- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η πλούσια συλλογή σύγχρονης ελληνικής τέχνης του Μουσείου Βορρέ αποτελείται από έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από τη δεκαετία του ’40 και μετά, περιλαμβάνοντας όλες τις τάσεις που αναπτύχθηκαν το 2ο μισό του 20ού αιώνα στην Ελλάδα με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της καλλιτεχνικής παραγωγής της περιόδου. Καλλιτέχνες όπως οι Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Εγγονόπουλος, Δ. Διαμαντόπουλος, αποτελούν την αρχή της συλλογής, και ακολουθεί μία νεότερη γενιά ζωγράφων όπως οι Δ. Μυταράς, Α. Φασιανός, Ο. Ζούνη, Χ. Μπότσογλου κ.ά. οι οποίοι αποτέλεσαν φυσική συνέχεια. Γλυπτά έργα των Καπράλου, Ζογγολόπουλου αλλά και νεότερων όπως Παρμακέλης, Παπαγιάννης κ.ά. εντός και εκτός του εκθεσιακού χώρου, στο αίθριο του μουσείου, ακολουθούν την καταγραφή της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συλλογή περιλαμβάνει και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς όπως: Θ. Στάμος, Λ. Σαμαράς, Γ. Κουνέλης κ.ά., αλλά και πλήθος αξιόλογων δημιουργών από τη νέα γενιά.
Το Μουσείο Βορρέ παρουσιάζει ξανά τη συλλογή του, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εγκαινιάζοντας τη νέα του έκθεση με τον τίτλο «Ιστορία - Ειρωνία». Μια πρόταση σε συνεργασία με δύο επιμελητές - εικαστικά πρόσωπα, τον Μάνο Στεφανίδη και τον Άγγελο Παπαδημητρίου, όπου παρουσιάζονται κριτικά τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και η δική του ιστορία ως πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, ερευνώντας τα όρια ανάμεσα στην ιστορία και την παρώδησή της.
O Μάνος Στεφανίδης επιλέγει από τις συλλογές του μουσείου, επαναπροτείνει εκείνα τα έργα που έχουν γράψει ιστορία και τα αντιπαραθέτει προς άλλα, που εξέφρασαν ένα μάλλον εφήμερο γούστο, μια μόδα, ένα στιλ που δεν μακροημέρευσε.

Στη νέα πτέρυγα του μουσείου ο Άγγελος Παπαδημητρίου φτιάχνει ένα Μνημείο της νέας ελληνικής τέχνης από τη δική του, μελετημένη αλλά και ιντριγκαδόρικη σκοπιά, με τίτλο «Οι Συγχωρεμένοι». Είναι το κομμάτι της ειρωνίας στο πλαίσιο του συνολικότερου σκεπτικού της έκθεσης: ειρωνία με πολύ χιούμορ, φαντασία και γνώση. Εκεί μπορεί κανείς να δει κομμάτια της προσωπικής του διαδρομής, που πολύ περισσότερο από ηθοποιός, είναι, όπως δηλώνει κι ο ίδιος, «καλλιτέχνης».

Info: Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 20/10, 19.30
Διάρκεια: έως 20/1/2015
Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία, 210 6642520
www.vorresmuseum.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Frida: The Making of an Icon»: Μια έκθεση που εξετάζει τη διαδρομή και τη μετατροπή της Φρίντα Καλό σε ένα παγκόσμιο πολιτισμικό φαινόμενο
Η ατομική έκθεση του Γιώργη Βραχνού φέρνει τη φιγούρα, το χρώμα και το μοτίβο σε διάλογο, στη Γλυφάδα
Έργα μεγάλης αξίας δημοπρατούνται στη Γλασκώβη - Πλήρης σειρά του 1974 στο αρχικό της κουτί
Από τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Τζον Λένον μέχρι τη Σάρον Στόουν και τον Τζόνι Ντεπ, σελέμπριτις στον ελεύθερο χρόνο τους ζωγραφίζουν, μερικοί και πολύ καλά!
Η έκθεση «Σύνθεση & Πολυμορφία- Η αέναη κίνηση των χρωμάτων», σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, φιλοξενείται στην έδρα της UNESCO
Το «Litzlbergkeller» βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζει 90 έργα 15 σπουδαίων καλλιτεχνών της εποχής
Ο χαμηλός προϋπολογισμός και η αναζήτηση δωρητών
Τα τρία κορυφαία ιδρύματα ενώνουν τις συλλογές τους, εγκαινιάζοντας ένα νέο μοντέλο διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας
«Συναντιούνται αρχαίες και σύγχρονες δημιουργίες», το μήνυμα Μενδώνη
Με αφορμή την έκθεση Between Bites στην αίθουσα τέχνης METAMORFOSIS, η ζωγράφος μιλά στη Thess Voice για την εγγύτητα, την απόσταση και τα ίχνη που αφήνουμε ο ένας στον άλλον
Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Βιέννη - Η τέχνη απέναντι στην επιβολή της «συμβατότητας»
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau και της Marina Ferretti Bocquillon, μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 19ου αιώνα μέσα από εμβληματικά έργα της εποχής
Η έκθεση στην Αγιορειτική Εστία φωτίζει τη βαθιά και πολυδιάστατη σχέση του Πεντζίκη με το Όρος
Η Αλέξανδρα Μαράτη ζωγραφίζει με έμπνευση το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Από τον Πικάσο στα κυκλαδικά ειδώλια: Ένας διαπολιτισμικός άτλαντας τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.