Εικαστικα

Εκθέσεις: 7 ραντεβού για τις 22 - 28 Φεβρουαρίου

«Attention After Technology» στο State of Concept, Στέργιος Στάμος στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο στο Μπενάκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 905
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Attention After Technology: το έργο της Shu Lea Cheang, Code Sucking from UKI
Attention After Technology: το έργο της Shu Lea Cheang, Code Sucking from UKI

Εκθέσεις: 7 προτάσεις για την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου

Εκθέσεις σε Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, State of Concept, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Alma Gallery, Genesis, Callirrhoë

Η τέχνη για την τεχνολογία
Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην δημόσια σφαίρα, η έκθεση «Attention After Technology» διερευνά τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι αλγόριθμοι και πώς θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε αλλιώς. Τα έργα των biarritzzz, Vivian Caccuri, Shu Lea Cheang, Κυριακής Γονή, CUSS Group και Femke Herregraven έρχονται να αναδείξουν πώς η προσοχή μας εμπορευματοποιείται, να εξετάσουν πώς οι αλγόριθμοι ενισχύουν την προκατάληψη, ενώ παράλληλα διερευνούν τις χειραφετητικές τους δυνατότητες, και να αναλύσουν την προσοχή ως πολιτικό χώρο για την προώθηση της διαρκούς κριτικής σκέψης.
State of Concept, 24 Φεβρουαρίου-27 Απριλίου (εγκαίνια στις 18:30-22:30)

Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο
Τρία χρόνια από τον θάνατο του τραπεζίτη με την πολυσχιδή δραστηριότητα, η έκθεση «άνδρα πολύτροπον» του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου προσεγγίζει την διαδρομή του στο επιχειρείν, τη σχέση του με την τέχνη και την αρχιτεκτονική και την αγάπη του για το αρχαίο ελληνικό νόμισμα και τη θάλασσα. Μια πορεία που ξετυλίγεται μέσα από φωτογραφίες, μακέτες, έργα τέχνης (των Στήβεν Αντωνάκου, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Φρόσως Μιχαλέα κ.ά.) και άλλα τεκμήρια, σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, 28 Φεβρουαρίου-12 Μαϊου

Έργο του Στήβεν Αντωνάκου
Έργο του Στήβεν Αντωνάκου

Οι «Γόρδιοι δεσμοί» του Στέργιου Στάμου
Μετά το Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στη Λάρισα, οι πρόσφατες γλυπτικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη εκτίθενται και στο Μεταξουργείο, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Φτιαγμένα από τσιμέντο, σιδερένιες ράβδους σε λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, με τονισμένη την κατασκευαστική τους δομή, τα έργα του φέρνουν κάποτε στο νου σπαράγματα ερειπίων ή ενεργειακές ροές φωτός. Οι αναφορές τους, άλλωστε, εκτείνονται από τον μυθικό μάντη Τειρεσία έως τις θεωρίες του Στήβεν Χώκινγκ και φλέγοντα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 22 Φεβρουαρίου-24 Μαρτίου (εγκαίνια με περφόρμανς από τον Σπύρο Ντόγκα στις 19:00)

Στέργιος Στάμος, Χωρίς τίτλο, 2022
Στέργιος Στάμος, Χωρίς τίτλο, 2022

Ο Νίκος Κασκούρας «Περί (θ) ορίων»
Τοπία με φράχτες-σύμβολα περιορισμού ή κοινωνικών προσχημάτων και, φυσικά, ανθρωποκεντρικές συνθέσεις, που αποπνέουν υπαρξιακή αγωνία και πόνο, κυριαρχούν στη νέα δουλειά του ζωγράφου. Με στακάτες πινελιές, κοφτές χειρονομίες και σταυροειδή γραφή χτίζει, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Νιόβη Κρητικού, «ένα πλέγμα ύφανσης που εκφράζει τον εσωτερικό, αόρατο ιστό των σχέσεων και των συναισθημάτων». Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Alma Gallery, 22 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Έργο του Νίκου Κασκούρα

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στη Νεάπολη
Απλά, ευτελή πινέλα, οικογενειακές φωτογραφίες, το λιγοστό κόκκινο κρασί που απόμεινε σε μια γυάλινη κανάτα, ένα στιλπνό κόκκινο φλιτζάνι, μια λάμπα πετρελαίου, ένα χάλκινο βάζο. «Προσωπογραφίες» οικείων αντικειμένων που ξεπροβάλλουν από ένα σκοτεινό σκηνικό, τα νέα ζωγραφικά έργα του γνωστού τραγουδοποιού φιλοξενούνται στον νέο χώρο της αίθουσας τέχνης του Γιώργου Τζάνερη στην Ιπποκράτους 121.
Genesis gallery, 22 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου (εγκαίνια στις 20:00)

Λουδοβίκος των Ανωγείων, από την έκθεση "Ιχνηλατώντας στο φως"
Λουδοβίκος των Ανωγείων, από την έκθεση "Ιχνηλατώντας στο φως"

Having & Being
«Η σχέση που αναπτύσσουμε με τα πράγματα που μας περιβάλλουν αντικατοπτρίζει το ποιοι είμαστε και το πώς θέλουμε να μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι», υποστηρίζει ο Severin Dünser. Στη νέα έκθεση που επιμελείται επιχειρεί να προσεγγίσει πολύπλευρη ύπαρξή μας μέσα από τις υλοποιήσεις επιθυμιών. Παρουσιάζει γλυπτά, φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής από τους Hélène Fauquet, Birke Gorm, Jojo Gronostay, Demian Kern, Μαρίλια Κολυμπίρη, Κατερίνα Κομιανού, Irina Lotarevich, Lazar Lyutakov, Rondi Park, Kerstin von Gabain και Min Yoon.
Callirrhoë, 24 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου (στις 12:00-18:00)

H Μαρίλια Κολυμπίρη στο One Work Show Series
Πριν από δύο χρόνια «φύτεψε» στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη κεραμικές απομιμήσεις προϊόντων που όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει. Συνεχίζοντάς την ενασχόλησή της με την καταναλωτική κουλτούρα, στο «The Well’s Instinct» παρουσιάζει τρεις καμβάδες μεγάλης κλίμακας που πραγματεύονται τις επιπτώσεις αυτής της συνθήκης στη συλλογική μας ψυχοσύνθεση.
Callirrhoë, 24 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου (στις 12:00-18:00)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ