Φωτογραφια

24 φωτογραφίες του Ren Hang που πέθανε σε ηλικία 30 ετών

«Δεν βλέπω τη δουλειά μου ως ταμπού»

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341980-710933.jpg

«Δεν βλέπω τη δουλειά μου ως ταμπού, γιατί δεν σκέφτομαι τόσο πολύ σε πολιτιστικό ή πολιτικό πλαίσιο. δεν φτάνω επίτηδες στα άκρα, κάνω απλά αυτό που κάνω».

Γεννημένος στην επαρχία jilin το 1987, ο Hang ήταν κυρίως γνωστός για τις φωτογραφίες νεαρών κινέζων, συχνά γυμνών και τοποθετημένων σε περίεργες και σουρεαλιστικές στάσεις. Ποιητής και φωτογράφος, ο καλλιτέχνης συνδύαζε το αστικό με το φυσικό περιβάλλον για να δημιουργεί φανταστικά και τολμηρά ωμά πορτρέτα νεαρών ανθρώπων -τόσο στην Κίνα όσο και εκτός. Εξαιτίας της γραφικής και απροκάλυπτα σεξουαλικής φύσης της δουλειάς του, συχνά λογοκρινόταν στη χώρα του, σε σημείο που τον απειλούσαν με σύλληψη.

Ο Hang πάλευε χρόνια με την κατάθλιψη και τελικά πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα 30. Το θάνατό του επιβεβαίωσαν ο βέλγος γκαλερίστας Dries Roelens και ο εκδότης Pierre Bessard.

«Ο φίλος μου Ren Hang μας άφησε σήμερα το πρωί, στο Βερολίνο. Είμαι λυπημένος και βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ» έγραψε ο εκδότης Pierre Bessard.

Τα υποκείμενα του Hang, συνήθως απλά οι φίλοι του, έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς σε περίεργες χορογραφίες: ένα συνονθύλευμα άκρων, προσώπων και φιγούρων που αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κόσμο γύρω τους. Φορτωμένο με ερωτισμό και μυστήριο, το έργο του Hang ήταν μια έντονη αντίδραση στην καταπίεση της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής ταυτότητας στη χώρα του και μια γιορτή της ανθρώπινης μορφής.

«Οι άνθρωποι έρχονται σε αυτό τον κόσμο γυμνοί και θεωρώ τα γυμνά σώματα την αυθεντική, αρχική εμφάνιση του αθρώπου», είχε δηλώσει στο Vice το 2013. «Νιώθω την αληθινή ύπαρξη των ανθρώπων μέσα από τα γυμνά σώματα».

Φωτογράφιζε αποκλειστικά σε φιλμ, έχει κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το φωτογραφικό άλμπουμ «Ren Hang» εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Taschen και περιέχει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του καλλιτέχνη.

http://renhang.org/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ