- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκατοντάδες φωτογραφίες των γυρισμάτων του «Ταξιτζή» σε ένα άλμπουμ με προσιτή πλέον ταρίφα. O Steve Schapiro κυκλοφορούσε στα γυρίσματα του φιλμ και όσα απαθανάτισε ο φακός του πίσω από τις σκηνοθετικές κάμερες θα είναι διαθέσιμα ξανά. Πότε; Τον προσεχή Φεβρουάριο, σε μια προσεγμένη έκδοση δια χειρός Taschen.

Στις 400 σελίδες του “Steve Schapiro, Taxi Driver" τα μάτια των αναγνωστών μπορούν να διατρέξουν μερικές από τις πιο έντονες στιγμές της ιστορίας του μακελάρη ψυχάκια με την μοϊκάνα. Προλογίζει ο Μάρτιν Σκορσέζε και έπειτα από την περιορισμένη πολυτελή έκδοση του 2010, τυπώθηκε εκ νέου για να ικανοποιήσει την περιέργεια των πολυάριθμων φίλων του φιλμ. Ο νεαρός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η ανήλικη Τζόντι Φόστερ και η «άλλη» Νέα Υόρκη των 70s πρωταγωνιστούν, όπως στην ταινία του 1976, στο χάρτινο ανθολόγιο του.

O φωτογράφος του «Ταξιτζή», Steve Schapiro, έχει γράψει δύσκολα χιλιόμετρα με τη μηχανή του. Συμμετείχε σε 200 και πλέον κινηματογραφικά έργα. Επιμελήθηκε πρωτότυπα δημιουργικά για τα πόστερ των ταινιών “Midnight Cowboy” και “The Godfather Part III". Είδε τα ενσταντανέ του να γίνονται εξώφυλλα σε έντυπα όπως εκείνα των Time, Vanity Fair, Sports Illustrated. Συνεργάστηκε με τον David Bowie. Τιμήθηκε με αφιερωματικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί.

Τα βιώματα του μάλλον υπήρξαν πιο περιπετειώδη από τις επαγγελματικές του διακρίσεις. Κρατούσε σημειώσεις δίπλα στον W. Eugene Smith. Έβγαζε μεροκάματο ως πουλέν του περιοδικού Life. Ταξίδεψε επί χρόνια πίσω από τις περιοδείες του πολιτικού αγωνιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καταγράφοντας τις οραματικές του προσπάθειες έως και την ημέρα που δολοφονήθηκε. Τα ήπιε μαζί με τους Velvet Underground και τον Άντι Γουόρχολ. Έπαιξε Monopoly με τον Κάσιους Κλέι πριν γίνει Μοχάμεντ Άλι. Νταλαβερίστηκε με τους Ρέι Τσαρλς, και Τρούμαν Καπότε. Έψησε τον Φράνσις Φορντ Κόπολα να παρεισφρήσει στα πλατό του «Νονού» με τον φακό του.

Ζουμάροντας σε μια εποχή που σήμερα εξιστορείται από όσους την έζησαν με όρους παραμυθιού, οι φιγούρες της κουλτούρας που αργότερα θα ονομαζόταν ποπ, φιλοξενήθηκαν στη διακεκριμένη σειρά του «Δεκάξι ήρωες». Είπαμε, ο Άντι και οι άλλοι. Επιβάτης στην κούρσα αυτών των δεκαετιών, εδώ και 50 χρόνια, ο Steve Schapiro, στο επερχόμενο εκδοτικό εγχείρημα της Taschen μας δίνει τα ρέστα του με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο: όμορφες φωτογραφίες.


Συνέντευξη του Steve Schapiro στον Guardian, 2010
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο, με αφορμή την έκθεσή του για την τσικουδιά, στα Χανιά
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Μια σειρά φωτογραφιών που αναζητούν την ομορφιά και την αρμονία στο ελάχιστο και το καθημερινό
Μια Μύκονος χωρίς celebrities ή χλιδογκλάμορους ινφλουένσερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.