Εικαστικα

Open Studio: Ο Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του στο κοινό

Ο χώρος ονομάζεται The Shot Space και βρίσκεται στο Κουκάκι

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 911
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Open Studio: Ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του, The Shot Space, στο Κουκάκι, για το κοινό, στις 6 και 7 Απριλίου.
© Θανάσης Καρατζάς

Open Studio: Ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του, The Shot Space, στο Κουκάκι, για το κοινό, στις 6 και 7 Απριλίου.

Στο εξωτερικό αποτελεί συνήθη πρακτική οι καλλιτέχνες μίας γειτονιάς, μίας πόλης ή μίας περιφέρειας μια - δυο μέρες τον χρόνο και συνήθως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διοργάνωσης να κρατούν ανοιχτά και επισκέψιμα τα στούντιό τους τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους ανθρώπους του χώρου.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να επισκεφτεί τους συνήθως απροσπέλαστους και ερμητικούς χώρους των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Να δουν από κοντά δουλειές που δεν έχουν βγει ακόμα στη φόρα, να δουν πού και πώς προετοιμάζεται αυτό που αργότερα θα προωθηθεί ή και όχι στους θεσμικούς χώρους της Τέχνης, να έρθουν σε επαφή με πρωτογενές υλικό, να συνομιλήσουν απευθείας με τους καλλιτέχνες και κυρίως να έχουν μια εμπειρία αρκετά διαφορετική από αυτή των εκθέσεων σε μουσεία και γκαλερί.

Open Studio: Ο Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του στο κοινό
Ο Γιώργος Τζινούδης με το έργο «Χάρτης μαθήματος σύγχρονης ελληνικής ιστορίας»

Open Studio: O εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το The Shot Space για το κοινό στις 6 και 7 Απριλίου

Ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του για κάθε ενδιαφερόμενο, το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 18.00 έως τα μεσάνυχτα, και την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 16.00 έως τις 22.00. To studio The Shot Space, στο Κουκάκι, στην οδό Τούσα Μπότσαρη 18, ξεχωρίζει από μακριά όπως και τα έργα του: μια στεφάνη μπασκέτας πάνω στην οποία βρίσκεται ένα ροζ τούβλο αποτελεί το δικό του «διακριτικό» στην πολυσύχναστη γειτονιά της Αθήνας.

«Open Studio έκανα και στη Νέα Υόρκη, γιατί να μην κάνω και στην Αθήνα;» εξηγεί ο Γιώργος Τζινούδης στην Athens Voice, συμπληρώνοντας πως «έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θεώρησα το στούντιό μου “άβατο”. Ένα μέρος που ανακατεύω μπογιές, κόλες και ιδέες, κι έτσι κάνω τη δουλειά μου, είναι. Τίποτα το ιερό, τίποτα το μυστικό, τίποτα απροσπέλαστο. Ένας χώρος δουλειάς όπως το γκαραζιέρικο και το ξυλουργείο της γειτονιάς σου. Να μας έρθετε και υπόσχομαι να το έχω αρκετά πιο τακτοποιημένο απ’ ό,τι συνήθως».

Ο Γιώργος Τζινούδης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Καλές Τέχνες σε Ιωάννινα, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Ζωγραφίζει, παίζει μποξ, γράφει και «κάθε τρία χρόνια το πολύ αλλάζει τόπο διαμονής ευελπιστώντας να βρεθεί αυτός που θα πληρώνει το ρεύμα για εκείνη τη φωτεινή ταμπέλα στη μέση της Κόλασης».

Open Studio: Ο Γιώργος Τζινούδης ανοίγει το ατελιέ του στο κοινό
Ο Γιώργος Τζινούδης με το έργο «My back hurts me when I pray so I don't»

Μια επίσκεψη σε ένα open studio event προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο θέασης της Τέχνης, την παρατήρησή της in situ. Στον τόπο που δημιουργείται και είναι αρκετά διαφορετική εμπειρία από ό,τι μια έκθεση σε έναν χώρο τέχνης, διότι αφενός δεν πρόκειται για έκθεση με «θέμα» και αφετέρου ο χώρος του εργαστηρίου είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα λευκά καθαρά δωμάτια των εκθεσιακών χώρων. Είναι λοιπόν πιο πολύ μια ευκαιρία να περιεργαστεί κανείς τον προσωπικό κόσμο του δημιουργού, να συνομιλήσει μαζί του, να ανακαλύψει τις διαδικασίες που κρύβονται πίσω από κάθε έργο. Η αλληλεπίδραση με τον καλλιτέχνη σε ένα τέτοιο περιβάλλον βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των δημιουργιών του και δίνει την ευκαιρία να μάθει κανείς περισσότερα για τις τεχνικές, τα υλικά, ακόμα και τις προσωπικές προκλήσεις που τελικά συνέθεσαν το έργο. Επιπλέον οι επισκέπτες σε πολύ πιο χαλαρό κλίμα μπορούν να εμπνευστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να συζητήσουν, να προτείνουν ή απλώς να πιουν μια μπίρα.

Δείτε περισσότερα για τον Γιώργο Τζινούδη στο behance.net/tzinoudis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ