Χορος

Τα πουλιά στην Αθήνα

«Πώς θα ήταν ο τελευταίος χορός πάνω στη γη;» αναρωτιέται ο χαρισματικός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο

41806-94163.jpg
Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 410
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28320-62594.jpg

Τον έχουν χαρακτηρίσει εξίσου σημαντικό με την Pina Bausch και τον Merce Cunningham. Στην Αθήνα έρχεται για να χορέψει μπροστά μας την πιο μυσταγωγική, ερωτικά εξομολογητική, αλλά και απεγνωσμένη χορογραφία για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Ο Νεοζηλανδός Πονιφάζιο θα παρουσιάσει την παράσταση «Birds with Skymirrors» εστιάζοντας στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στη βίαιη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην περιβαλλοντική ρύπανση των ωκεανών. Ούτως ή άλλως, η δουλειά αυτού του σπουδαίου ιθαγενή των νησιών Σαμόα πάντα επηρεάζεται και ταυτόχρονα σχολιάζει σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ή ο πόλεμος στο Ιράκ. Το έργο που μας φέρνει στην Αθήνα κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ χορού και θεάτρου, με αποσπάσματα από ταινίες, ήχους και εκπληκτικό φωτισμό. Οι χορευτές της ομάδας του είναι τρεις Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και επτά από τα νησιωτικά κράτη Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στους ωκεανούς.

Ούτε ο Πονιφάζιο ούτε τα μέλη της ομάδας του έχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο χορό. Ο περιζήτητος σε διεθνή φεστιβάλ χορογράφος έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη δική του κουλτούρα το τραγούδι, ο χορός και οι τελετουργίες είναι μέρος της καθημερινότητας.

Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στις ακτές του νησιού Ταράουα. Εκεί παρατήρησε ότι από το ράμφος κάποιων πουλιών κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες. Είχαν βρει τις ταινίες στην τεράστια έκταση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού.


Info

7-11/11, 20.30, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 109, 210 9005.800

€ 28, 18, 15. 10, 12, 15 (μειωμένο). Συζήτηση με τον Lemi Ponifasio (9/11, 22.30)


[Εικονογράφηση: Beetroot]

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ