- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία «A Great Day in Harlem» πριν 66 χρόνια
Μόνο δυο μουσικοί βρίσκονται εν ζωή από εκείνη την μέρα
Τζαζ: Η ιστορία πίσω από την θρυλική φωτογραφία «A Great Day in Harlem»
Στις 12 Αυγούστου 1958, ο φωτογράφος Αρτ Κέιν συγκέντρωσε όσους σολίστες της τζαζ μπορούσε για μια φωτογραφία που θα αποτελούσε στο πέρασμα του χρόνου, μνημείο στην ιστορία της μουσικής.
Συνολικά, 58 μουσικοί, όπως τους περιέγραψε ένας δημοσιογράφος της τζαζ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στις 10 π.μ. σε μια σκαλωσιά στην East 126th Street 17 στο Χάρλεμ, και 57 βρέθηκαν στην αθάνατη εικόνα του Κέιν. Eξ' αυτών δυο μόνο βρίσκονται εν ζωή, ο Μπένι Γκόλσον και ο Σόνι Ρόλινς.
Η ιδέα για τη φωτογραφία προήλθε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Esquire, Ρόμπερτ Μπέντον, και όχι από τον Κέιν. Ωστόσο, αφού του δόθηκε η παραγγελία, φαίνεται ότι ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος για την επιλογή της τοποθεσίας για τη φωτογράφιση Η φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε με φωτογραφική μηχανή Hasselblad και χάρισε στον Κέιν το πρώτο του χρυσό βραβείο στο Art Directors Club of New York, δημοσιεύτηκε ως κεντρικό εξώφυλλο στο τεύχος Ιανουαρίου 1959 («Golden Age of Jazz») του περιοδικού Esquire.
The jazz musicians pictured in A Great Day in Harlem pic.twitter.com/YxH9aUhE7z
— Sonny Rollins Bridge (@RollinsBridge) August 12, 2024
Ο Κάουντ Μπέιζι, έχοντας κουραστεί να στέκεται όρθιος, κάθισε στο πεζοδρόμιο, και σταδιακά τον ακολούθησαν δώδεκα παιδιά.Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν κάτοικοι της γειτονιάς, αν και το δεύτερο παιδί από δεξιά, ο Ταφ Τζούνιορ είχε συνοδεύσει τον πατέρα του, Ταφτ Τζόρνταν, στη φωτογράφιση. Το φωτογραφικό συνεργείο είχε ήδη πρόβλημα να κατευθύνει τους ενήλικες και η παρουσία των παιδιών πρόσθεσε το χάος: ένα από τα παιδιά που εμφανίζονταν στο παράθυρο φώναζε συνέχεια σε ένα αδελφάκι του στο πεζοδρόμιο- ένα άλλο έπαιζε συνέχεια με το καπέλο του Μπέισι. Τελικά, ο Αρτ Κέιν συνειδητοποίησε ότι κάθε περαιτέρω προσπάθεια να οργανώσει τη διαδικασία θα ήταν μάταιη και αποφάσισε να τραβήξει την φωτογραφία.
Αξιοσημείωτες απουσίες ήταν ο Λούις Άρμοστρονγκ, ο Τζον Κολτρέιν και ο Μάιλς Ντέιβις (όλοι σε περιοδεία), ο Ντιουκ Έλλινγκτον (στο Milwaukee), και η Έλλα Φιτζτζέραλντ (ηχογράφηση στο Chicago).
Η Tζιν Μπαχ, ραδιοφωνική παραγωγός της Νέας Υόρκης, αφηγήθηκε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ του 1994, «A Great Day in Harlem». Αυτό ενσωμάτωσε κινηματογραφικό υλικό 8 mm που τράβηξε ο μπασίστας Μιλτ Χίντον την ημέρα της φωτογράφισης. Η ταινία ήταν υποψήφια το 1995 για Όσκαρ ντοκιμαντέρ. Ο Μπαχ περιέγραψε πώς, μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ένας αριθμός παρόμοιων φωτογραφιών χρησιμοποίησε το θέμα «A Great Day in...»[1].
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη νέα του έκθεση «?Trees Dance!», στη Nitra Gallery, ο φωτογράφος βρίσκει ζωή εκεί όπου το βλέμμα μας πατάει γκάζι. Μια προσωπική συνάντηση με τη φύση, που αρχίζει από τη μυρωδιά του καμένου.
Ενα θαλασσοπούλι και η ορμητική βουτιά του στον ωκεανό η νικητήρια φωτογραφία
Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιάννη Δήμου, οι εικόνες ενός κόσμου που σταθερά απομακρύνεται αποκτούν νέα σημασία. Τι μπορούν να πουν σήμερα στις γενιές που δεν τον γνώρισαν ποτέ;
Άγνωστες εικόνες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη το '50 και το '60 θα δούμε στην έκθεση «Μια άλλη Ευρώπη-Τάκης Τλούπας» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
84 στιγμές και ατμόσφαιρες δυτικής Θεσσαλονίκης
Μαζί με τον αναγνωρισμένο φωτογράφο, οι συμμετέχοντες βγαίνουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας
Το Calderone Art Space σε προσκαλεί να μοιραστείς τις πιο δυνατές καλοκαιρινές σου αναμνήσεις
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Τώρα ο φωτογράφος μηνύει
Ο πολύπειρος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιδέα και τις εμπειρίες που έγιναν έκθεση
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο, με αφορμή την έκθεσή του για την τσικουδιά, στα Χανιά
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.