- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στην ιστοσελίδα τους γράφουν σαν σύνθημα: «Ο Έρωτας είναι Έρωτας – Ορθόδοξος ή όχι.»
Σωστό.

Η «Sancta Paraphilia: Για την Ποικιλότητα των Επιθυμιών» είναι το ημερολόγιο που εκδίδει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο εκδοτικός οίκος/καλλιτεχνική ομάδα ερωτικής παρέμβασης «Orthodox Calendars». Η «Sancta Paraphilia» είναι ένας φόρος τιμής στην Αποδοχή και διηγείται την ιστορία του Πατέρα Βιτάλυ Μιλόνοβ που ταξιδεύει στη Δύση προκειμένου να ανακαλύψει το εύρος των επιθυμιών, έτσι όπως τις περιέγραψε, ως σατανικές, ο Ρώσος Ορθόδοξος πατριάρχης Κύριλλος. Ο Βιτάλυ καταδύεται στην άβυσσο της ψυχής με εξαιρετικό στιλ, είναι η αλήθεια, για να ανακαλύψει ότι, αντί για φόβο, οι επιθυμίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές για να βρουν όλοι την πνευματική τους ισορροπία.

Το πρώτο ημερολόγιο που είχαν κυκλοφορήσει το 2013 είχε τίτλο «Για την Ελευθερία του Λόγου, την Ενότητα και την Ανεκτικότητα» και ξεδίπλωνε τις ιστορίες 12 αρρενωπών αγοριών και των καλεσμένων τους, ένας για κάθε μήνα, από 12 διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Η άποψή τους; Η έλλειψη σεβασμού στις επιθυμίες και την ιδιωτική ζωή του άλλου, καταστρέφει τη ζωή χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων, ευνοεί την έκθεση σε κινδύνους χωρίς προφύλαξη, αυξάνει την αδυναμία μπροστά στον ιό HIV και τους οδηγεί στη σιωπή, την ντροπή και την κρυφή ζωή.

Το δεύτερο ημερολόγιο, του 2014, είχε τον τίτλο “LOVE IS LOVE – ORTHODOX OR NOT!” και ήταν αφιερωμένο στον γκέι γάμο. Δώδεκα ιστορίες 12 νέων ζευγαριών αντρών από την Ανατολική Ευρώπη και πάλι, που μοιράζονται το όνειρο για την επισημοποίηση και κατοχύρωση της αγάπης τους μπροστά στο ιερό της τοπικής τους Ορθόδοξης εκκλησίας.

Όσο για το ημερολόγιο του 2015, με τίτλο «SALIGIA» ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική ανεκτικότητα. Μια ιστορία που ξετυλίγεται σε 12 εικόνες, στη δεξιά όχθη του ποταμού Μόσκβα, στα νότια της Μόσχας, όπου οι ιερείς δεν βρίσκουν τίποτα κακό στην ένωση δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου και πιστεύουν ότι η αμαρτία σε κάνει «να νιώθεις θεϊκά».

Ο εκδοτικός οίκος OC (Orthodox Calendar) κυκλοφορεί βίντεο και ημερολόγια από το 2012 με μοντέλα γυμνούς ή ημίγυμνους άντρες, οι οποίοι όλοι δηλώνουν πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, το κάστινγκ γίνεται μέσα από αγγελίες που δημοσιεύονται στη σελίδα του εκδοτικού οίκου. Η δημιουργική ομάδα είναι 6 ανατολικο-ευρωπαίοι καλλιτέχνες από πρώην κομμουνιστικές χώρες που γνωρίστηκαν στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης. Ο στόχος τους, όπως δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους, είναι ένας και σαφής: δημιουργούνε για να χτυπήσουν την ομοφοβία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Με αρκετή ειρωνεία, βέβαια μια και η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα τελευταία χρόνια, κόπτεται ιδιαιτέρως εναντίον της ομοφυλοφιλίας, με ομοφοβικό πυρετό κυρίως στην ηγεσία της.
Οι εικόνες τους είναι τολμηρές, μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια του κιτς και παίζουν ανάμεσα στα ομοερωτικά σκηνικά που φωτογράφιζαν οι Pierre & Gilles και ο David LaChapelle. Δύσκολο να έρθει η αλλαγή μέσα από ένα τέτοιο ημερολόγια, αγόρια, όσο φανταχτερό και ειρωνικό κι αν είναι. Μπορεί όμως να σταθεί μία καλή αφορμή, για τους φοβισμένους και διστακτικούς να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι και να αντιληφθούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Deal with it.
Περισσότερα στο https://www.orthodox-calendar.com/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
35 φωτογραφίες από ski weddings που μας κάνουν να χαμογελάμε
Μια διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή 260 φωτογράφων δρόμου στην Αθήνα
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.