Φωτογραφια

Taxi Driver: οι αδημοσίευτες λήψεις του Steve Schapiro

Ένα άλμπουμ σκέτη κούρσα

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33259-73772.jpg

Εκατοντάδες φωτογραφίες των γυρισμάτων του «Ταξιτζή» σε ένα άλμπουμ με προσιτή πλέον ταρίφα. O Steve Schapiro κυκλοφορούσε στα γυρίσματα του φιλμ και όσα απαθανάτισε ο φακός του πίσω από τις σκηνοθετικές κάμερες θα είναι διαθέσιμα ξανά. Πότε; Τον προσεχή Φεβρουάριο, σε μια προσεγμένη έκδοση δια χειρός Taschen.

n

Στις 400 σελίδες του “Steve Schapiro, Taxi Driver" τα μάτια των αναγνωστών μπορούν να διατρέξουν μερικές από τις πιο έντονες στιγμές της ιστορίας του μακελάρη ψυχάκια με την μοϊκάνα. Προλογίζει ο Μάρτιν Σκορσέζε και έπειτα από την περιορισμένη πολυτελή έκδοση του 2010, τυπώθηκε εκ νέου για να ικανοποιήσει την περιέργεια των πολυάριθμων φίλων του φιλμ. Ο νεαρός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η ανήλικη Τζόντι Φόστερ και η «άλλη» Νέα Υόρκη των 70s πρωταγωνιστούν, όπως στην ταινία του 1976, στο χάρτινο ανθολόγιο του.

n

O φωτογράφος του «Ταξιτζή», Steve Schapiro, έχει γράψει δύσκολα χιλιόμετρα με τη μηχανή του. Συμμετείχε σε 200 και πλέον κινηματογραφικά έργα. Επιμελήθηκε πρωτότυπα δημιουργικά για τα πόστερ των ταινιών “Midnight Cowboy” και “The Godfather Part III". Είδε τα ενσταντανέ του να γίνονται εξώφυλλα σε έντυπα όπως εκείνα των Time, Vanity Fair, Sports Illustrated. Συνεργάστηκε με τον David Bowie. Τιμήθηκε με αφιερωματικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί.

n

Τα βιώματα του μάλλον υπήρξαν πιο περιπετειώδη από τις επαγγελματικές του διακρίσεις. Κρατούσε σημειώσεις δίπλα στον W. Eugene Smith. Έβγαζε μεροκάματο ως πουλέν του περιοδικού Life. Ταξίδεψε επί χρόνια πίσω από τις περιοδείες του πολιτικού αγωνιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καταγράφοντας τις οραματικές του προσπάθειες έως και την ημέρα που δολοφονήθηκε. Τα ήπιε μαζί με τους Velvet Underground και τον Άντι Γουόρχολ. Έπαιξε Monopoly με τον Κάσιους Κλέι πριν γίνει Μοχάμεντ Άλι. Νταλαβερίστηκε με τους Ρέι Τσαρλς, και Τρούμαν Καπότε. Έψησε τον Φράνσις Φορντ Κόπολα να παρεισφρήσει στα πλατό του «Νονού» με τον φακό του.

n

Ζουμάροντας σε μια εποχή που σήμερα εξιστορείται από όσους την έζησαν με όρους παραμυθιού, οι φιγούρες της κουλτούρας που αργότερα θα ονομαζόταν ποπ, φιλοξενήθηκαν στη διακεκριμένη σειρά του «Δεκάξι ήρωες». Είπαμε, ο Άντι και οι άλλοι. Επιβάτης στην κούρσα αυτών των δεκαετιών, εδώ και 50 χρόνια, ο Steve Schapiro, στο επερχόμενο εκδοτικό εγχείρημα της Taschen μας δίνει τα ρέστα του με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο: όμορφες φωτογραφίες.

 n

n

Συνέντευξη του Steve Schapiro στον Guardian, 2010

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ