Εικαστικα

8 σπουδαία έργα Νεοελληνικής Τέχνης από την ανοιξιάτικη δημοπρασία της VERGOS Auctions

Έργα σε προσιτές τιμές που μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον πλούτο που κρύβει η Νεοελληνική Τέχνη

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέκος Φασιανός

Η φετινή Ανοιξιάτικη δημοπρασία της VERGOS Auctions, θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, την Τετάρτη 13 Μαρτίου

Καθώς η Άνοιξη αναδεικνύει την αναγέννηση και την ανανέωση της φύσης, έτσι και ο κόσμος της Τέχνης μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου την εικαστική και πολιτιστική του αξία μέσω των δημοπρασιών έργων τέχνης.

Η δημοπρασία έργων τέχνης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για φιλότεχνους και υποψήφιους επενδυτές να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με κομμάτια σπάνιας ομορφιάς και σημασίας. Κάθε έργο τέχνης που περνά από μια δημοπρασία φέρει μια ιστορία, μια αφήγηση που εκτυλίσσεται μέσα από τις γραμμές και τα χρώματά του, προσκαλώντας τους νέους κατόχους του να γίνουν μέρος αυτής της περιπέτειας. Σε αυτήν την εποχή ανανέωσης, η αγορά ενός έργου τέχνης δεν αποτελεί απλώς μια επένδυση στο όμορφο και το αισθητικά ελκυστικό. Είναι μια δήλωση πίστης στη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώσει χώρους και ανθρώπους, να εμπνεύσει διάλογο και προβληματισμό.

8 έργα τέχνης από την δημοπρασία της VERGOS Auctions

Η φετινή Ανοιξιάτικη δημοπρασία της VERGOS Auctions, που θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 6.00 μμ, αναδεικνύει την εικαστική και πολιτιστική αξία της Νεοελληνικής Τέχνης, προσφέροντας μια εξαιρετική συλλογή 136 έργων τέχνης. Με προσιτές τιμές εκκίνησης, από €200, οι φιλότεχνοι και οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με σημαντικά έργα από 67 καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Α. Φασιανός, Γ. Τσαρούχης, Β. Σπεράντζας, Γ. Κόττης, Γ. Ζογγολόπουλος, Δ. Μυταράς, Δ. Διαμαντόπουλος, Απ. Γεωργίου, Γ. Μόραλης, Π. Τέτσης, Α. Ακριθάκης, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Τ. Μαντζαβίνος, Θ. Παπαγιάννης, Π. Βαλσαμάκης, Ν. Χριστόπουλος, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Λαζόγκας κ.ά.

Το «Διάφραγμα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Το «Διάφραγμα»
Lot37, Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004), Διάφραγμα, επιχρυσωμένος ορείχαλκος, 31 Χ6,5 cm, Εκτίμηση €2.000-3.000

Υπογεγραμμένο στη δεξιά πλαϊνή πλευρά με Ζ, το «Διάφραγμα», το μοναδικό έργο που ολοκλήρωσε το 1973 ο «αιώνιος έφηβος» Γιώργος Ζογγολόπουλος, με επιχρυσωμένο ορείχαλκο, αποτελεί μια απτή απόδειξη για το ότι υπήρξε ένας από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την kinetic art, συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία. Κύρια χαρακτηριστικά του «Διαφράγματος» είναι η γεωμετρία, ο ρυθμός και η επανάληψη ορθογωνίων σχημάτων στα οποία εναλλάσσονται διαφορετικά εικαστικά μοτίβα.

Το «Πορτρέτο νεαρού άνδρα» του Γιάννη Τσαρούχη

Το «Πορτρέτο νεαρού άνδρα»
Lot50, Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989, Πορτρέτο νεαρού άνδρα, υδατογραφία σε χαρτί, 16,5 Χ11,5 cm, Εκτίμηση €1.000-1.500

Η υδατογραφία σε χαρτί με την υπογραφή του Γιάννη Τσαρούχη, κάτω αριστερά, χρονολογημένο στις 19-6-82, υπενθυμίζει πώς ο μεγάλος εικαστικός της Γενιάς του ’30 άνοιξε τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής φέρνοντας με τον νεωτερισμό του πιο κοντά τον κόσμο της Ανατολής με εκείνη της Δύσης.

Το «Πιάτο» του Γιάννη Μόραλη

Το «Πιάτο» του Γιάννη Μόραλη
Lot63, Γιάννης Μόραλης (1916-2009), Πιάτο, ζωγραφισμένο κεραμικό, 35 cm, Εκτίμηση €200-300

Το «Πιάτο» του Γιάννη Μόραλη, στην έκδοση της αίθουσας τέχνης Πολυπλάνο, ένα ζωγραφισμένο κεραμεικό, με διάμετρο 35 εκατοστών, υπογεγραμμένο στο κάτωμέρος και στην πίσω όψη, επιβεβαιώνει τη μορφοπλαστική του φαντασία και την ευρύτητα των αναζητήσεων του ανθρώπου που θεμελίωσε τον «ελληνότροπο μοντερνισμό».

Το «Magnetic Evidence» του Takis

Magnetic Evidence
Lot73, Takis (Βασιλάκης) (1925-2019), Magnetic evidence, πατιναρισμένος μπρούντζος και μαγνήτης, Εκτίμηση €800-1.200

Σε ένα flashback στο 1983, το έργο «Magnetic Evidence» του Takis, βρίσκεται στην αρχική συσκευασία και συνοδεύεται από έντυπο πιστοποιητικό γνησιότητας. Υπογεγραμμένο στην επιφάνεια και αριθμημένο στην πίσω όψη, φτιαγμένο με πατιναρισμένο μπρούντζο και μαγνήτη, παρουσιάζει μία ακόμη μεγάλη στιγμή του πρωτοπόρου της κινητικής τέχνης που από πολύ νωρίς ανακάλυψε τις ιδιότητες του μαγνήτη και των αόρατων μαγνητικών πεδίων και τόλμησε να εισάγει στα τέλη των 50s τον μαγνητισμό στα έργα του.

Το «Άθλος - Μύθος – Έρως» του Αλέκου Φασιανού

«Άθλος - Μύθος – Έρως»
Lot90, Αλέκος Φασιανός (1935-2022), Άθλος-Μύθος-Έρως, επιζωγραφισμένο τύπωμα (pochoir), 82Χ63 cm, Εκτίμηση €2.000-3.000

«Άθλος - Μύθος – Έρως». Το επιζωγραφισμένο τύπωμα (pochoir) του Αλέκου Φασιανού, υπογεγραμμένο κάτω δεξιά, πάλλεται από τη χαρά της ζωής αντανακλώντας τον ευφρόσυνο κόσμο του καλλιτέχνη, αντανακλώντας αξίες και έννοιες (Άθλος= η προσπάθεια, Μύθος= η σύνδεση με το παρελθόν, Έρως= η συνέχεια). Φόρμα, σχέδιο και χρώματα που γέννησαν αισιοδοξία.

Οι «Πέντε φιγούρες» του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Οι «Πέντε φιγούρες»
Lot114, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Πέντε Φιγούρες, τερακότα, Εκτίμηση €1.000-1.500

Σε τερακότα του πολυβραβευμένου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, υπογεγραμμένες στην πίσω όψη, αποτυπώνουν την ψυχή και τη μαστοριά του δημιουργού που έχει διαπρέψει στον καλλιτεχνικό χώρο.

Το «Χωρίς Τίτλο» του Παύλου Σάμιου

Άτιτλο έργο του Παύλου Σάμιου
Lot120, Παύλος Σάμιος (1948-2021), Χωρίς Τίτλο, ακρυλικό σε μουσαμά, 44,5 Χ 55 cm, Εκτίμηση €3.000-4.000

Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο κάτω αριστερά ως «Samios 07», το έργο του Παύλου Σάμιου, του δημιουργού με τη μυθιστορηματική ζωή, περικλείει τα μοτίβα και τις αγάπες του: γοβάκια, γυναικεία τσάντα, ένας φάκελος αλληλογραφίας, κλειδιά, γυαλιά, σαν αινιγματικές σημειώσεις που θα μπορούσαν να είναι και δικές μας.

Το «Πλοίο» του Απόστολου Γεωργίου

Το «Πλοίο» του Απόστολου Γεωργίου
Lot124, Απόστολος Γεωργίου, Πλοίο, τέμπερα, μολύβι και στυλό σε χαρτί, 14Χ13 cm, Εκτίμηση €600-800

Συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας. Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο κάτω δεξιά, αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της γενιάς του 1980, που ξεχώρισε με την αναγνωρίσιμη ανθρωποκεντρική και με γεωμετρικές, αδρές γραμμές ζωγραφική του.

Η ανοιξιάτικη δημοπρασία της VERGOS Auctions θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με τη δυνατότητα συμμετοχής είτε διαδικτυακά είτε μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά, προσφέροντας μια προσβάσιμη εμπειρία σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τέχνη. Η ποικιλία των έργων, που περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτά και διακοσμητικά αντικείμενα, σε συνδυασμό με τις τιμές εκκίνησής τους αναμένεται να προσελκύσει το κοινό.

Η VERGOS Auctions, με την εξειδικευμένη ομάδα της, φιλοδοξεί να ενθαρρύνει την ευρύτερη φιλότεχνη κοινότητα να ανακαλύψει την ομορφιά και τη σημασία της Νεοελληνικής τέχνης, καλύπτοντας τις προσδοκίες και τις αναζητήσεις τόσο των νέων συλλεκτών όσο και των έμπειρων αγοραστών. Η ανοιξιάτικη δημοπρασία αποτελεί έναν ζωντανό καμβά που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και την καινοτομία της Νεοελληνικής τέχνης, προσκαλώντας όλους μας να γίνουμε μέρος μιας αισθητικής και πνευματικής ανανέωσης. Με την έλευση της άνοιξης, ας αφεθούμε στη μαγεία της τέχνης και ας ανακαλύψουμε έργα που θα αναζωογονήσουν τους χώρους μας και τις ζωές μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα vergosauctions.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ