παρελθόν. Ομολογώ πάντως πως δεν μπορώ να σκεφτώ πολύ τολμηρά ανοίγματα, τουλάχιστον για την τριετία που θα είμαι εδώ, αλλά και από την άλλη είναι ένα δείγμα γραφής που με αντιπροσωπεύει. Ζητάω το Μπαλέτο μας να εξελιχθεί πάνω σε αυτό που ήδη κάνει. Αν υπάρχουν κάτι πολύ διαφορετικό, για αντίφαση, θα είναι και αυτό στοχευμένο.

Θέλω να έρθουν χορογράφοι και να κάνουν δουλειά με το μπαλέτο μας, να αγοράζουμε άλλες χορογραφίες που τις θεωρώ πως θα αποτελέσουν και εξαιρετικές ευκαιρίες για να δουλέψουν το σώμα και την κίνησή τους οι χορευτές μας. Πιστεύω είναι πως όταν αναλαμβάνεις κάτι δεν σβήνεις αυτό που υπάρχει, αλλά το  κρατάς και το εμπλουτίζεις. Με ενδιαφέρει όμως και με το ρεπερτόριο να εκπαιδεύσουμε και τους θεατές».

«Τοπία»

«Τοπία»

«Τοπία»

Info: 31/3, 1,2,4 & 5/4, 5,6,10/5, ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364. Εισιτήρια στο Θέατρο Ολυμπια, στο ΚΠΙΣΝ και στο www.nationalopera.gr

Fortress

Χορογραφία - κοστούμια Ντάγκλας Λη

Μουσική Έτσιο Μπόσσο

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Νέα χορογραφία

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

O διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος και πρώην A' Χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγάρδης Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, εμπνευσμένη ειδικά για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω στο σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο με τίτλο Το 12ο δωμάτιο. Ο χορογράφος σημειώνει: «Δημιουργώντας ένα νέο έργο συχνά ξεκινώ με έναν πολύ γενικό καμβά. Δουλεύοντας έτσι με τους χορευτές, επιτρέπω στον εαυτό μου την ελευθερία να κινηθώ στην κατεύθυνση στην οποία με οδηγεί η δημιουργική διαδικασία· οι ιδέες μου και η μουσική διαμορφώνουν την κίνηση των χορευτών. Στη συνέχεια αποκρυσταλλώνω το βασικό θέμα και χτίζω το έργο μαζί με τους χορευτές, ειδικά στην περίπτωση ενός νέου έργου με χορευτές με τους οποίους δεν έχω εργαστεί ξανά. Η μουσική που επέλεξα είναι του Έτσιo Μπόσσο. Είναι μια μουσική με πολύ συναίσθημα, σύνθετη και με αντιθέσεις, τις οποίες θα ενσωματώσω στη χορογραφία, δημιουργώντας έτσι ένα σπονδυλωτό έργο, αποτελούμενο από επεισόδια, που επιτρέπουν διάφορα υποκεφάλαια ή μικρο-αφηγήσεις. Χρησιμοποιώντας μικρότερη διανομή ελπίζω να αναδείξω τις ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τη μουσική να επιτύχω μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στη μουσική, στον χορευτή και το κοινό».

Sarabande

Χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ

Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Κοστούμια Πωλ Κοξ

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Συμμετέχουν Κορυφαίοι της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, πρώην Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, υπήρξε Α' Χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης [NYCB]. Εκεί, τη δεκαετία του 1990 ερμήνευσε το έργο A Suite of Dances, σε χορογραφία Τζερόμ Ρόμπινς [Jerome Robbins]. Σε ανάμνηση αυτού του υπέροχου σόλο πάνω στις Σουίτες για βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, δημιούργησε με τη σειρά του το 2009 τη Sarabande, χορογραφία βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και την Παρτίτα για σόλο φλάουτο του ίδιου συνθέτη. Και μπορεί να μοιράζεται με τον Αμερικανό μαιτρ μια μουσικότητα απαλλαγμένη από κάθε κινησιολογικό πλεονασμό, επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να εγκαταστήσει τη δική του χορογραφική γλώσσα, ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ακριβώς πάνω στη νότα, αλλά χωρίς καμία βαρύτητα.

The Shaker Loops

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης

Μουσική Τζων Άνταμς

Κοστούμια Τάσος Σοφρονίου 

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Λωρραίνης, για την οποία ο χορογράφος επέλεξε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το Shaker Loops, που γράφτηκε το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού. Η χορογραφία ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών. Η δόνηση της μουσικής ώθησε τον Αντώνη Φωνιαδάκη στη σύλληψη μιας ευαίσθητης χορογραφικής παρτιτούρας, παράλληλης με το έργο του Άνταμς. Η χορογραφία αποκαλύπτει πολλές πλευρές της μουσικής «που ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας», όπως σημειώνει ο χορογράφος.

Ώρα έναρξης 20.00

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου για τα ΤΟΠΙΑ: 

€20, €25, €30, €40, €45, €50

Παιδικό, φοιτητικό 15 €

Περιορισμένης ορατότητας €10

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΠΙΑ

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ (καθημερινά 09.00-21.00),

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ (Τρίτη-Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00) &

ΣΤΟ WWW.NATIONALOPERA.GR

ΚΠΙΣΝ: Λεωφόρος Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

Πληροφορίες για την πρόσβαση στο ΚΠΙΣΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ