- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
«Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, απαντούσα πάντα με μια ζωγραφιά»
H γκαλερί iamart φιλοξενεί την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση από 13/4 έως 19/4
«Η αλήθεια είναι κάτι που όσο ήμασταν παιδιά τη λέγαμε αβίαστα και όσο μεγαλώνουμε της φοράμε φίλτρα, μέχρι να φτάσει να ακούγεται σαν ψέμα», μου λέει η Κατερίνα Πεφτίτση για την έμπνευση της πίσω από την έκθεση “Xoris Filtro”. Τη γνωρίσαμε ως plus size μοντέλο και τώρα, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην iamart, μας συστήνεται ως ζωγράφος.
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
Πρόκειται για μια έκθεση βασισμένη σε τέσσερις θεματικές: τις ψυχολογικές διαταραχές, τα όνειρα, τα συναισθήματα και το όραμα. Μέσα από 38 πίνακες που αποτυπώνουν σουρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, η Κατερίνα προσφέρει τη δίκη της οπτική των πραγμάτων. Μία οπτική χωρίς φίλτρα. «Πρέπει να βλέπουμε τις αλήθειες, για να μπορούμε να τις επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε για αυτές», μου λέει.
Η συλλογή ζωγραφικής “Echoes of Fear”
Περισσότερο από όλες τις συλλογές, μου κινεί το ενδιαφέρον η “Echoes of Fear”. Πρόκειται για μια συλλογή που αναφέρεται σε ψυχολογικές διαταραχές. «Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, πάντα απαντούσα με μια ζωγραφιά», λέει η Κατερίνα. Οι επτά πίνακες της –που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των συνεδριών- αναδύονται ως μια ζωντανή εξερεύνηση του ψυχολογικού τοπίου, όπου το φανταστικό και το σουρεαλιστικό συγκλίνουν για να φωτίσουν τις κρυφές εσοχές του μυαλού. Μέσα από αφηρημένα μοτίβα, η καλλιτέχνης εισχωρεί στα βάθη της συνείδησης, προσφέροντας ματιές στην κατακερματισμένη πραγματικότητα της χώρας των θαυμάτων- υπάρχει σαφής αναφορά στο Alice in Wonderland. Κάθε καμβάς γίνεται μία αφορμή για την εξερεύνηση των αποχρώσεων των ψυχολογικών φαινομένων, από τη διάσταση έως τη μεταμόρφωση της ταυτότητας, προσκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες πτυχές του δικού τους ψυχισμού.
«Ευελπιστώ ο κόσμος να νιώσει συναισθήματα και να ταξιδέψει μαζί με εμένα στον μαγικό μου κόσμο, μέσα στον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει φοβίες και αλήθειες. Σε πολλές εικόνες ενδέχεται να αντικρίσει κανείς τον εαυτό του. Τα σκοτάδια του και το φως του. Το ταξίδι αυτό έχει πάντα ένα μαγικό μονοπάτι… », λέει η Κατερίνα Πεφτίτση κλείνοντας τη συζήτησή μας.
Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/4 στις 18:00 έως 23:00. Στο σύνολο οι πίνακες είναι 38 και διαθέσιμοι προς πώληση.
Info
Διάρκεια έκθεσης, 13-19/4,
Καθημερινά 18:00-21:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Γκαλερί IAMART, Νότη Μποτσαρη 10, Κουκάκι
Instagram
katerinapeftitsi.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.